Marineschepen.nl
 
   
 

Japan investeert flink in marine en luchtmacht


Bericht geplaatst: 17-12-2013

Japan gaat de komende vijf jaar het defensiebudget flink verhogen om nieuwe schepen, onderzeeboten, vliegtuigen en amfibische voertuigen aan te schaffen. Dit is het antwoord op de toenemende dreiging die het eiland ervaart vanuit China. De Japanse verdedigingsmacht gaat zich daarom meer richten op de Oost-Chinese Zee en de eilanden aldaar.

kanon Japan
De Japanse marine is groot en professioneel. Hier onder andere in beeld destroyers van de Murasameklasse. (Foto: JMSDF)

Verhoging van defensiebudgetten is in Azië geen uitzondering. China verhoogt jaarlijks het defensiebudget, maar ook kleinere landen besteden steeds meer aan vooral hun marine. Ook Japan had eerder aangekondigd om -na recente bezuinigingen- het budget te willen verhogen. Een belangrijk verschil is echter dat Japan officieel geen krijgsmacht heeft, maar een zelfverdedigingsmacht. Dit is opgenomen in de pacifistische Japanse grondwet, maar daar lijkt een deel van de Japanners meer afstand van te willen nemen.

De extra investering die vandaag door Japan is aangekondigd is echter ongekend.



Vandaag werd niet alleen bekend dat Tokyo het budget voor de Japanese Self Defense Force gaat ophogen. Eveneens werd in grote lijnen zichtbaar waar het geld aan wordt uitgegeven.

Zo zal de Japanese Maritime Self Defense Force (JMSDF) zeven nieuwe destroyers laten bouwen. Wat dat precies inhoudt is niet te zeggen, want Japan mag -opnieuw volgens de eigen grondwet- geen schepen groter dan destroyers bouwen. Dat wordt eenvoudig omzeild door ook bijvoorbeeld helikoptercarriers "destroyers" te noemen. Twee van deze schepen zullen voorzien zijn van het Amerikaanse systeem van sensoren, wapens en commandosoftware genaamd AEGIS. Andere Japanse schepen die voorzien zijn van dit systeem zijn de destroyers van de Kongoklasse.
Meer informatie over de andere vijf destroyers is niet bekend. Het kan gaan om eenvoudigere schepen, maar juist ook om grotere, waarbij AEGIS niet benodigd is.

Kongo Japan
Lancering van een SM-3 raket door JDS Kongo. Met deze raketten en het AEGIS systeem heeft Japan samen met bondgenoot Amerika een verdediging tegen ballistische raketten. (Foto: US Navy)

Behalve schepen gaat Japan ook de bestaande vloot van 17 onderzeeboten uitbreiden met nog eens zes onderzeeboten. Veel is over de Japanse onderzeeboten in Nederland niet bekend. Deskundigen van de Nederlandse Onderzeedienst schatten het huidige materieel en personeel van hun evenknie hoog in. Zij kunnen met hun conventioneel voortgestuwde subs naar verwachting lang en ver van huis, dicht onder de kust opereren.

Zoals eerder vermeld staat bescherming van eilanden hoog op de prioriteitenlijst in Japan. Eerder werd daarom al -net als in Australië- de oprichting van een Japans Korps Mariniers aangekondigd. De Japanse mariniers zullen niet verlegen zitten om materieel. Zo zijn in de huidige budgetverhoging ook 17 MV-22 Osprey tiltrotorvliegtuigen meegenomen, evenals 52 amfibische voertuigen.



De Japanse luchtmacht wordt uitgebreid met 20 Joint Strike Fighters. De F-35A die voor Japan gaat vliegen is de standaard uitvoering. Alleen de F-35B en F-35C kunnen op schepen landen.
Japan heeft ook aangekondigd onbemande vliegtuigen te gaan bestellen.

Kongo Japan
De twee helikoptercarriers van de Izumoklasse zijn de grootste Japanse marineschepen sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze worden in 2015 en 2018 in dienst gesteld. In Japan staan ze officieel te boek als... destroyers. (Foto: US Navy)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Kongoklasse
Izumoklasse