Marineschepen.nl
 
   
 

USS George Washington en HMS Daring naar Filipijnen

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 12-11-2013

Het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington is samen met twee kruisers, twee torpedobootjagers en een transportschip op weg naar de Filipijnen. Ook Groot-Brittannië stuurt hulp. Torpedobootjager HMS Daring was nabij Singapore toen het koers moest zetten richting het rampgebied. De torpedobootjager heeft één Lynx helikopter aan boord.

USS GW
Drukte op het vliegdek van USS George Washington eind vorige maand in de Zuid-Chinese Zee. (Foto: US Navy)

Het was al langer bekend dat USS George Washington in de haven van Hong Kong lag. Op Twitter deden velen de oproep om het schip naar de Filipijnen te sturen. Het leek al onwaarschijnlijk dat de VS het vliegkampschip in de Chinese haven zouden laten liggen. Maandagnacht maakte het Amerikaanse Ministerie van Defensie duidelijk dat de complete Carrier Battle Group zo snel mogelijk naar de Filipijnen gestuurd zou worden. Binnen twee a drie dagen is de kern van het eskader ter plaatse.



Naast het vliegdekschip van de Nimitzklasse, gaat het om USS Antietam en USS Cowpens (beide kruisers van de Ticonderogaklasse), USS Mustin en USS Lassen (beide destroyers van de Arleigh Burkeklasse) en transportschip USNS Charles Drew (Lewis and Clarkeklasse). USS Lassen was een dag eerder vertrokken en zal ook eerder in de regio aankomen.

USS GW
Rond 0800 uur Nederlandse tijd werd op de Facebookpagina van de George Washington het vertrek vanuit Hong Kong bekend gemaakt. (Bron: Facebook)

Aan boord van USS George Washington bevindt zich Carrier Air Wing Five (CVW-5) bestaande uit zo'n 80 vliegtuigen en helikopters waaronder Seahawks.

De Amerikaanse inbreng is met zes schepen fors: in totaal zo'n 7.250 bemanningsleden en dik 80 vliegtuigen en helikopters zijn onderweg. De schepen lagen in Hong Kong toen alle bemanningsleden werden teruggeroepen om gereed te maken voor vertrek. De Carrier Battle Group heeft Yokosuka (Japan) als thuishaven.

HMS Daring
HMS Daring ploegt door de golven. (Foto: Royal Navy)

Britse hulp
De hulp die Groot-Brittannië stuurt valt wat in het niet bij de Amerikaanse vloot. De Type 45 torpedobootjager HMS Daring is vanuit de wateren rond Singapore onderweg naar de Filipijnen. Het schip vertrok eind mei voor een wereldreis van 9 maanden vanuit Portsmouth en voer via het Panama-kanaal naar Sydney voor de International Fleet Review aldaar. Gedurende de vlagvertoonreis doet het mee aan diverse internationale oefeningen en presenteert het de Britse industrie aan potentiële klanten in Azië.

Een torpedobootjager is niet bij uitstek geschikt voor het verlenen van humanitaire hulp, maar kan dit wel. De Britse (maar ook de Nederlandse) marine oefent zeer regelmatig op hulpverlening na orkanen en aardbevingen. HMS Daring heeft een Lynx helikopter en RHIB's aan boord om goederen te transporteren en bijvoorbeeld technici in te vliegen om essentiële reparaties uit te voeren.

routes Philippines
De Amerikaanse en Britse schepen lagen niet echt in de buurt. Zij moeten nog duizenden kilometers afleggen (met maximaal zo'n 60 km per uur). De routes van de schepen zijn niet bekend, maar voor het idee wel in de kaart gezet. Rood is de CBG van USS George Washington vanuit China en in het geel de weg die HMS Daring vanuit Singapore moet afleggen. (Bron: Google)

Meer hulp?
Het is opvallend dat de buitenlandse militaire hulp aan de Filipijnen vooralsnog van landen komt die niet bepaald in de buurt liggen. Het Amerikaanse eskader moet er zo'n 2.000 km voor varen en HMS Daring dik 2.500 km, terwijl de schepen al ver van huis zijn.

Door de maritieme wapenwedloop in Zuid-Oost Azië zijn de mogelijkheden van omringende staten sterk verbeterd. De marines van China en Indonesië kunnen bijdragen met amfibische eenheden. Maar ook Brunei, Maleisië, Vietnam en Singapore hebben marines met veel en modern materieel. Verderop hebben Australië, Nieuw-Zeeland en Japan ook amfibische schepen. En dat zij actief zijn blijkt wel uit bijvoorbeeld de multinationale oefening Exercise Bersama Lima waar naast HMS Daring ook eenheden uit eerder genoemde landen aan mee zouden doen.



Het dichtst bij de Filipijnen varende Nederlandse marineschip is Zr.Ms. Johan de Witt. De JWIT is echter stafschip van de antipiraterij operatie nabij Somalië, zo'n 9.000 km ten oosten van de Filipijnen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nimitzklasse vliegdekschepen
Ticonderogaklasse kruisers
Arleigh Burkeklasse destroyers
Type 45 Daringklasse
Hulp Filipijnen gestart
Hulp na tsunami Japan
Pelikaan helpt Haïti