Marineschepen.nl
 
   
 

Almonde overgedragen aan Griekenland

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 24-02-2003

Op vrijdag 24 oktober is het fregat Philips van Almonde in de marinehaven van Den Helder overgedragen aan de Griekse marine. Sinds dat moment zal de "Almo" als H.S. Themistokles door het leven gaan.

Hr.Ms. Philips van Almonde
Hr.Ms. Philips van Almonde in zijn jonge jaren (Goalkeeper en SATCOM bollen nog niet geplaatst)

Het Standaard-fregat maakte deel uit van de Kortenaer klasse, die bestond uit 10 schepen. Hr.Ms. Philips van Almonde werd gebouwd bij Wilton-Feijenoord in Schiedam en was het zesde schip van deze klasse. De kielsectie werd op 3 oktober 1977 gelegd. Het schip, dat vernoemd was naar de zeventiende-eeuwse schout-bij-nacht Philips van Almonde (1644-1711), heeft tot 27 juni 2002 dienst gedaan. Vanaf die dag werd het schip verbouwd, aangepast en gereed gemaakt voor overdracht aan de Griekse marine.



Het begin
Het begon allemaal eind jaren zestig. Toen werd voorzien dat er een opvolger moest komen voor de onderzeebootjagers van de Friesland- en Hollandklasse. De nieuwe schepen moesten snel vertrekklaar gemaakt kunnen worden, dus het laden van munitie en victualiën moest efficiënt kunnen plaatsvinden. Verder werden deze schepen voorzien van één roer tussen de schroeven, in plaats van twee achter de schroeven en kregen ze een stuurautomaat (soort automatische piloot). De belangrijkste taak van de schepen was onderzeebootbestrijding. In de tijd van de Koude Oorlog, waren de meeste schepen hierin gespecialiseerd, omdat de Russische marine een enorme onderzeebootvloot had, waarvan regelmatig eenheden zich op de Noordzee bevonden. Desondanks waren de schepen van de Kortenaer klasse gebouwd om strijd te leveren op de Atlantische Oceaan.

Toen het schip in 1976 werd aanbesteed, ging ook het NAVO-standaardfregattenprogramma van start, wat voor Nederland inhield dat bij de bouw nauw werd samengewerkt met de Duitse marine.
De doop vond plaats op 11 augustus 1979 door de echtgenote van de toenmalige minister van Defensie Scholten. Onder commando van KLTZ C.J. van der Werf, trad bijna twee jaar later (op 15 april 1981) het detachement aan. Uiteindelijk werd het schip op 2 december 1981 in dienst gesteld.



Naar zee
Omdat de Almonde het zesde schip was in de serie, kon na de opwerkperiode en beproevingen vrij snel deelnemen aan de luchtverdedigingsoefening Silver Nut, die verliep van 30 augustus t/m 3 september 1982. Daarna volgden havens als Emden, Portland, Bordeaux en Lissabon. Maar de eerste echte grote reis van de Philips van Almonde was de overtocht naar het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika tijdens Stanavforlant (Standing Naval Force Atlantic, NAVO eskader op de Atlantische Oceaan) in 1984.

Hr.Ms. Philips van Almonde
De Almo op zijn laatste grote reis onder Nederlandse vlag.

Nog vele reizen zouden volgen: naar de west in de eerste helft van 1987 en van eind 1988 tot en met de zomer van 1989. In december 1990 vertrok het schip naar de Perzische Golf, vlak voor de Golfoorlog in 1991.
In de zomer van 1992 vertrok het schip naar de West om daar een half jaar te fungeren als "stationsschip", een opdracht die ook van eind 1997 tot half 1998 herhaald zou worden. De missie in de wateren rond het Arabisch Schiereiland in 2001, tijdens de strijd tegen het terrorisme, was de laatste grote opdracht van het fregat. Op 14 juni voer het voor de laatste maal onder Nederlandse vlag Den Helder binnen.

HS Kanaris S-fregat
HS Kanaris (ex-Van Brakel) ging de voormalige Almonde een jaar eerder voor en voer onder Griekse vlag uit Den Helder.

Een nieuw begin
Sinds 24 oktober 2003 vaart de Almonder onder Griekse vlag. Het schip is in de donkere grijstint gezet, die de Griekse marine gebruikt. Verder is het boegnummer gewijzigd van F823 naar F465 en is de Goalkeeper verwijderd. Gelukkig is aan het uiterlijk niet veel meer gewijzigd en blijven de mooie lijnen van de S-fregatten behouden op de zeven zeeën. Hr.Ms. Bloys van Treslong is het laatste S-fregat dat onder Nederlandse vlag vaart.

Foto's
Kiellegging Hr.Ms. Philips van Almonde
Kiellegging.

S-fregat
Hr.Ms. Philips van Almonde (met het embleem van het schip en het logo van Wilton-Feijenoord).

S-fregatten
Almonde en Hr.Ms. Bloys van Treslong (F824).

Hr.Ms. Philips van Almonde
Almonde in het dok bij het Marinebedrijf.

H.S. Themistokles
Hs. Themistokles in dok.

H.S. Themistokles Griekse marine
Hs. Themistokles in Den Helder.

Brug s-fregat
De brug van een S-fregat (in dit geval Hr.Ms. Pieter Florisz, tijdens een vaardag op 29 mei 2000)

Seindek S-fregat
Vanaf de brugvleugel naar achteren.

Bronnen: Jaarboek van de Koninklijke Marine 1981, 1982 en 2002. Instituut voor Maritieme Historie. Foto's: CAVDKM, B. Dijkstra, e.a.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Kortenaer klasse
Onderzeeboten naar Griekenland
Vervanger Griekse Kortenaers
Kanaal van Korinthe



Reclame