Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw financieel overzicht Defensie tot 2031



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-09-2016 | Laatst aangepast: 27-09-2016


Met de vorige week gepresenteerde Defensiebegroting voor 2017, zijn ook de ramingen tot 2031 verspreid. Opvallend is vooral dat Defensie in deze ramingen geen gelden meer heeft opgenomen voor toekomstige vervangingstrajecten zoals mijnenjagers en LCF'en. Wel is 730 miljoen voor vervanging van M-fregatten blijven staan.

fregatten
De geraamde budgetten voor de vervanging van de LCF'en (links) zijn verwijderd, die van de M-fregatten zijn blijven staan. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

1 miljard euro geschrapt
Vergeleken met de ramingen van vorig jaar, is in het nieuwe overzicht voor marinematerieel (zie pagina 103) tot en met 2030 ruim 1 miljard euro minder opgenomen. Dat lijkt op een groot drama in wording, maar dat valt vooralsnog mee. De reden is dat Defensie in eerdere toekomstramingen ook geld reserveerde voor vervanging van schepen, nog voordat de minister ze had aangemerkt als project. Ramingen van toekomstige projecten zijn verdwenen uit dit openbare financiële overzicht.



Zo stond eerder voor de LCF'en vanaf 2027 jaarlijks zo'n 275 miljoen euro extra gereserveerd. Zonder dat het erbij vermeld werd, moest dat wel gaan om bedragen voor vervanging van deze schepen. Hoewel aan vervanging van die fregatten tegen die tijd wel gewerkt moet worden, is er op dit moment formeel nog geen sprake van. De bekendste ramingen van de afgelopen jaren, de 2,5 miljard voor nieuwe onderzeeboten, hebben laten zien welke discussie kan ontstaan over budgetten nog voor er een definitieve begroting is vastgesteld.

Ramingen van toekomstige projecten komen vanaf de huidige begroting dus niet meer terug. De ramingen van de opvolgers van de mijnenjagers, LPD's en LCF'en zijn verwijderd. Defensie zegt tegenover Marineschepen.nl dat dit niet betekent dat Defensie de intentie niet meer heeft om deze schepen te vervangen. Defensie neemt de bedragen van toekomstige behoeftes namelijk wel op in de eigen begroting. Zodra de brieven over de A-fase aan de Tweede Kamer worden gestuurd, keren de bedragen weer terug in het openbare overzicht.

defensie begroting
De investeringen van 2014 t/m 2031 in "Wapensystemen" (exploitatie en vervanging) volgens de Memorie van Toelichting bij de Defensiebegroting 2017 naar kostenpost. In het oranje de marine-wapensystemen. Voor de zuiverheid zijn Wapensysteem 16A jachtvliegtuigen en 16B jachtvliegtuigen (F-16 en F35) samengevoegd, omdat ook bij de onderzeeboten en fregatten de gelden voor vervanging zijn samengevoegd. (Bron: Memorie van Toelichting/ Ministerie van Defensie)

defensie begroting
Defensie reserveert in de periode 2014-2031 48 miljard voor de 28 Wapensystemen. In dit overzicht de materieelskosten als percentage van de totale investering. De volgorde is gelijk aan die in de tabel: op 1 de overige Wapensystemen, 2 jachtvliegtuigen van de luchtmacht en op 3 de onderzeeboten. In het oranje het marinematerieel. (Bron: Memorie van Toelichting/ Ministerie van Defensie) Klik hier voor grotere versie.

730 miljoen voor vervanging M-fregatten
Niet alle ramingen zijn naar beneden bijgesteld. In de nieuwe budgetplanning gaat vooral veel extra geld naar het wat mistige potje "overige (wapen)systemen". Hieronder vallen algemene diensten en uitrusting die niet aan Wapensystemen kunnen worden toegerekend, maar ten minste ook de internationaal samenwerkingsverbanden mbt de Boeing C-17 en Airbus 400M Atlas transportvliegtuigen, de Defensiebrede Vervanging Wielvoertuigen (DVOW) en de MALE UAV (drone). Opnieuw is dit de grootste kostenpost en in de nieuwe ramingen zijn er 558 miljoen euro aan toegevoegd.

De F-16 van de luchtmacht krijgt er ook veel geld bij: 311 miljoen meer. Dat is verspreid van 2016 t/m 2031. Daarnaast verwacht Defensie 282 euro meer te spenderen aan kleding en uitrusting.

Van de marine 'wapensystemen' gaat meer geld naar onderzeeboten (140 miljoen en dat begint in 2019), M-fregatten (91 miljoen euro) en de Karel Doorman (70 miljoen).

Defensie werkt inmiddels aan de vervanging van de M-fregatten en in de geraamde bedragen moeten dus ook de geschatte kosten voor de nieuwe schepen zijn opgenomen. Zo'n 730 miljoen euro staat daar nu voor in de boeken.

Met de wijzigingen heeft Defensie overigens niet meer financiele ademruimte gekregen. De categorie "vrije ruimte/ spanning" is van 1,8 miljard euro reserve, gewijzigd in een tekort van 1,6 miljard euro in de periode 2016-2021.

Gestapelde grafiek
De geraamde investeringen van de grootste vijf (van onder naar boven: overige wapensystemen, jachtvliegtuigen, onderzeeboten, LCF, pantserwielvoertuigen) en aangevuld met de M-fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen. Opvallend is de grote bult van Overige wapenstystemen en Jachtvliegtuigen. Klik hier voor grotere versie (Bron: Memorie van Toelichting/ Ministerie van Defensie)







comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Overzicht 2016