Marineschepen.nl
 
   
 

België en Nederland zetten eerste stap naar gezamenlijke aankoop fregatten en mijnenjagers



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-11-2016 | Laatst aangepast: 30-11-2016


Vanavond hebben in Brussel de Nederlandse en Belgische ministers van Defensie een intentieverklaring ondertekend voor de samenwerking op het gebied van vervanging van fregatten en mijnenjagers. Daarnaast werd bekend dat België personeel gaat leveren voor de Karel Doorman, in ruil daarvoor gaat Nederland de zuiderburen helpen met amfibische opleidingen.

Van Speijk
Zr.Ms. Van Speijk, één van de te vervangen M-fregatten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zoals enkele weken geleden al via de Belgische media bekend was geworden, werd vanavond in Brussel de eerste stap gezet richting een Belgisch-Nederlands vervangingsprogramma van in totaal 16 marineschepen: vier M-fregatten en twaalf mijnenjagers.



Vervanging van fregatten en mijnenjagers
Met de 16 schepen worden beide marines niet uitgebreid. Het betreft vervanging van schepen die nu reeds richting het einde van de geplande levensduur gaan.

Desondanks is het zeker voor minister van Defensie Jeanine Hennis een -voor hedendaagse begrippen- gewaagde stap, in tegenstelling tot in België is er nog geen budget voor de nieuwe schepen. Ook moet het hele Defensie Materieel Proces, de Nederlandse procedure voor de aanschaf van groot militair materieel, nog worden doorlopen in de Tweede Kamer. In dat licht is ook de titel van het nieuwsbericht op Defensie.nl ("Nederland vervangt marineschepen samen met België") opvallend genoeg een stuk minder voorzichtig dan anders.



Industrie verwacht een boost
De nieuwbouw is broodnodig. Niet alleen voor de Nederlandse en Belgische marines, maar ook voor de industrie. Als het eerste nieuwe fregat in 2025 in dienst komt, is dat precies 20 jaar na de indienststelling van het laatste fregat.

De Stichting Nederland Maritiem Land zegt vanavond in een reactie op de ondertekening dat de vervanging van de schepen "een boost voor de innovatiekracht, werkgelegenheid, internationale concurrentiepositie, vitaliteit van de maritieme sector en de economische positie van beide landen [is]. Het draagt bovendien direct bij aan de internationale duurzame maritieme toppositie van ons land. (...)"

"Momenteel wordt door Nederland Maritiem Land, samen met het NIDV en partners uit de industrie en overheid, gewerkt aan een studie om de economische effecten van de marinebouw in Nederland in kaart te brengen. Zij kijkt met vertrouwen uit naar het politieke besluitvormingsproces in beide parlementen, dat uiteindelijk moet leiden tot de noodzakelijke vervanging van deze beide scheepstypes."

De nieuwe schepen
Over de nieuwe schepen zelf is niet meer bekend dan al via diverse kanalen naar buiten was gekomen en op Marineschepen.nl gepubliceerd is. Er wordt al jaren gewerkt aan concepten, maar meer zal duidelijk worden in de volgende fase van het Defensie Materieel Proces (DMP), DMP-A. Zie hier voor meer informatie over de nieuwe fregatten, en hier voor meer informatie over de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen.

Met de Letter of Intent hebben de landen nog niet contractueel vastgelegd dat er gezamenlijk schepen worden ontwikkeld. België en Nederland willen in 2018 een memorandum of understanding en de bijhorende contracten voor de marineschepen ondertekenen.



België ook aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman
Behalve de vervanging van de marineschepen, kwam tijdens de avondconferentie van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie te Brussel ook een samenwerking met betrekking tot Zr.Ms. Karel Doorman aan bod. De bemanning van het JSS kan aangevuld worden door een Belgische medische eenheid of helikopterdetachement. "Hiermee wordt verder invulling gegeven aan ons streven om het internationaal medegebruik van het logistieke ondersteuningsschip te bevorderen. In februari van dit jaar ‘stapte Duitsland aan boord’, nu België. Hopelijk volgen nog meer landen."

België heeft geen Korps Mariniers, maar de amfibische taken worden in België deels door de Lichte Brigade opgepakt. Het Korps Mariniers kan helpen met het amfibisch gereedstellen van twee Belgische compagnieën om op en vanuit zee te opereren. Zo kan het Korps en de Lichte Brigade gezamenlijk een landing force inzetten.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking