Marineschepen.nl
 
   
 

Jaaroverzicht 2015 (foto's)


Laatst aangepast: 30-12-2015

De zorgelijke staat van de Nederlandse vloot, de indienststelling van de Karel Doorman, uitstel van nieuwe Nederlandse marineschepen, de voorzichtige Belgische toekomstplannen, de revolutionaire Zumwalt en aanvallen op IS door o.a. Frankrijk en Rusland. Het zijn een paar van de hoogte- en dieptepunten op marinegebied in 2015. Er is weer veel gebeurd en veel is snel voorbij gegaan. Daarom een terugblik op 2015 vanuit marineperspectief.

Januari 2015
Zr.Ms. Zeeleeuw
Asbest op onderzeeboten Het jaar begon met nieuws over asbest aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw. Marineschepen.nl sprak met deskundigen van binnen en buiten de marine over het asbest in de Walrusklasse onderzeeboten, de oorzaak, de ontdekking en de risico's. (Foto: Defensie)



Orion
Vervolg op zoektocht naar onderzeeboten In 2014 waren zoektochten gestart naar mogelijk Russische onderzeeboten nabij Stockholm en Schotland. In januari 2015 bleek dat nabij Stockholm opnieuw een onderzeeboot was gezien -dit keer door een gepensioneerd marineofficier-. Bij Schotland hadden de Britten inmiddels de hulp ingeroepen van Frankrijk, Canada en Amerika om met vliegtuigen te zoeken naar Russische onderzeeboten. (Foto: Amerikaanse marine)

Karel Doorman
Verstekelingen op de Doorman De eerste missie van de Karel Doorman, nog tijdens de proefvaart, was een groot succes. Tweemaal was het JSS naar Afrika gevaren om te helpen van de door ebola getroffen landen. Bij de thuisvaart bleken echter verstekelingen aan boord te zijn gekomen. Volgens de commandant toch een smet op de missie. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

A26
Damen en Saab gaan samenwerken In een interview met Marineschepen.nl sprak directeur van Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) Hein van Ameijden over de samenwerking tussen de Zweedse en Nederlandse scheepsbouwer. De samenwerking is in eerste instantie bedoeld voor de vervanging van de Walrusklasse, maar beide bedrijven zien een verdere samenwerking wel zitten. Het gesprek gaf een uniek inkijkje in de bouw van onderzeeboten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Chinese marine noordzee
Zr.Ms. Holland begeleidt Chinese schepen Drie Chinese marineschepen werden eind januari 2015 door Zr.Ms. Holland begeleid richting Rotterdam. Jaime Karremann van Marineschepen.nl voer mee voor een bijzondere reportage. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Chinese marine Rotterdam
Chinese marineschepen in Rotterdam Voor het eerst in de geschiedenis brachten Chinese marineschepen een bezoek aan Nederland. Uniek was bovendien dat de schepen open waren voor publiek. Uit een korte tour bleek al snel dat China nog behoorlijk achter ligt op Westerse marineschepen. Jaime Karremann deed op Radio 1 bovendien live verslag. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Februari 2015
Nieuw fregat
Nieuws over nieuwe fregatten Vrij onverwachts kwam tijdens een symposium veel bijzondere informatie beschikbaar over de plannen die de marine en de industrie hebben rond de nieuwe fregatten voor 2025. (Bron: Defensie)

SMX ocean
Saab uit race Australische subs Grote tegenslag voor het Zweedse Saab Kockums: Australië gaat niet met de Zweden verder voor nieuwe onderzeeboten. Frankrijk, Japan en Duitsland zijn nog wel in de race. (Bron: DCNS)

infographic
Boeggolf aan vervangingen Eind februari publiceerde Marineschepen.nl voor het eerst een overzicht van het vervangingsprobleem dat de marine en de Nederlandse politiek de komende 10 jaar staat te wachten. In 2015 had Den Haag zich moeten buigen over drie vervangingstrajecten (fregatten, onderzeeboten en mijnenjagers), maar de uitdaging is veel groter -en onbekender-: de komende 10 jaar moeten gestart worden met vervanging van vrijwel de gehele Nederlandse vloot. (Infographic: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Maart 2015
SNMCMG1 in Amsterdam
Mijnenbestrijders in Amsterdam Het bezoek van een NAVO flottielje van mijnenbestrijdingsvaartuigen aan Amsterdam, bood de gelegenheid voor een exclusief interview met de Nederlandse commandant van het internationale gezelschap. Dat zorgde voor een unieke insight in de voorbereidingen en het werk van de mijnenbestrijders. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Kirov
Plotselinge oefening Russische marine Een flitsoefening: president Poetin had opdracht gegeven voor een onverwachte oefening. Vijf dagen en tienduizenden militairen deden mee. De veranderende houding van Rusland was opnieuw merkbaar. (Foto: Amerikaanse marine)

Denemarken
Denemarken bedreigd om Nederlandse radars De nieuwe radars uit Hengelo voor Deense fregatten, waren Rusland in het verkeerde keelgat geschoten. De Russische ambassadeur in Kopenhagen schreef dat Denemarken doelwit wordt voor Russische atoombommen als het -met de Nederlandse radars- deel gaat nemen aan het NAVO-raketschild. (Foto: Deense marine)

Japan
Grootste Japanse marineschip sinds WOII JS Izumo, het grootste Japanse marineschip sinds de Tweede Wereldoorlog werd eind maart in dienst gesteld. Het schip is een helikoptercarrier van 248 meter. (Foto: Japanse marine)

Rode Zee
Arabische landen sturen marineschepen naar Jemen Jemen land raakte steeds dieper in het conflict tussen de regering en de Houthi-rebellen. Diverse landen stuurden marineschepen om de vrije doorgang veilig te stellen en landgenoten te evacueren. (Foto: Saoedische marine)

April 2015
Piet de Jong
Piet de Jong 100 jaar In verband met de 100ste verjaardag van voormalig marineofficier en minister-president publiceerde Marineschepen.nl een nooit eerder uitgebracht interview met de jarige over zijn tijd bij de Onderzeedienst. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Mijnenjager
Belgisch-Nederlandse samenwerking op het spel Grote zorgen omtrent de innige samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische marines (sinds 1948). Bezuinigingen in België lijken de samenwerking in gevaar te brengen. (Foto: Belgische Defensie)

Karel Doorman
Reportage vanaf de Karel Doorman Jaime Karremann mocht een kleine week mee met de Karel Doorman, om de laatste periode voor de indienststelling mee te maken op zee. Resultaat: een unieke reportage in 2 delen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Karel Doorman
De Karel Doorman in dienst Het grootste schip van de Koninklijke Marine werd op 24 april 2015 in dienst gesteld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Mei 2015
Karel Doorman
Grootste NAVO onderzeebootbestrijdingsoefening Onderzeeboten en de bestrijding daarvan staan weer op de agenda. In mei werd Dynamic Mongoose 2015, de grootste onderzeebootbestrijdingsoefening van de NAVO gehouden voor de kust van Noorwegen. (Foto: WO C. Artigues/ NAVO)

piraterij
Europese missie tegen mensensmokkel Eén van de grote internationale issues van 2015 was wel de vluchtelingenproblematiek. De Europese Unie maakte in mei 2015 bekend met een militaire missie te willen beginnen die zich vooral zou richten tegen de mensensmokkelaars. Vlaggenschip zou de Italiaanse carrier Conte di Cavour worden. (Foto: Italiaanse marine)

Drugs
Recordvangst: 6.000 kilo drugs Zr.Ms. Zeeland, het stationsschip in het Caribisch gebied, deed eind mei een recordvangst van 6.000 kilo drugs. (Foto: @generaalverkerk/ Koninklijke Marine)

Hulsker
Exclusief interview over personeel Jaime Karremann sprak met Directeur Personeel & Bedrijfsvoering commandeur Jan-Hubert Hulsker over de arbeidsvoorwaarden, werving, behoud en reservisten: "Personeel is de grootste uitdaging voor komende 10 jaar". (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Mercuur
Vloot verkeert in zorgelijke staat De staat van het Defensiematerieel is zorgelijk, zo bleek uit rapporten van de Algemene Rekenkamer en van Defensie zelf. De Nederlandse marineschepen kampen met problemen met voortstuwing, radars, verouderde onderdelen en Zr.Ms. Mercuur blijkt al sinds najaar 2014 niet meer te mogen varen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Juni 2015
Karel Doorman
Canada onder indruk van de Karel Doorman "Iedere schroefomwenteling van de Karel Doorman was groot nieuws," stond in het jaaroverzicht 2014 bij de maand juni. Exact een jaar later was het niet anders, maar dan in het buitenland. In juni 2014 ging het nog om de allereerste proefvaart, in juni 2015 om een reis via Noorwegen, Canada, de VS en de West. In Canada maakte de komst van de Karel Doorman indruk: het schip was te zien op social media en op televisie. (Bron: instagram.com)

Scorpene
Nieuwe Nederlandse onderzeeboten: interesse uit Duitsland en Frankrijk Tijdens de 'onderwaterbeurs' UDT in Rotterdam bleek dat niet alleen de combi Saab en Damen zich voorbereiden op de aanbesteding voor nieuwe Nederlandse onderzeeboten, maar dat men ook in Duitsland en Frankrijk al inzet op de miljardenopdracht. Een exclusieve reportage over de voorzichtige stappen van de twee onderzeebootbouwers. (Bron: DCNS)

Bruinvis
Toekomstvisie Onderzeedienst Na lang wachten presenteerde minister van Defensie Jeanine Hennis half juni plotseling de Toekomstvisie Onderzeedienst. In de Toekomstvisie onderschreef Hennis het belang van onderzeeboten en dat Nederland ook na 2025 de beschikking moet hebben over onderzeeboten. (Foto: Defensie)

cartoons
Nieuw: cartoons Vanaf 15 juni tekent Henk Boomstra twee maal per week een cartoon voor Marineschepen.nl. (Cartoon: Henk Boomstra)

O13
Nieuwe aanknopingspunten zoektocht O13 Na exact 75 jaar is onderzeeboot Hr.Ms. O13 nog altijd vermist. Jaime Karremann van Marineschepen.nl sprak met Jouke Spoelstra, projectleider van de zoektocht. Er bleken toch nieuwe aanknopingspunten te zijn. (Foto: Stillonpatrol.nl)

Juli 2015
Marinedagen
Marinedagen 2015 Na een afwezigheid van één jaar was het weer feest in Den Helder: Marinedagen 2015. Toch viel dat een beetje tegen. Het weer was prachtig en er waren veel bezoekers, maar het was weer een beetje van hetzelfde. Bovendien ontbrak Zr.Ms. Karel Doorman en waren de buitenlandse marineschepen nauwelijks interessant. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Aanval raket
Aanval op Egyptische patrouilleboot Een patrouilleboot van de Egyptische kustwacht werd op 16 juli in de Middellandse Zee aangevallen met een raket. De aanval werd opgeëist door ISIS. (Bron: Site Intel Group)

Route Groningen Suezkanaal
Zorgen om kwetsbare patrouilleschepen Na de aanval op een Egyptische patrouilleboot in de Middellandse Zee, hield Defensie de situatie aldaar extra scherp in de gaten. Reden was de geplande inzet van het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen in de Golf van Aden. De patrouilleschepen kunnen zich niet verdedigen tegen een dergelijke aanval en de Groningen moet langs het conflictgebied.

Augustus 2015
Sail 2015
Sail heeft marinekazerne nodig Terwijl de voorbereidingen voor Sail Amsterdam 2015 in volle gang waren, sprak Marineschepen.nl met voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam over onder andere de rol van de marinekazerne Amsterdam. De kazerne is tijdens de volgende editie van Sail gesloten. De voorzitter was duidelijk: "Sail zonder marinekazerne Amsterdam wordt uitdaging". (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Sail 2015
Foto's Sail 2015 Tijdens Sail Amsterdam 2015 barstte het weer van de marineschepen: met en zonder zeil. Een reeks foto's. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

September 2015
Patrouilleschepen
Project patrouilleschepen afgerond: succes en kritiek Na de overdracht van het laatste patrouilleschip, Zr.Ms. Friesland, aan de marine, was het tijd om de balans op te maken. Marineschepen.nl sprak met de projectleider, de bouwer en de gebruiker over de successen en de kritiek. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

CZSK
Zr.Ms. Pelikaan helpt Dominica Het Caribische eiland Dominica werd getroffen door een tropische storm. Zr.Ms. Pelikaan werd naar het eiland gestuurd om hulp te verlenen. (Foto: Defensie)

Miljoenennota
Prinsjesdag 2015: geen verbetering Het zou allemaal beter worden, maar de praktijk valt tegen. De zorgen voor de marine zijn ook na Prinsjesdag 2015 niet voorbij. Zo werden alle nieuwbouwprojecten voor de marine uitgesteld en tegelijkertijd verwacht de marine veel inzet in 2016. (Bron: Rijksoverheid)

sleepboten
Namen nieuwe sleepboten bekend Op 17 juni werd bekend dat de nieuwe sleepboten van de Koninklijke Marine Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee gaan heten. (Bron: Damen)

nieuwe marineschepen
Nieuwe marineschepen vertraagd Het stond al in de Miljoenennota, maar eind september kwam er meer duidelijkheid: de geplande vervanging van M-fregatten, mijnenjagers, onderzeeboten en het amfibisch transportschip is met ongeveer één tot maximaal twee jaar naar achteren verschoven. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Oktober 2015
sleepboten
Zij ontwerpt de nieuwe onderzeeboten Een exclusief interview met de ontwerper -bij Defensie- van de nieuwe Nederlandse onderzeeboten, Wendy van den Broek-de Bruin. Als in 2025 de huidige Walrusklasse wordt vervangen, gebeurt dat door boten waarvan het ontwerp in handen lag van deze jonge ingenieur. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Rusland ISIS
Rusland vuurt kruisvluchtwapens op ISIS Op 7 oktober vuurden Russische marineschepen vanuit de Kaspische Zee kruisvluchtwapens op terroristen in Syrië. Dat was een primeur voor Rusland. Een aantal raketten redden het overigens niet en stortten vroegtijdig in Iran neer. (Bron: Ministerie van Defensie Rusland)

ASD 2015
Interview over Nederland en raketschild Zr.Ms. De Zeven Provinciën zou een hoofdrol spelen in de grootste Europese verdedigingsoefening tegen ballistische raketten. Een exclusief interview met expert KLTZ Fred Douglas over de bijzondere prestaties van het fregat. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

radars
De beste Nederlandse radars en hun chips Eind oktober publiceerde Marineschepen.nl een derde longread. Dit keer een exclusief interview met experts van TNO over de chips van de beste Nederlandse radars, die zelfs de Amerikaanse radars jaren vooruit zijn. En waarom ze dat zijn. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

BMD
De Zeven Provinciën succesvol in raketschild-oefening Eind oktober slaagde Zr.Ms. De Zeven Provinciën er in om een ballistische raket in de ruimte te volgen en tegelijkertijd kruisvluchtwapens binnen de dampkring uit te schakelen. Dat gebeurde tijdens de At Sea Demonstration 2015, nabij Schotland. Een wereldwijd heel bijzondere prestatie. (Foto: still van beelden MCD)



November 2015
Trident Juncture
Terugblik op oa Trident Juncture Trident Juncture was de grootste NAVO oefening sinds 2002. Meer dan 36.000 mannen en vrouwen uit 30 landen oefenden in en rond Spanje, Portugal en Italië. Een ander belangrijk moment was de At Sea Demonstration 2015. Van beide krachtmetingen werden uitstekende video's gemaakt en die werden hier verzameld. (Foto: NAVO)



Friesland
Weer drugsvangst Zr.Ms. Friesland Het stationsschip in de West, Zr.Ms. Friesland, was succesvol. Half november wist het voor de derde keer drugs te vangen, dat werd eind november zelfs voor de vierde keer. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

NIDV
Grote zorgen Nederlandse defensie-industrie Tijdens de NIDV tentoonstelling in Rotterdam bleek dat door het nieuwe uitstel van de vervanging van marineschepen de zorgen bij de Nederlandse defensie-industrie, maar ook bij Defensie zelf en de kennisinstituten, almaar toenamen. Twee weken later maakte Thales Nederland bekend maar liefst 200 mensen te moeten ontslaan.



December 2015
Zeeleeuw
Eerste gemoderniseerde onderzeeboot te water Op 3 december bereikte het InstandhoudingsProgramma Walrusklasse een belangrijke mijlpaal: Zr.Ms. Zeeleeuw werd na twee jaar moderniseren weer in het water gezet. De projectleider sprak met Marineschepen.nl openhartig over de tegenslagen en de toekomst. (Foto: John van Helvert/ Defensie)

Zumwalt
Zumwalt naar zee Op 7 december was het eindelijk zover: de proefvaart van de revolutionaire Amerikaanse destroyer Zumwalt ging van start. (Foto: Bath Iron Works)

mariniers
350 jaar Korps Mariniers Het Korps Mariniers bestond op 10 december precies 350 jaar. Marineschepen.nl somde de belangrijkste missies van de mariniers op. (Foto: Keesnan Dogger/ Koninklijke Marine)

mariniers
Geheime missies onthuld Op de Korpsverjaardag werd bekend dat speciale eenheden van het Korps Mariniers de afgelopen jaren onder oorlogsomstandigheden acties van piraten hebben verstoord. Zeer dicht voor de kust van Somalië saboteerde Taskforce Barracuda in het diepste geheim piratenschepen en bevrijdden gijzelaars.

mariniers
Belangrijk akkoord in België België ging op 22 december akkoord met een toekomstplan voor Defensie. Onderdeel van dat plan is de vervanging van de twee M-fregatten en zes mijnenjagers. Omdat de Belgische en Nederlandse marine gefuseerd zijn en dezelfde schepen hebben, is dit voornemen ontzettend belangrijk voor de 67 jaar oude samenwerking. (Foto: Belgische marine)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen