Marineschepen.nl
 
   
 

Vuurwerk in de Straat van Hormuz

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 02-01-2012

De Iraanse marine heeft vandaag tijdens de oefening rond de Straat van Hormuz drie verschillende kruisvluchtwapens gelanceerd. Volgens Frankrijk is dit een "negatief signaal naar de internationale gemeenschap", Amerika heeft de Vijfde Vloot met onder andere vliegkampschip USS John C. Stennis in de buurt liggen en zegt afsluiting van de Straat niet te tolereren. Iran zelf maakt duidelijk dat het zich niet zomaar onder druk laat zetten.

Kruisvluchtwapen voor middellange afstand
Voor het eerst lanceerde het tijdens een oefening een Qader (of Ghader) kruisvluchtwapen bedoeld om schepen en landdoelen uit te schakelen. De Qader wordt afgevuurd vanaf land, bijvoorbeeld vanaf een truck en heeft een bereik van 200km. Dit is ruim voldoende om de 55 tot 95 km brede Straat van Hormuz "af te dekken", en is het niet nodig om de lanceerinrichting op een strand te parkeren -zichtbaar voor vijandelijke schepen- maar kan het ook verder landinwaarts worden neergezet. Hierdoor wordt de lancering zelf mogelijk niet waargenomen en kan het kruisvluchtwapen verscholen z'n weg kiezen naar het doel.


Een dergelijk wapen is typisch een wapen voor een land dat niet verwacht controle over de zee te zullen verkrijgen middels marineschepen. Zo kan het zonder zelf overwicht te hebben met redelijk goedkope snel verplaatsbare lanceerplatformen toch vijandelijke eenheden bestoken met wapens en proberen het gebruik van die wateren te ontzeggen.

Tijdens de Falkland Oorlog bleek op 12 juni 1982 hoe gevaarlijk zo'n kustbatterij kan zijn. De Britse destroyer HMS Glamorgan koerste op 33 km uit de kust toen het werd getroffen door een Exocet die vanaf land werd afgevuurd. 13 bemanningsleden kwamen om.
De Qader werd in augustus 2011 voor het eerst gepresenteerd en toen werd er ook bij verteld dat het een zeer geavanceerd wapen is dat laag richting doel vliegt. De Qader -van Iraanse makelij- trof vandaag volgens de Iraanse media in ieder geval doel.

En voor de korte afstand
Een ander kruisvluchtwapen dat werd gelanceerd was de Nasr; een eveneens Iraans wapen dat vanaf land afgevuurd kan worden op schepen. De Nasr is echter ook vanaf schepen en in de toekomst vanaf onderzeeboten te lanceren. Het wapen heeft een veel korter bereik dan de Qader, maar doet niet onder aan impact. Volgens Iraanse media is de Nasr in staat om een schip van 3.000 ton (grootte M-fregat) te doen zinken. Tijdens tests vernietigde het een doel op 33 km.



Driemaal is scheepsrecht
Het derde en laatste kruisvluchtwapen is ook bedoeld tegen schepen: Noor. Dit wapen is naar verluidt gebaseerd op de Chinese C-802, maar het ontwerp is aangepast en de wapens zijn gebouwd in Iran. De Noor kruisvluchtwapens zouden een bereik hebben van 200 km, en zij worden gelanceerd vanaf land en schepen zoals de fregatten van de Alvand klasse. Het wapen beschikt over een actieve radar om het vijandelijke schip op te sporen.
Volgens Iraanse media kan de Noor radars ontwijken (daar wordt waarschijnlijk mee bedoeld dat het tijdens een deel van de vlucht zeer laag vliegt) en slaagde het wapen er tijdens de oefening in om het doel te volgen en te raken. De Noor die vandaag werd gelanceerd zou bovendien een nieuwe versie zijn van de Noor-familie.

De 10-daagse oefening wordt dinsdag afgerond. Het is dan de vraag wie de volgende stap zet en of dat een stap dichter naar een conflict is of niet.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht



Gerelateerde artikelen
Nimitz klasse
Alvand klasse

Tweede vliegkampschip erbij
Iran waarschuwt VS
Oefening Iraanse marine
Vuurwerk in de Straat van Hormuz