Marineschepen.nl
 
   
 

Is de mysterieuze raket wel een raket?

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 12-11-2010
Maandagnacht werd een spoor van een mysterieuze raket vanuit een helikopter gefilmd door een camera van KCBS. De raket zou ongeveer 35 mijl uit de kust van Los Angeles zijn gelanceerd. De complete wereldpers nam het bericht en de beelden over. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie had geen antwoord op de raket en zei van niets te weten. De vraag blijft dus nog steeds: wat was dit?



Mystery Missile Launch nieuws item.

Deskundigen buigen over de missile
Deskundigen en niet-deskundigen hebben zich gebogen over de beelden van de mysterieuze raket. Eén van hen is Robert Ellisworth, de voormalige Deputy Secretary of Defense. Helaas lijkt het alsof de beste man geen idee waar hij over praat en is zijn opmerking dat de US Navy een intercontinentale ballistische raket zou hebben afgevuurd om Azië te laten zien wat het kan vooral een sterk verhaal.

Wat duidelijk is, is dat áls het een raket was, het een grote raket moet zijn geweest met een vaste brandstof; zoals bijvoorbeeld een ballistische raket.



Wat is het vooral niet?
De volgende zaken kunnen we alvast concluderen:
- China heeft ballistische raketten op het vaste land en aan boord van onderzeeboten. Uiteraard heeft China deze raketten voor oefening ook gelanceerd. De raket zou vanuit een Chinese onderzeeboot kunnen zijn afgevuurd. Dat zou behoorlijk schokkend zijn, en onwaarschijnlijk. De Chinese onderzeeboten die dit kunnen (Type 094 en Type 091) zijn lawaaiig en de sub zou naar alle waarschijnlijkheid al veel eerder zijn opgespoord. Daar komt bij dat China de lancering dan ook de credits zou claimen. Plus, waarom 35 mijl voor de kust met alle risico's van dien terwijl het ook verder uit de kust had gekund.
- Noord-Korea vuurde in april 2009 nog een ballistische raket af als test. Het land liet ook toen zien niet snel terug te schrikken en schoten de testraket over Japan heen. De Noord-Koreaanse marine heeft echter geen onderzeeboten met deze capaciteiten.
- De VS gebruiken een dergelijke lancering niet om aan Azië te laten zien wat het kan. Om indruk te maken, doe je dat niet 35 mijl voor je eigen kust. Er wordt veel vaker gelanceerd, daar is op zich niets indrukwekkends aan. Bovendien zou dit dan een PR-mislukking van jewelste zijn als je een raket lanceert om indruk te maken om vervolgens te zeggen dat je van niets weet.
- Lanceringen komen regelmatig voor (bijv. vanaf Vandenberg Airbase of vanaf zee), maar gaan gepaard met uitgebreide veiligheidsmaatregelen die breed bekend zijn. Ook worden de lanceringen uitgebreid gecommuniceerd naar de pers.
- Een geheim experiment met een missile wordt doorgaans niet voor de kust van LA gedaan, maar 's nachts in Alaska zodat niemand het ziet.
- Een ballistische raket verlaat in een "nette" baan de aarde. Het spoor van deze raket doet vermoeden alsof het projectiel niet rechtuit vloog. Ook de cameraman die dit filmde verklaarde dat.
- De snelheid ligt vrij laag.
- Op veel beelden ontbreekt de vlam van de raketmotor. Die vlam is enorm en altijd goed zichtbaar.



Dat het een militaire raket was, is dus erg onwaarschijnlijk. Een dergelijk formaat amateurraket met vaste brandstof zou een mislukking zijn voor de inlichtingendiensten: onwaarschijnlijk. Een vliegtuig zou ook sterk zijn, maar zou wel veel verklaren. Het is ook onwaarschijnlijk dat het iemand/ organisatie/ land is met de behoefte om indruk te maken op het Amerikaanse volk, want dan claim je de lancering en laat je in de pers zien hoe tof je bent.

Wat het precies is, zullen we wellicht nooit weten.

Mysterious Missile
De bekende mysterieuze "raket".

Lancering SM-2 Zeven Provincien
Lancering van een Standard Missile 2 door Hr.Ms. De Zeven Provincien. Hier is al duidelijk de vlam uit de raketmotor te zien, terwijl de SM-2 slechts 4,72 meter lang is en een ICBM veel langer (Minuteman is bijvoorbeeld 18 meter!). Foto CAVDKM

ICBM
De missile beschrijft een nette baan: hij vliegt bijna recht vooruit.

ICBM
Een Intercontinental Ballistic Missile (ICBM). Let op de vlam.

ICBM


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nederlands raketschild