Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 44

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 31-10-2011

Marinefoto maandag
Het sail van Hr.Ms. K XVI (Foto: Onderzeedienst)

Zes(tien) gevonden
Hr.Ms. K XVI (K XIV klasse) was ruim 8 jaar in dienst toen Nederland op 7 december 1941 de oorlog verklaarde aan Japan. De Keizerlijke Marine had eerder die dag namelijk de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aangevallen, waarna Amerika direct betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog.

Het uitbreken van de oorlog met Japan zal voor de bemanning van Hr.Ms. K XVI, onder leiding van LTZ1 L.J. Jarman, geen verrassing zijn geweest. De dreiging van Japan was er al vele jaren. Een handjevol onderzeeboten moest het uitgestrekte eilandenrijk van Nederlands-Indië beschermen tegen een machtig Japan dat beschikte over vliegkampschepen en de grootste slagschepen ter wereld. "Het zal waarachtig wel gaan" was de titel van de film die moest aantonen dat het allemaal wel goed zou komen.



Men wist dat de Koninklijke Marine in de Oost een zware kluif aan de Japanners zou hebben, men zou zich met alle mogelijke middelen verdedigen. Toen Hr.Ms. K XVI op 7 december van Commandant Zeemacht de oorlogsverklaring hoorde, was het al op patrouille.

Na dit bericht volgen 18 dagen patrouilles en bevoorrading, om vervolgens weer te patrouilleren. Op 24 december is het raak: de onderzeeboot valt een Japanse taakgroep aan en brengt de Sagiri (torpedobootjager van de Fubuki klasse) tot zinken. Op zoek naar meer doelen, blijft de Nederlandse onderzeeboot lang in de buurt van de gezonken Sagiri.
Op het eerste succes van de Nederlandse sub volgt die nacht de noodlottige confrontatie met de Japanse I-66. De commandant van deze onderzeeboot neemt door zijn periscoop tot zijn verrassing de K XVI waar, die op zeer korte afstand boven water vaart. Eén Japanse torpedo treft doel en de K XVI vergaat met alle 36 bemanningsleden.

Op dat moment weet niemand aan Nederlandse zijde wat zich die nacht van 24 op 25 afspeelt. Pas als de K XVI na weken niet meer terugkeert in de marinehaven, dringt het langzaam tot iedereen door. Vele zoektochten volgen.

Dan bijna 70 jaar later, groot nieuws voor de nabestaanden, de stichting Comité Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945 en iedereen die ook maar iets met onderzeeboten te maken heeft (gehad): onderzeeboot Hr.Ms. K XVI is gevonden.



De K XIV klasse bestond uit 5 onderzeeboten. Hiervan werd alleen Hr.Ms. K XVI door Japan getorpedeerd, Hr.Ms. K XVII zonk door een mijn en Hr.Ms. K XVIII werd door de bemanning onschadelijk gemaakt zodat hij niet in Japanse handen zou vallen (dat gebeurde toch). De Hr.Ms. K XIV en K XV vochten de hele oorlog door en werden na afloop uit dienst gesteld.

Van de 7 Nederlandse onderzeeboten die vermist raakten tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er nu zes gevonden. Alleen de positie van Hr.Ms. O 13 is nog niet bekend.



Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Onderzeeboten