Marineschepen.nl
 
   
 

Mijnenjagers mogelijk naar Iran

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 06-02-2012

Minister Hans Hillen van Defensie heeft aan de VS toegezegd na te willen denken over het beschikbaar stellen van mijnenjagers om de Straat van Hormuz vrij te houden. Dit meldde de NOS eerder vanavond. Er is nog geen sprake van een missie, maar er wordt blijkbaar wel rekening gehouden met de mogelijkheid dat Iran de daad bij het woord voegt en de belangrijke Straat afsluit met mijnen.

Dreigementen
Iran dreigt veel, zo werd eerder de Amerikaanse marine gewaarschuwd niet nog een keer met een vliegkampschip door de Straat van Hormuz te varen en dreigde het afgelopen weekend buurlanden aan te pakken als zij de VS zouden steunen. Eerder dreigde het met het afsluiten van de Straat van Hormuz, een belangrijke doorvoer van olie naar het Westen en China.
Het afsluiten van die smalle doorgang tussen de Perzische Golf en de Arabische Zee zou op vele manier kunnen worden afgesloten. Eén daarvan is met mijnen.

Mijnenjager
Hr.Ms. Makkum (Foto: marineschepen.nl)



Niet de eerste keer
Het is allerminst zeker of er Nederlandse mijnenjagers naar de Straat van Hormuz zouden worden gestuurd. Maar als dat zou gebeuren, is het niet de eerste keer. Al snel nadat de Koninklijke Marine de beschikking kreeg over mijnenjagers van de Alkmaar klasse, werden twee schepen uitgezonden. Hr.Ms. Haarlem en Hr.Ms. Harlingen moesten naar de Golf van Suez en de Rode Zee, nadat vanaf juli 1984 de wereld werd opgeschrikt door mijnexplosies in deze drukke wateren. Ook toen was de internationale gemeenschap bereid om de doorvoer van olie te beschermen en werd er gezocht.



De mijnenjagers vonden geen explosieven maar konden daarmee wel aantonen dat de belangrijke scheepvaartroute mijnenvrij was. De missie werd bij de Mijnendienst als succesvol beschouwd omdat er ook erg veel geleerd was met de nieuwe schepen en in een nieuw gebied, heel anders dan de Noordzee. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld de dikkere zoutlaag in de Rode Zee, waardoor een afbuiging in het sonarcontact ontstaat. De voortplanting van geluidsgolven wordt namelijk beinvloed door het zoutgehalte en de temperatuur van het zeewater.

Van 1987 tot 1989 waren drie Nederlandse mijnenjagers van de Alkmaar klasse (Hr.Ms. Hellevoetsluis, Hr.Ms. Maassluis en Hr.Ms. Urk) in de Golf van Oman en de Perzische Golf. Ditmaal nadat oorlog tussen Irak en Iran was uitgebroken. Koopvaardijschepen werden belaagd door vliegtuigen en snelle motorboten. Ook werden mijnen ingezet. Eén van de slachtoffers van een mijn was een Amerikaans fregat: USS Samuel B. Roberts. De Nederlandse mijnenjagers wisten hier -terwijl er constante dreiging van de Iraanse marine was- mijnen te vinden en onschadelijk te maken.



Ook in 1990 en 1991 was Nederland vertegenwoordigd met mijnenjagers. Toen ruimden Hr.Ms. Harlingen, Hr.Ms. Haarlem en Hr.Ms. Zierikzee mijnengeruimd voor de kust van Kuweit. Irak had na de inval van Kuweit in 1990 mijnen gelegd voor de kust om de internationale vloot te stoppen.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht



Gerelateerde artikelen
Alkmaar mijnenjager