Marineschepen.nl
 
   
 

155mm Howitzer op FGS Hamburg

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 25-01-2003

Als het aan de Duitse marine ligt breekt er een nieuw tijdperk aan voor grote kannonnen op marineschepen. De Duitse fabrikanten Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), Krauss-Maffei Wegmann en Rheinmetall W&M presenteerden onlangs hun nieuwe project: MONARC.

Sachsen 155mm Howitzer
(Foto: HDW)

MONARC
Deze afkorting staat voor: Modular Naval Artillery Concept for Naval Gun Fire. Een complete PzH 2000 Howitzer 155mm dus op een marineschip en in dit geval op het Sachsen-klasse fregat Hamburg. Wat dit project bijzonder maakt is dat de PzH 2000 ontworpen is voor gebruik op land en is door verschillende landen (waaronder Nederland) reeds besteld voor de landstrijdkrachten. De roep om zwaarder maritiem geschut werd de laatste jaren luider, sinds de verschuiving naar amfibische operaties (op de grens van water en land dus) steeds duidelijker werd en het huidige geschut te licht werd bevonden. In plaats van een geheel nieuw soort kanon te ontwerpen, is gekozen om een bestaand systeem op marineschepen te zetten, waardoor zij kunnen profiteren van ontwikkelingen in een andere tak van "sport".



Groot bereik
Het concept, dat werd gepresenteerd op de werf van HDW in Kiel, betekent dus een heel nieuw hoofdstuk in maritiem geschut. Want op dit moment worden voor schepen kannonnen gebruikt met een kleiner caliber. Op de Russische destroyers (Sovremenny) en kruisers (Kirov) wordt het AK-130-MR-184 130mm kanon gebruikt, dit komt het best in de buurt bij de PzH 2000. Het Russische kanon heeft echter een bereik van 5 km, de Howitzer van maar liefst 40 km bij gebruik van de huidige munitie. Op dit moment worden granaten ontwikkeld waarmee het bereik verdubbeld wordt naar 80 km.
Het Nederlandse LCF heeft een Otobreda 127mm/54 COMPACT kanon, met een bereik van 23 km.



Het grote probleem was overigens niet het gewicht van de Howitzer, maar het feit dat de PzH 2000 enorme krachten uit zal oefenen op het dek van een schip. Op land kan het apparaat een stuk naar achteren rollen door de krachten bij het vuren. Aan boord staat de Howitzer echter vast en is het probleem opgelost door een flexibel voetstuk waar het geschut op staat.

De Howitzer was op de Hamburg gezet om aan te tonen dat met minimale wijzigingen het systeem op een marineschip was te plaatsen. Onbekend is hoelang de Hamburg met de Howitzer na deze demonstratie zal blijven varen.

Bron: www.rheinmetall-detec.com


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Amerikaans 155mm kanon



Reclame