Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 73

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 21-05-2012

Marinefoto maandag
Hr.Ms. De Ruyter lanceerde op 7 maart 2012 een SM-2 raket (Foto: Ministerie van Defensie)

Ruimtekijker
7 maart 2012, ergens in de Middellandse Zee. Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. De Ruyter wordt door een fictieve vijand aangevallen met gevechtsvliegtuigen ("gespeeld" door op afstand bestuurbare vliegtuigjes). De SMART-L radar pikt de inkomende vliegtuigen op, de APAR voorziet de Standard Missile 2 raket van de doelsinformatie terwijl de raket met Mach 3,5 richting doel speert. Niet veel later vallen de vliegtuigjes in stukken uiteen.



Dit is op zich niet eenvoudig, maar een LCF kan veel meer. De foto van vandaag is prachtig, vooral door het spoor van de SM-2 raket. De kracht van een LCF zit 'm echter in de radars APAR en SMART-L. De enorm geavanceerde en complexe APAR stelt een LCF in staat om onder andere snelle laagvliegende raketten op te sporen en een groot aantal eigen raketten tegelijk van doelsinformatie te voorzien. Op deze foto is net een puntje van de APAR te zien: net naast de rookpluim, onder de dikke witte antenne.

Maar de laatste tijd is vooral de SMART-L in het nieuws. Op 24 juli 1991 ondertekende de KM het contract voor de ontwikkeling van een lange afstand rondzoekradar door het Hengelose Hollandse Signaalapparaten BV (nu Thales Naval Nederland). Investering: 50 miljoen gulden. De radar die zo'n 10 jaar later op de LCF'en verscheen is sindsdien de beste radar in zijn soort ter wereld. Op de foto is deze grote zwarte radar goed te zien, op de hangar, vlak achter de Goalkeeper.

De SMART-L, opvolger van de LW-08 en afgeleid van de SMART-S radar op M-fregatten, kan standaard tot 400 km maximaal 1000 luchtdoelen automatisch opsporen en volgen. Daarmee is de SMART-L al haast onnavolgbaar, maar al in 1998 werd begonnen met een onderzoek naar het vergroten van het bereik, met als doel het opsporen van ballistische raketten die buiten de dampkring vliegen. Toen bleek dat met een relatief eenvoudige aanpassing de SMART-L in staat moest zijn om in de ruimte te kunnen kijken. In december 2006 schreef Hr.Ms. Tromp radargeschiedenis tijdens een test nabij Hawaï. Hier wist het een ballistische raket op te sporen buiten de dampkring, met een aangepaste SMART-L. Geen radar ter wereld kon een in zo 'n groot gebied toch een ballistische raket vinden, dwz zonder te weten in welke richting precies de raket zich moest bevinden.

In 2018 zal de eerste ruimtekijker klaar zijn.



Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
LCF
M-fregatten

SMART-L raketschild