Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 61

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 27-02-2012

Marinefoto maandag
Longroom Hr.Ms. De Ruyter (1933-1942).

Je thuis
"Het was toch je thuis," zo begint het prachtige boek Hr.Ms. kruiser De Ruyter. De uitspraak was van een oud-opvarende over de ondergang van 'zijn' schip op 27 februari 1942.

Vaak verhaalt men bij zeeslagen over tactiek, de schepen of de persoonlijke ervaringen van bemanningsleden nadat hun schepen dodelijk waren getroffen. Maar marineschepen zijn voor de bemanning niet altijd een oorlogsinstrument of een vervoersmiddel. Het is voor veel mensen hun thuis, waar ze slapen, eten, werken en ontspannen. Zeker in de tijd dat Nederlandse marineschepen vanuit Den Helder voor jaren naar de Oost vertrokken, maar ook nu nog merk je hoe mensen snel een band hebben met "hun bootje".



Ook Hr.Ms. De Ruyter was dus een thuis voor de vele (Nederlandse en Indische) bemanningsleden. De Marinefoto van deze maandag is van de longroom, het dagverblijf van de officieren. Hier aten en ontspanden de (ongeveer) 35 officieren. Uitgezonderd de commandant en (een eventuele) eskadercommandant, zij hadden een eigen verblijf.
In deze longroom op de foto hebben de officieren ongetwijfeld hun ervaringen met het schip besproken tijdens de proefvaarten op de Noordzee in 1936, hebben zij elkaar verteld over de gebeurtenissen in Nederland in 1940 en het aanstaande treffen in 1942. Hier is gelachen, gehuild, verteld, gediscussieerd, gespeeld en gevochten.

Bij moderne schepen bevindt de longroom zich veelal meer naar voren, maar in de jaren '30 werd deze nog achterin gebouwd. De longroom op De Ruyter bevond zich op het zogenaamde kuildek I, onder het achterste kanon (toren II) en de woon- en werkvertrekken van de commandant. Het dagverblijf van de officieren was erg fraai, met de "design" stoelen en verlichting had het net zo goed een longroom van 20 jaar later kunnen zijn. De plafondventilatoren zijn vast veel gebruikt terwijl het verblijf volzat tijdens de middagmaaltijd in de tropen. Er hing minstens één schilderij, namelijk een portret van Michiel de Ruyter. Maar de marine kennende zal er ook een portret van koningin Wilhelmina hebben gehangen.
Achter de wand op de foto bevond zich de gamelle officieren (soort bijkeuken) en mocht u zich afvragen waar de stoelen tijdens een gevecht bleven: naast de gamelle was de bergplaats stoelen. De deur op de foto leidde naar een gang waar de slaap- en werkruimten van onderofficieren op uitkwamen.

Voor de officieren waren de voorzieningen overigens een stuk aangenamer dan voor de laagste rangen. Waar de officieren veelal in bedden sliepen, moesten de matrozen het doen met hangmatten. Al was Hr.Ms. De Ruyter als modern schip wel een vooruitgang voor iedereen. Zo was de ventilatie beter en was dit één van de eerste marineschepen met wasmachines aan boord.

Het boek "Hr.Ms. kruiser De Ruyter" van Asia Maior (1991) is al geruime tijd uitverkocht, maar is vaak in bibliotheken nog wel te vinden. Geen enkel boek beschrijft het schip en de gebeurtenissen zo uitvoerig. Een aanrader dus.



Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
De Javazee: niet vergeten
Slag in de Javazee