Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwbouw Operationele School geopend

Bookmark and Share
22-11-2013

Vandaag zijn op de Nieuwe Haven te Den Helder de nieuwe opleidingsfaciliteiten van de Belgisch-Nederlandse Operationele School officieel geopend. De school waar vele marinemannen en -vrouwen uit binnen- en buitenland onder andere worden opgeleid om met de militaire systemen van marineschepen te werken, was aan vernieuwing toe. In 2011 startte de nieuwbouw, deze is nu gereed.

Operationele School
De nieuwe Operationele School. (Foto: Ministerie van Defensie)

Toen in oktober 2011 de eerste paal werd geslagen voor de nieuwbouw, vertelde VADM Borsboom de aanwezigen dat hij in de jaren '80 zelf op de NLBEOPSCHOOL werkte: "en toen was het al redelijk aftands. Tien jaar later werd besloten het groot onderhoud te staken omdat er toch een ander gebouw zou komen. Helaas heeft het nog tot heden geduurd alvorens we deze stap konden zetten."



Vandaag was Borsboom er opnieuw. Nu opende de Commandant Zeestrijdkrachten samen met Commandant van de Belgische Marinecomponent divisie-admiraal Hofman de nieuwe school. Niet alleen de gebouwen zelf waren verouderd, ook de komst van nieuwe schepen vereiste een modernisering van het lesmateriaal en de lesomgeving.

De binationale school is nu gehuisvest in een gloednieuw gebouw van maar liefst 5 verdiepingen met in totaal 12.600 vierkante meter. Het is in alle opzichten een enorme vooruitgang. Cursisten kunnen in de nieuwe school gebruik maken van een studielandschap met moderne faciliteiten. De grote studiezaal is ingericht om de saamhorigheid onder de internationale cursisten te vergroten. Daarnaast is er een multifunctionele ruimte bijgekomen onder andere kan dienstdoen als tactische vloer, waarop operationele scenario’s kunnen worden uitgewerkt, of als een auditorium voor het debriefen van trainingen. De ruimte kan zelfs worden ingericht als een Joint Operations Room, zoals aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt, die geavanceerde informatie- en communicatiemiddelen biedt voor gezamenlijke operaties.

Operationele School
Ook van binnen oogt het gebouw modern en verfrissend. Hier spreekt VADM tijdens de opening de aanwezigen toe. (Foto: Ministerie van Defensie)

Over enige tijd kunnen marinemannen en -vrouwen in opleiding voor operationele richtingen binnen de Operationele School ook beschikken over een aantal zeer geavanceerde simulators van de verschillende typen schepen waarmee de Nederlandse en Belgische marine varen.

Operationele School
En kleurrijk. (Foto: Ministerie van Defensie)

Een gebouw van 130 meter van 5 verdiepingen lijkt groot, maar gelet op het enorme aantal cursisten valt dat mee. Jaarlijks worden 2500 tot 3000 cursisten opgeleid uit Nederland en België, maar ook uit Duitsland, Australië, Indonesië, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada, en het Verenigd Koninkrijk.

Operationele School
De Operationele School in (vermoedelijk) 1977, een jaar na ingebruikname. Opvallend is natuurlijk de lege vlakten in de Nieuwe Haven. In de verte zijn onderzeebootjagers en een piepjong GW-fregat te zien. Met de technologische vooruitgang die de sensoren, wapens- en commandosystemen van de GW-fregat mogelijk maakte, was één Operationele School een noodzaak. Ook nu zijn vernieuwingen op technologisch en operationeel vlak een belangrijke reden voor nieuwbouw. (Foto: Alle Hens december 1977)

Sinds 1976
Het is niet de eerste keer dat de Operationele School over een nieuw gebouw beschikt. De vorige keer was in 1976. De Operationele School kwam voort uit een noodzaak om eerdere scholen als de Onderzeebootbestrijdingsschool, Navigatiegevechtsinformatieschool, Verbindingsschool en de Artillerieschool samen te voegen. Doordat aan boord van nieuwe schepen als de Geleide Wapenfregatten van de Trompklasse de sensoren, wapens en commandosystemen werden samengevoegd, moest er ook een samenvoeging op personeelsgebied plaatsvinden. Ook voor andere vakgebieden binnen de marine was die noodzaak er en dus werd marinebreed afscheid genomen van de tientallen dienstvakken en brevetten. De huidige personeelsstructuur werd geboren en de Operationele Dienst was daar één van.

Sindsdien hebben duizenden marinemannen en -vrouwen er les gehad, van matroos 3 tot kolonel, van MBO tot WO niveau. In gebouwen met namen als "Pelikaan", "Zeearend" en "Condor" leerden zij werken met radars, communiceren over verbindingen, het opereren met een onderzeeboot, etc. Maar ook andere operationele afdelingen waren er gehuisvest, zoals het Analyse en Tactisch Centrum (ANTAC) en (lang geleden) de teken- en reproductieafdeling waar lesmateriaal en voorschriften (VVKM's) werden vervaardigd.



De OPSCHOOL was weliswaar bedoeld voor de Nederlandse marine, al snel zaten er militairen uit meer landen in de schoolbanken en trainers. Vooral de samenwerking met de Belgische marine was hecht en op 13 december 1996 werd deze geformaliseerd. Voor de operationele en tactische opleidingen komt Belgisch marinepersoneel naar Den Helder om er les te krijgen, maar ook om er les te geven.

Vanaf nu kan dat in een geheel nieuwe omgeving.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
GW-fregatten
Commandocentrales