Marineschepen.nl
 
   
 

Hoeveel kost de marine?

Bookmark and Share
Door: Jaime Karremann
Laatst aangepast: 10-08-2013


Sinds 2005 bestaat het Ministerie van Defensie uit een Bestuurstaf, Operationele Commando's, Defensie Materieel Organisatie en het Commando Dienstencentra. De eenheden van de Koninklijke Marine zijn ondergebracht bij het Operationele Commando genaamd Commando Zeestrijdkrachten (CZSK).



De begroting van het Commando Zeestrijdkrachten is volgens de Miljoenennota 2013 gesteld op 714 miljoen euro. In totaal is de Defensiebegroting in 2013 7,1 miljard. De totale uitgaven van het Rijk zijn begroot op 260,9 miljard.


Defensie staat op de 9e plaats in de uitgaven van de Miljoenennota 2013. De bedragen zijn in miljarden euro's. (Bron: Miljoenennota 2013)

De uitgaven aan de marine zijn 0,27% van wat de Nederlandse Staat in totaal zal uitgeven in 2013. Bijna 70% van de uitgaven van het Rijk gaan naar de top drie uitgaven: Zorg, Sociale Zekerheid en OC&W (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen).

Defensie uitgaven
Ook binnen Defensie gaat niet het meeste geld naar de marine. Het is wel belangrijk om te vermelden, dat doordat veel ondersteunende delen van de krijgsmachtdelen zijn weggehaald en zijn samengevoegd in een paarse organisatie (zo wordt bijvoorbeeld werving niet meer door de marine gedaan, maar door CDC), gelden die niet onder de marine zijn weggeboekt wel ten goede kunnen komen aan de marine.

De landmacht is het krijgsmachtdeel met het grootste budget. Binnen het hele Ministerie van Defensie heeft het Centraal Apparaat, echter het meest te besteden maar dat gaat voornamelijk op aan pensioenen, uitkeringen, SBK en wachtgeld, etc. Een kleiner deel gaat naar de MIVD (57 miljoen) en de Bestuursstaf (100 miljoen).

Een andere grote post is Investeringen met 1,2 miljard euro. Daarvan komt een deel, ruim 155 miljoen, ten goede aan projecten van CZSK. De grootste marineprojecten zijn de verwerving van het JSS (71 miljoen), Maritime Ballistic Missile Defence (26 miljoen) en de OPV's (16 miljoen).


De post "algemeen" staat voor onder andere uitgaven aan de Bestuursstaf, de MIVD. De landmacht is het krijgsmachtdeel met het grootste budget, op de voet gevolgd door Commando DienstenCentra en Defensie Materieels Organisatie. CZSK (de marine) heeft meer te besteden dan in 2012, mede doordat het Marinebedrijf (de onderhoudswerkplaatsen en -werf) van DMO naar CZSK is gegaan. (Bron: Miljoenennota 2013)

Van de 714 miljoen euro die naar CZSK gaat, wordt 58,15 miljoen uitgegeven aan de vier Nederlandse onderzeeboten.

De komende jaren moet ook CZSK weer flink bezuinigen, de 714 miljoen van de Zeestrijdkrachten vormen dus voorlopig een "hoogtepunt".

Miljoenennota's worden doorgaans gedurende het jaar bijgesteld. Zo ook die van 2013. Voor meer informatie zie de zogenaamde 1e Suppletore 2013 voor Defensie.



Belangrijker
Minstens zo belangrijk als hoeveel de marine kost, is wat het oplevert. Officiële organen als de Algemene Rekenkamer zien de uitgaven aan Defensie als kostenpost en niet als investering. Het is blijkbaar lastig in cijfers uit te drukken, maar Defensie is zeker een investering in veiligheid. Zie bijvoorbeeld hier en hier en hier om maar een fractie van 2013 te noemen.

Bron: Rijksbegroting.nl



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
De zee en haar betekenis
Taken van de marine
Korps Mariniers
Mijnendienst
Onderzeeboten
Dienst der Hydrografie

Marine uniformen
Rangen en standen

Gerelateerde artikelen
Kosten Onderzeedienst
Marine wordt kleiner