Marineschepen.nl
 
   
 

Defensie toont techniek tijdens Techbase


Bericht geplaatst: 24-09-2015
Laatst aangepast: 24-09-2015


Gisteren en vandaag haalde Defensie met het wervingsevenement Techbase alles uit de kast om technici te interesseren voor een baan. 15.000 technici stroomden samen op het RDM-terrein in Rotterdam om techniek te bekijken, maar ook om te ervaren.

Techbase Zr.Ms. Zeeland
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Woensdag 23 en donderdag 24 september werd Techbase voor de tweede keer georganiseerd. Het technische wervingsevenement had in 2013 voor het eerst plaats en dat was op de NDSM-werf in Amsterdam. Net als toen kwamen zo'n 15.000 jonge technici op het evenement bomvol techniek af.



Net als tijdens de eerste editie moesten de bezoekers diverse technische uitdagingen aangaan. Buiten gebeurde dat deels in de stromende regen, binnen werden de 'techchallenges' volbracht in vooral de onderzeebootloods waar de bezoekers extra werden opgezweept met rookmachines, lasers en bombastische muziek zoals we dat inmiddels van Techbase kennen.

Techbase onderzeebootloods
De onderzeebootloods stond vol met materieel van land- en luchtmacht. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Techbase onderzeebootloods
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Techbase onderzeebootloods
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Alle techniek uit de kast
Voor Techbase haalde Defensie alles uit de kast: van een F-16 tot het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland en 1400 Defensiemedewerkers om de technici kennis te laten maken met de techniek. De reden dat de krijgsmacht zoveel energie stopt in de werving van technici is duidelijk: technici zijn gewild op de arbeidsmarkt en Defensie heeft er veel nodig. Volgens uitvoerend projectleider KLTZ Robbert Jan van den Oord, tot voor kort programmamanager Koninklijke Marine bij de wervingsafdeling van Defensie, heeft Defensie dit jaar plaats voor 900 technici met een diploma van VMBO tot WO-niveau en 1.000 VMBO'ers die de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) willen doen in een technische richting.

Techbase van den oord
KLTZ Robbert Jan van den Oord in gesprek met bezoekers. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Van den Oord hoopt dat de bezoekers van Techbase een ander beeld krijgen van Defensie: "Ik heb veel enthousiaste mensen gezien en dan hoor je vaak dat mensen niet wisten dat er zoveel techniek was bij Defensie. Dat is ook een van de doelstellingen van Techbase. We willen laten zien dat Defensie één van de grootste technische werkgevers is van Nederland en dat het helemaal niet gaat om alleen maar marsen en marcheren, maar dat techniek zo belangrijk is."

Bij de werving van hoger opgeleiden voor een technische functie zijn er extra uitdagingen. Van den Oord: "Sommige VWO-leerlingen kiezen voor een TU in plaats van voor Defensie, maar weten niet dat het NLDA (KIM en KMA) tegenwoordig een universitaire status heeft. Zij kunnen er hun universitaire bachelor halen en in sommige gevallen een universitaire master."

Techbase open
Techbase werd geopend door de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb, na een korte demo van Maritime Special Operation Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Techbase open
Een heel klein deel van Techbase vanaf Zr.Ms. Zeeland. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Techbase goalkeeper
De Goalkeeper stond in een hoekje, maar trok wel de aandacht. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Masterclass
Speciaal voor 500 hoger opgeleiden werd een Masterclass georganiseerd. Zij kregen presentaties voorgeschoteld over techniek bij de verschillende krijgsmachtdelen en bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO), met aansluitend steeds een interactief gedeelte waar het publiek werd gevraagd om mee te denken over een technische uitdaging.



Namens de Koninklijke Marine brieften Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Rob Verkerk en LTZ2OC (TD) Chantal Vonk de aanwezigen over de marine en techniek. Het publiek werd bovendien gevraagd wat zij zouden doen bij een bepaalde technische storing aan boord terwijl het fregat met spoed naar een gekaapt schip onder weg is.

Maar er was meer marinetechniek. Want samen met directeur DMO VADM Matthieu Borsboom kreeg Wendy van den Broek-de Bruijn het woord en zij is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe onderzeeboten. Van den Broek vertelde over het (aanstaande) project en ging met de technici in de zaal in gesprek over hoe je een onderzeeboot zo stealth mogelijk kan maken.

Volgende week verschijnt op Marineschepen.nl een uitgebreid interview met Wendy van den Broek.

Techbase van den Broek
Wendy van den Broek vertelt het publiek over haar werk: de nieuwe onderzeeboten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Techbase selfie
Tweet van @GeneraalVerkerk. (Bron: Twitter.com)

Veel groen
Waar de marine tijdens de Masterclass meer in de spotlights stond, was dat tijdens de rest van Techbase niet het geval. Net als tijdens de vorige editie was het wervingsevenement erg groen.

In de onderzeebootloods, die dankzij de rook en muziek veel weg had van discotheek, wisten vooral land- en luchtmacht de bezoekers te interesseren. De marine toonde geen raketten en een klein model van de (voor Nederlandse technici juist interessante) SMART-L radar draaide eenzaam zijn rondjes. Gelukkig wisten het model van de Karel Doorman en de goede oude Goalkeeper wat voorbijgangers te stoppen. Buiten was het beter met de mariniers, Zr.Ms. Willemstad en Zr.Ms. Zeeland, maar, mede door de regen, miste ook die aanwezigheid wat sfeer.

De RDM-werf, waar in het verleden technische hoogstandjes zoals Hr.Ms. Poolster, de Zwaardvisklasse en de huidige Walrusklasse onderzeeboten werden gerealiseerd, had een grootsere rentree van de marine verdiend.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen