Marineschepen.nl
 
   
 

Evacuatie - blog 11 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 26-10-2015

Adelborsten Technische Dienst zijn aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën voor hun kennismaking met de marine. Marineschepen oefenen niet alleen in het voeren van oorlog, maar ook in het redden van mensen. Adelborst Tol schrijft over zijn ervaring met een evacuatieoefening.


Zr.Ms. De Zeven Provinciën vlak voor de kust voor de NEO. (Bron: NLDA)

Non Combattant Evacuation Operation
Onderhand zijn we met de adelborsten van de TD alweer een week op zee. Na een aantal interessante oefeningen omtrent Joint Warrior staat vandaag in het teken van een Non Combattant Evacuation Operation ofwel een NEO. Door middel van de RHIB's worden twaalf pax van land geëvacueerd i.v.m. een conflictsituatie. Hierbij worden bij nadering van het land tactische maneuvres uitgevoerd met het schip om FIAC's af te slaan. Vervolgens moeten de pax opgehaald en opgevangen worden, bij het opvangen zijn er ook twee andere adelborsten ingezet.



Naast het bijwonen van de NEO heb ik vandaag meegelopen bij de afdeling Support van de technische dienst. De ochtend bestond uit het meehelpen bij onderhoud aan een diesel generator voor stroomopwekking. Het onderhoud bestond uit het vervangen van filters, olie en het reinigen van de generatoroppervlakken. Het was erg interessant om de techniek eens van dichtbij te zien en om eraan te werken. Tegelijkertijd met het onderhoud aan de dieselgenerator in de voormachinekamer werden de manoeuvres uitgevoerd voor het ontwijken van de FIAC's. Hierbij werden de gasturbines in werking gesteld en het schip alle kanten op gestuurd met flinke kracht. Best gaaf om dit van dichtbij mee te maken.



Week één met de TD zit er alweer op en mooi om te zien is wel hoe SEWACO, Mobility, Support en alle resterende facetten ervoor moeten zorgen dat ze zelf één geöliede machine moeten zijn. Het zal mij benieuwen wat er in het verschiet ligt voor de tweede week met de TD.

Adelborst Tol





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015
Alle blogs bootjesreis 2014

Zr.Ms. De Zeven Provinciën