Marineschepen.nl
 
   
 

Boek 'Mannen van staal': must read voor toekomstige officieren der mariniers



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-11-2016 | Laatst aangepast: 02-11-2016


Over weinig opleidingen bij de marine doen zoveel (sterke) verhalen de ronde als over de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers (POTOM). Deze loodzware opleiding is nu -eindelijk- uitgebreid beschreven in een boek: Mannen van staal, door Stephan de Vries. Het blijkt een succes. Binnen vijf dagen werd besloten een tweede druk te laten maken.

Mannen van staal
Mannen van staal, door Stepan de Vries over de officiersopleiding van het Korps Mariniers. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

POTOM
Voor iedere toekomstige officier van het Korps Mariniers is duidelijk wat de eerste echte grote horde is na de keuring: de POTOM. Deze negen maanden durende opleiding vergt het maximale van de aspirant-officieren. Van de POTOM 2015/ 2016 haalden 18 mannen de eindstreep, 32 niet. Het is dus niet gek dat er bij jongens die willen solliciteren bij het Korps een enorme behoefte bestaat aan meer, en vooral eerlijke, informatie.



Weinig over bekend
Stephan de Vries begon zelf in 2002 op achttienjarige leeftijd aan de officiersopleiding. Ook hij haalde de opleiding niet, maar had desondanks erg veel geleerd. Een aantal jaar terug besloot De Vries, inmiddels werkzaam bij de VVD, om terug te keren. Dit keer om het verhaal op te tekenen achter de officier der mariniers en vooral achter de POTOM. Stephan: "Als we in de media iets over het Korps Mariniers zien, zien we bijna alleen mensen op uitzending. Zelden zien we iets over de opleiding. Terwijl die opleiding heel belangrijk is voor de mariniers zelf. Eén van de opleidingen is de POTOM en in deze opleiding zitten zoveel interessante verhalen, die wilde ik op papier zetten."

Mannen van staal
Minister van Defensie Jeanine Hennis krijgt van Stepan de Vries het eerste exemplaar overhandigd. (Foto: Cees Baardman/ Koninklijke Marine)

Een jaar bij de mariniers
Stephan kreeg in 2014 toestemming van de Koninklijke Marine om een jaar lang mee te lopen. Toch gaat het verhaal niet over Stephan zelf. "Het verhaal gaat over die 46 jongemannen die in september 2014 begonnen aan de POTOM," zegt Stephan, "over wie dat zijn en wat ze meemaken. Het boek is geen wervingsfolder. De hoogtepunten komen uitgebreid aan bod. De stoere dingen en mooie verhalen. Maar ik denk dat ik ook het rauwe beeld van de andere kant laat zien. Helemaal stuk gaan, terwijl je koud en nat bent en moet wachtlopen, etc. Ik heb direct mogen citeren uit een dagboekje en dat levert hele pure emoties op. Ook de verhalen van de 18 jongens die de opleiding niet haalden ontbreken niet. Bijvoorbeeld het verhaal van een jongen die zijn been brak, komt ook naar voren."



Na de opleiding
'Mannen van staal' kijkt verder dan alleen de wereld van de POTOM. Ook wordt beschreven hoe familie en partners het ervaren als hun zoon of vriend zo lang aan een intensieve opleiding meedoet. De stap na de opleiding, een uitzending, heeft een heel hoofdstuk gekregen. De belevenissen van een officier die na de POTOM met zijn eenheid naar Afghanistan ging, worden in geuren en kleuren verteld.



Kijkje in het hoofd en hart
Is het boek alleen voor jongens die willen solliciteren bij het Korps Mariniers? Volgens Stephan niet: "Het is voor iedereen die geïnteresseerd is in het persoonlijke verhaal van 46 doodnormale jongens, die een bijzondere keuze hebben gemaakt. Het is een blik over de schutting van een opleiding die erg onderbelicht is en tegelijkertijd is het een kijkje in het hoofd en in het hart van de jongens waarvan een deel straks officier der mariniers is."

Het boek Mannen van staal (208 pagina's) is nu te koop voor € 19,99 en wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zeer geheime operatie mariniers