Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 74

Bookmark and Share
Door: Bas Flipse
Laatst aangepast: 28-05-2012


Marinefoto maandag
Een marineschip van bijna 70 jaar oud. Op het eerste gezicht niets nieuws... maar deze grijze prauw is nog in dienst! (Foto: US Navy)

Museumstuk
Op Marinefoto Maandag vandaag een foto van een fregat van de Filippijnse Marine. BRP Rajah Humabon is een bijzonder schip: als Cannon-klasse 'destroyer escort' van de US Navy liep dit schip in 1943 van stapel en bereikt volgend jaar de respectabele leeftijd van 70 jaar.



In dienst gesteld als USS Atherton was ze vanaf 1943 voornamelijk actief op de Atlantische Oceaan en bracht in mei 1945 samen met USS Moberly een Duitse U-boot tot zinken. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Atherton in de mottenballen terecht totdat ze in 1955 voor haar tweede leven werd overgedragen aan de Japanse Marine als JDS Hatsuhi. Atherton vormde hierin geen uitzondering; na de Tweede Wereldoorlog hadden de VS een overschot aan dit soort schepen en veel ervan werden in de jaren na de oorlog aan marines van andere landen overgedragen. Ook de Koninklijke Marine had er in de jaren '50 en '60 zes in dienst als de Van Amstel-klasse.
In de jaren '70 van de vorige eeuw werden veel van deze schepen te oud naar de veranderende maatstaven en werden velen teruggegeven aan de US Navy of gesloopt. Hatsuhi ontsprong echter de dans en mocht in 1975 aan haar derde leven beginnen als DRP Rajah Humabon, dit keer onder Filippijnse vlag. Gemoderniseerd deed ze met drie andere Cannon-klasse fregatten dienst tot midden jaren '90, toen het doek toch echt leek te vallen voor dit schip dat eigenlijk was blijven plakken uit een ander tijdperk. Twee van haar zusjes waren reeds gesloopt en gekannibaliseerd, het derde zusje liep begin jaren '80 tijdens een orkaan aan de grond en zonk.

Maar Rajah Humabon was nog niet klaar voor de slopershamer. Als gevolg van het einde van de Koude Oorlog trokken de Amerikaanse strijdkrachten zich in 1995 terug van de Filippijnen. Zonder krijgsmacht zag de Filippijnse regering zich genoodzaakt de eigen defensie snel uit te breiden en als direct gevolg hiervan werd de inmiddels opgelegde Rajah Umabon weer van stal gehaald, gemoderniseerd en in dienst gesteld. In haar inmiddels vierde leven doet ze tot op de dag van vandaag dienst en is ze op de Zuid-Chinese zee te vinden. Voor wat betreft de bewapening is er wel wat, maar niet veel veranderd. Rajah Humabon begon haar leven als anti-onderzeeboot vaartuig, maar moet het bijna 70 jaar later zonder onderzeeboot-bestrijdingswapens stellen. Eind jaren '90 werden deze wapens verwijderd omdat er geen reserveonderdelen meer te krijgen waren voor de stokoude Cannon-klasse. Er is nog wel een Mk. 10 Hedgehog lanceerinrichting aanwezig, maar deze is geen partij meer is voor een moderne onderzeeboot.

Bewapend met 3" kanons, 40 mm Bofors en 20 mm Oerlikon mitrailleurs is dit fregat nog het meest geschikt om te vechten tegen Focke Wulfs en Zeros, maar voor de wapens waar je vandaag de dag in een gewapend conflict mee te maken krijgt is dit schip geen partij. Daarom is BRP Rajah Humabon eigenlijk nog het meest geschikt om dienst te doen als drijvend museum en niet meer als actief oorlogsschip.



Desondanks was dit 'oudje' nog geen jaar geleden het vlaggenschip (!!) van de Filippijnse Marine. Er zijn bij marineschepen.nl geen plannen bekend voor uitdienstelling van Rajah Humabon, maar de rol van vlaggenschip is inmiddels overgenomen door de wat modernere DRP Gregorio del Pilar. Dit is een ouder schip van de Amerikaanse kustwacht dat in 1967 in dienst kwam. Deze klasse schepen wordt de komende tijd door de VS afgedankt en het ligt in de lijn der verwachting dat andere schepen van deze klasse ook door de Filippijnse marine worden overgenomen. Gebaseerd op bovenstaande informatie is het aannemelijk dat BRP Rajah Humabon langste tijd er nu toch op zit en ze ergens in de komende jaren na vier lange levens definitief uit dienst wordt gesteld.

Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen