Marineschepen.nl
 
   
 

Blog 1 Geertje Oskam: onderweg naar West-Afrika


Bericht geplaatst: 27-11-2014

LTZT2 Geertje Oskam is Systeem Officier Platform aan boord van de Karel Doorman en blogt vanaf het JSS over haar ervaringen tijdens de ebola-missie.

Geertje Oskam
LTZ Geertje Oskam eerder dit jaar. (Bron: LTZT2 Oskam)

Onderweg naar West-Afrika
Uitgezwaaid door familie en vrienden op de kade vertrokken we, de Karel Doorman, maandag 3 november uit Den Helder. Een raar gevoel, des te meer omdat we twee dagen erna weer aan dezelfde kade zouden komen te liggen. Omdat het schip nog in de afbouwfase zit werden de eerste twee dagen gebruikt om enkele systemen te testen. Om vervolgens woensdag 5 november aan te vangen met het laden van goederen in Den Helder.



De dagen ervoor zijn op de marinehaven in rap tempo goederen verzameld die bestemd zijn voor diverse hulporganisaties in verschillende, door ebola getroffen Afrikaanse landen. Deze goederen, zoals plastic handschoenen, gelaatsmaskers en ziekenhuisbedden, zijn verpakt in containers en gemerkt met een kleur; rood voor Sierra Leone, blauw voor Guinnee en groen voor Liberia. Een voor een werden de containers en voertuigen aan boord getild, gewogen en op hun toegewezen plek neergezet. Dit herhaalde zich enkele dagen later in Southampton, waar het tweede gedeelte geladen werd. Ruim 90 containers, 150 voertuigen en een hele lading pallets rijker werd de koers richting West Afrika ingezet.

Karel Doorman
De containers op het voertuigendek van de Karel Doorman. (Bron: LTZT2 Oskam)

Met het geplaatst zijn van alle lading was voor mij de eerste hobbel genomen. In mijn functie als Systeem Officier Platform is de stabiliteit van het schip een grote verantwoordelijkheid. Alle extra lading dient zorgvuldig geplaatst te worden voor een goede gewichtsverdeling. Dit zorgt ervoor dat het schip stabiel blijft en er geen ongewenste krachten optreden. Daarnaast vallen de platform systemen onder mijn verantwoordelijkheid. Dit zijn onder andere de luchtbehandeling, drinkwatervoorziening, brandbestrijding, maar ook de liften en kranen. Deze laatste twee systemen zijn cruciaal in het laden, ontladen en plaatsen van de goederen. Het intensieve gebruik van de voorbije dagen was gelijk een vuurdoop voor de fonkelnieuwe installaties. Die zich gezien het resultaat prima hebben gehouden.

Karel Doorman
Het helidek staat vol met voertuigen voor de getroffen landen. (Bron: LTZT2 Oskam)

Ondertussen begint de temperatuur buiten op te lopen en wordt door de bemanning alles op alles gezet om de goederen zo snel mogelijk op de juiste bestemming af te leveren. Dit lijkt simpel maar is het zeker niet: douanepapieren, ontladingsplannen en contacten op de bestemming om alles straks zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarnaast is het feit dat we in ebola besmet gebied komen een extra uitdaging. De afgelopen dagen is de bemanning geïnstrueerd in hoe ze om moeten gaan met dit gevaar. Het medisch personeel aan boord is uitgebreid getraind om het risico te minimaliseren en in te kunnen grijpen indien nodig.



Bij aankomst in de eerste haven zal het voor mij weer spannend worden: welke goederen gaan van boord en hoe veranderd dit de scheepsstabiliteit? Maar ook, hoe houden de liften en kranen zich in deze vochtige warme lucht en de zware belasting? Zodra rood, groen en blauw van boord zijn, alle hulporganisaties de juiste spullen hebben ontvangen en de platform systemen zich goed hebben gehouden hebben we wel een schouderklopje verdiend. Want een nieuw schip met al zijn 'kinderziektes' inzetten voor een unieke missie als deze vergt niet alleen veel van het platform maar ook van haar bemanning.

Naar deel 2 van Geertje!

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Blog overzicht DMAN

JSS Karel Doorman

Laatste offload in Liberia
DMAN lost in Sierra Leone
Video laden DMAN
Interview commandant DMAN
Doorman vertrekt binnenkort
DMAN mogelijk tegen ebola