Marineschepen.nl
 
   
 

Koninklijke Marine helpt Haïti

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 21-01-2010

De Koninklijke Marine helpt Haïti nog altijd op vele fronten. Donderdagavond vertrekt Hr.Ms. Pelikaan van Haïti naar Cuba om een duik- en bergingsteam op te halen. De Nederlandse mariniers zijn op Haïti zelf in de weer met hulpgoederen en in Den Helder heeft Hr.Ms. Van Amstel EUR4.000,- ingezameld voor Haïti.


Hr.Ms. Pelikaan naar Cuba
Het ondersteuningsvaartuig haalt vanaf de Amerikaanse marinebasis Guantanamo een duik- en bergingsteam op van de US Navy. De Mobile Diving and Salvage Unit van 20 personen wordt in de haven van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince ingezet om onder water obstakels te verwijderen.

Het duik- en bergingsteam van de Amerikaanse marine neemt ook 90 pallets met materiaal en enkele voertuigen mee. Naar verwachting keert de Pelikaan zaterdagochtend vroeg terug in de haven van Port-au-Prince. Voor vertrek ontlaadt de bemanning alle nog aan boord aanwezige hulpgoederen.



Mariniers helpen vanaf het vliegveld
Mariniers kunnen heel goed zonder een schip, dus terwijl de Pelikaan het Amerikaanse team ophaalt, slaan de mariniers een kamp op het vliegveld van Port-au-Prince op. Het vliegveld was gisteren de eindbestemming van het transport van 106 Haïtiaanse adoptiekinderen door de mariniers van de 32e Infanteriecompagnie. Door de onbegaanbaarheid van de wegen bij het weeshuis, gebeurde dit gedeeltelijk per voet. De kinderen zijn inmiddels naar Nederland gevlogen. De mariniers hebben in hulpgoederen uitgedeeld in de stad. Ook overhandigden ze water, melk, sap, noodrantsoenen, diesel voor aggregaten, brancards en krukken aan pater Gerard. De trappist van de Abdij van Zundert beheert in het getroffen gebied een weeshuis, een boerderij en een centrum voor straatmeisjes. Deze gebouwen zijn gedeeltelijk ingestort tijdens de aardbeving.



F555 Hr.Ms. Van Amstel
Het boegnummer van het M-fregat Hr.Ms. Van Amstel was vandaag omgetoverd tot F555. Op initiatief van onder andere sergeant logistieke dienst verzorging Frank Hoekjan is de lunch geserveerd in ruil voor een donatie aan GIRO 555. De leveranciers van de marine steunden het initiatief en leverden de ingrediënten voor een lunch voor 250 personen. Uiteindelijk werd met de lunch een bedrag van 4.000 euro ingezameld voor noodhulp in Haïti.



SPS Castilla
De Nederlandse Mariniers bracht de kinderen te voet naar het vliegveld (foto: Defensie).

SPS Castilla
F831 werd voor één dag F555 (foto: Defensie).

Richard Keulen
Commandant van Hr.Ms. Van Amstel, KLTZ Richard Keulen, omringd door bemanningsleden, toont trots de donatie van zijn schip. (foto: Defensie).


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Pelikaan naar Haïti
Spaanse marine naar Haïti