Marineschepen.nl
 
   
 

"Uitstel vervanging Zuiderkruis"

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 04-11-2010

De kiellegging van de JSS, vervanger van Hr.Ms. Zuiderkruis, in juni 2011 is op losse schroeven komen te staan. Volgens Den Helder Actueel hebben de bezuinigingen directe gevolgen voor de nieuwe Karel Doorman en wordt het project vertraagd.

Project met veel tegenslagen
Defensie bevestigt aan de Helderse website dat de 35 jarige Zuiderkruis, zal worden vervangen door de Doorman, maar wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend. Toen op 8 december de Tweede Kamer met veel gemor akkoord ging met de bouw van het Joint Support Ship, was het project al een eerder uitgesteld. Hierdoor moest de oude Zuiderkruis blijven varen en stegen de kosten van de JSS met 100 miljoen euro. Deze kostenstijging leverde in de Tweede Kamer, die het project eerder zelf had uitgesteld, veel kritiek op.



Het project "vervanging Zuiderkruis" is voor de marine niet helemaal verlopen zoals gehoopt. Zij moest zelf diep in de buidel tasten voor het JSS en de patrouilleschepen: vier van de acht M-fregatten moesten verkocht worden. Behalve dat het project door uitstel duurder werd, heeft ook de Zuiderkruis meer onderhoud nodig. Daarnaast voldoet het schip niet meer aan de milieu-eisen van deze tijd en mag niet overal meer worden ingezet. Vervanging van de Zuiderkruis is noodzakelijk en het liefst zo snel mogelijk.



Helaas is de kans groot dat hiermee nog niet alle leed is geleden. In 2012 zal nog veel meer worden bezuinigd op Defensie en dus op de marine. Het is de vraag hoe de zeemacht die kortingen moet verwerken.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr. Ms. Zuiderkruis
JSS Karel Doorman

Bezuinigingen sinds '71
Marine in cijfers
Specialisatie is een illusie
De maritieme oplossing
Alleen Amsterdam blijft
Zeven schepen eruit
Bezuinigingen marine
Onduidelijkheid over banen
Bezuinigingen Britse marine
JSS vervangt Zuiderkruis
Duitsland wil Orions
Onderzeedienst weg?
Tweedehands schepen?