Marineschepen.nl
 
   
 

Tromp nu echt begonnen aan anti-piraterijmissie



Bericht geplaatst: 09-08-2016 | Laatst aangepast: 09-08-2016

Voor Zr.Ms. Tromp is de anti-piraterijmissie nabij Somalië nu echt van start gegaan. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat met aan boord de Nederlandse staf die het bevel voert over het internationale verband, is in het operatiegebied en heeft het eerste schip reeds gecontroleerd. De Tromp zal vier maanden deel uitmaken van Operatie Atalanta van de Europese Unie.

Tromp
Zr.Ms. Tromp. (Foto: MCD)

Zr.Ms. Tromp verliet Nederland op 20 juli met NH-90 helikopter en zette koers richting de wateren rond de Hoorn van Afrika. Behalve de gebruikelijke oefeningen om de Tromp volledig voor te bereiden op alle mogelijke scenario's in het inzetgebied, werd in de Middellandse Zee ook het nodige gevraagd van de Technische Dienst. Twee technici van de DMI moesten vanuit Den Helder ingevlogen worden om te assisteren bij het verhelpen van de technische mankementen.



Na de nodige oefeningen en een laatste tussenstop te Kreta voor o.a. olie, voeding en reserveonderdelen, begon het LCF aan de reis door het Suezkanaal. Afgelopen vrijdag meerde het schip af in Djibouti, waar ook het hoofdkwartier van de anti-piraterijmissie zich bevindt. Tot de aanslag in 2014 op een restaurant in de Afrikaanse havenstad werd Djibouti als veilig genoeg geacht voor de bemanning om te kunnen ontspannen. Nu was het volgens de Facebookpagina van de Tromp, overigens net als Kreta, een operationele tussenstop. Normaal gesproken gaat een schip in een haven over op reewacht, dan blijft vooral een aantal technische posities bezet om te kunnen voorzien in warm water, elektriciteit, etc. en zijn mensen op post om de (brand)veiligheid te garanderen. De Tromp bleef echter in zeewacht, als ware het schip nog op zee.

Commandeur Luyckx
Commandeur Jan Kaack draagt het commando over aan commandeur René Luyckx. (Foto: Navo)

Verband onder Nederlands bevel
In Djibouti had zaterdagochtend de commando-overdracht plaats op het helidek van FGS Bayern. Het Duitse fregat maakte als stafschip sinds maart dit jaar deel uit van Operatie Atalanta. Flottillenadmiral (commandeur) Jan Kaack van de Duitse marine droeg het bevel over aan commandeur René Luyckx. Vanaf Zr.Ms. Tromp zal Luyckx met zijn staf de komende maanden het vlootverband aanvoeren. Voor Luyckx is het niet de eerste keer dat hij in deze wateren is, eerder was hij er als commandant van Zr.Ms. Johan de Witt. Toen was een Zweedse admiraal als Force Commander ingescheept.



Drie schepen
Het vlootverband waar Luyckx het commando over heeft is op dit moment niet bepaald groot: drie schepen. Behalve de Tromp, maakt het Italiaanse fregat ITS Euro (Maestraleklasse) en het Spaanse fregat SPS Santa Maria (Santa Mariaklasse) deel uit van Atalanta. Naast de boordhelikopters, valt ook een Spaans maritiem patrouillevliegtuig van het type Orion onder de operatie.

Dat betekent niet dat de samenwerking beperkt blijft tot deze drie marineschepen. Zo heeft de Tromp vanochtend nog brandstof ontvangen van de Amerikaanse tanker USNS Laramie van de Amerikaanse Vijfde Vloot.

Wel zal er voorlopig geen Duits marineschip meer te zien zijn onder de vlag van Atalanta. Na acht jaar heeft Duitsland besloten om geen nieuwe schepen meer te sturen voor de anti-piraterijmissie van de EU. De missie wordt gezien als de één van de succesvolste van de Bundeswehr. Sinds 2013 is er door Somalische piraten geen succesvolle aanval meer op een schip geweest.

De situatie op land is echter nog niet zo ver verbeterd dat het gevaar van piraterij is geweken. Duitsland zal daarom ook dit jaar blijven bijdragen met een Orion en blijven Duitse militairen actief op het hoofdkwartier.

In 2010 was het de helikopter van de Tromp die mariniers afzette boven het gekaapte Duitse koopvaardijschip, waarna een spectaculaire bevrijdingsactie plaatshad. Tijdens deze reis worden dergelijke acties niet verwacht. De drie fregatten focussen zich op preventie door aanwezig te zijn en het aangaan van gesprekken met voornamelijk lokale zeelieden. Op die manier wordt informatie verzameld over Somalië die op een andere manier moeilijk verkregen kan worden. Van deze friendly approaches voerde de Tromp gisteren de eerste uit. Het fregat is nu dus echt aan de missie begonnen.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Tromp