Marineschepen.nl
 
 
 

"Slagkracht Mijnendienst zeer minimaal"

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 01-03-2013

Vandaag ontvingen in een ijskoud Den Helder bijna 100 bemanningsleden van Nederlandse mijnenjagers een medaille voor hun acties in 2011 voor de kust van Libië. Aansluitend nam kapitein ter zee (KTZ) Jan van Zanten de functie van groepsoudste Mijnendienst over van KTZ Rick Karis.

Toch is niet alles even zorgeloos bij de Mijnendienst. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Borsboom haalde het huidige aantal van zes mijnenjagers aan: volgens de vlootvoogd onvoldoende om gelijktijdig mijnendreiging aan te pakken in Nederlandse wateren en wateren ver weg die wel van invloed zijn op onze economie. Kersverse groepsoudste Mijnendienst KTZ Van Zanten ging verder en noemde de slagkracht van de Mijnendienst na de recente bezuinigingen "zeer minimaal".


Borsboom
Inspectie door VADM Borsboom. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Slagkracht en samenwerking
In het verre verleden van 1961 bestond de Nederlandse Mijnendienst uit maar liefst 67 mijnenvegers. Die aantallen waren zelfs voor de mijnendienst te groot; door personeelsgebrek bleven veel schepen noodgedwongen in de haven liggen. Door de bezuinigingen van de afgelopen decennia zijn de aantallen nu echter doorgeslagen naar de andere kant: Nederland heeft nog maar zes mijnenjagers.
In de jaren '90 had de marine 15 mijnenjagers van de Alkmaarklasse en nog een reeks mijnenvegers van de Dokkumklasse. De plannen om de Dokkumklasse te vervangen werden wegbezuinigd en de taken werden door de Alkmaarklasse overgenomen. Maar ook zij ontkwamen niet aan de bezuinigingsdrift en negen schepen moesten de afgelopen jaren weg.

Van Zanten
Een ijskoude wind waaide over steiger 20 en 21. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Deze zes zijn onlangs gemoderniseerd, maar de kunststof rompen zijn zo'n 25 jaar oud en dan nadert de verwachte maximale leeftijd in een rap tempo. De schepen worden duurder in onderhoud en zijn minder vaak in te zetten. Daarnaast was de aanpassing voor het vegen van mijnen, benodigd om gereed te zijn voor de toekomst, al eerder gestopt.





Vice-admiraal Borsboom stond uitgebreid stil bij de gevolgen die mijnen
kunnen hebben voor Nederland en legde uit dat zeemijnen zowel ver weg van ons land als dichtbij direct invloed kunnen hebben op de Nederlandse economie. Dat vraagt om een geloofwaardige mijnenbestrijdingscapaciteit, aldus Borsboom. "Het aantal beschikbare mijnenjagers baart mij zorgen," vervolgde de vice-admiraal: "want dat aantal is immers onvoldoende om de geschetste bedreigingen gelijktijdig aan te pakken."
Daarnaast pleitte VADM Borsboom voor investeringen in nieuwe technologieën voor mijnenbestrijding, omdat mijnen steeds moeilijker te ruimen zijn.

Borsboom
VADM Borsboom met links KTZ Karis en rechts KTZ Van Zanten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ook KTZ Van Zanten maakte zich zorgen over "zijn" Mijnendienst. Van Zanten die een lange loopbaan bij de mijnendienst heeft (met recentelijk een korte onderbreking als commandant van Hr.Ms. Amsterdam) lichtte toe: "Mijn grootste zorg is de komende periode, totdat we echt met nieuwe systemen en platformen kunnen gaan werken. Door alle eerder genoemde bezuinigingen is de slagkracht van de mijnendienst zeer minimaal geworden, qua aantallen, qua systemen & technieken maar ook de kwaliteit daarvan. Wat mij betreft ontkomen we er niet aan om nog noodzakelijke investeringen te doen om onze huidige AMBV's en CMT's up to date te houden zodat we in staat zijn om ons Belgisch-Nederlandse deel van de Noordzee, onze havenaanlopen, havens en rivieren vrij te houden van onderwaterexplosieven. Maar ook expeditionair optreden in Internationale Zeeroutes, Choke Points en mogelijke amfibische operatiegebieden moet een kerntaak blijven. Zonder voorwerk van mijnenbestrijdingseenheden en hydrografie is een veilige amfibische inzet van NLMARFOR beperkt."

Van Zanten
KTZ Van Zanten neemt het vaandel van de Mijnendienst in ontvangst. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dat de Mijnendienst ondanks de bezuinigingen niet bleef stil zitten bleek wel uit de woorden van de scheidend groepsoudste KTZ Karis: "De huidige mijnenbestrijdingscapaciteit is inmiddels 25 jaar oud en moet aan het einde van dit decennium worden vervangen. In het kader daarvan is in het afgelopen jaar in samenwerking met onze Belgische collega's een visie document tot stand gekomen met de titel 'Innovatie Maritieme Mijnenbestrijding'. De visie, waarin een geheel nieuw operationeel mijnenbestrijdingsconcept wordt voorgesteld, biedt niet alleen mogelijkheden om de samenwerking met België verder te versterken maar ook om de mijnenbestrijding weer een nieuwe impuls te geven in de Toekomstvisie voor Defensie, die momenteel op het departement in Den Haag wordt ontwikkeld."

Karis
KTZ Karis neemt afscheid. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Mijnendienst heeft de banden met België verder aangehaald. Je zou misschien wel kunnen zeggen dat de Mijnendienst gefuseerd is met de Belgische evenknie: "De Belgisch-Nederlandse Samenwerking heeft in de afgelopen jaren weer grote stappen voorwaarts gemaakt.
- Het onderhoud aan de Nederlandse mijnenjagers is volledig aan de Belgische marine uitbesteed;
- De operationele opleidingen voor de mijnenjagers waren al samengebracht op de Belgisch-Nederlandse Mijnenbestrijdingsschool Eguermin maar nu zijn ook de technische opleidingen geconcentreerd bij de Technische school in Brugge;
- Het Mine Warfare Kennis Centrum en Mission Support Centrum zijn gecolloqueerd in Oostende.
- Bij de reorganisatie van CZSK zal het gehele trainingstraject van de mijnenjagers worden overgeheveld naar de MOST in Zeebrugge en dit voorjaar zal gedurende een NAVO oefening een volledige Nederlandse mijnenjachtdivisie a/b van een Belgische mijnenjager aan de oefening deelnemen.
De Belgisch-Nederlandse samenwerking is springlevend. Voor ons vanzelfsprekend, binnen Defensie een voorbeeld voor internationale militaire samenwerking," aldus Karis die met pijn in het hart afscheid nam.

Borsboom en Wassila Hachchi
Een van de gedecoreerde matrozen wordt door VADM Borsboom en Wassila Hachchi uitbundig gefeliciteerd. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Medailles Unified Protector
In de Helderse marinehaven werd niet alleen naar de toekomst en bezuinigingen gekeken, er werd uitgebreid stilgestaan bij een gebeurtenis in een zeer recent verleden. Toen in 2011 werd besloten om in te grijpen in Libië waar de opstand tegen het regime was uitgelopen op een burgeroorlog, kregen Hr.Ms. Haarlem, Hr.Ms. Middelburg en Hr.Ms. Vlaardingen opdracht om deel te nemen aan de NAVO operatie Unified Protector. Met deze operatie werd onder andere het vliegverbod boven Libië gehandhaafd en moesten de marineschepen toezien op het wapenembargo. De Nederlandse mijnenjagers maakten geïmproviseerde explosieven onschadelijk en ondervroegen vele schepen om zo wapenhandel naar het in oorlog verkerende land tegen te werken.



Terwijl Hr.Ms. Haarlem in actie was voor Operatie Unified Protector kreeg de bemanning te horen dat het schip bij thuiskomst uit dienst gesteld zou worden. Toch bleef men gemotiveerd het werk doen voor de Libische kust.

Behalve de burgemeester van Den Helder en diverse Kamerleden waren ook de schepen die deel uitmaken van het mijnenbestrijdingsflottielje SNMG1 in Den Helder aanwezig. De vijf schepen uit België, Duitsland, Polen (2) en Nederland vormden een fraai internationaal decor en lagen gepavoiseerd aan steiger 20 en 21.

Medailles
Een selectie van de bemanningen neemt de medailles als eerste in ontvangst. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Medailles
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Medailes
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht



Gerelateerde artikelen
Zeemijnen
Alkmaarklasse