Nationale Vlootdagen 2003

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 06-07-2003

De Nationale Vlootdagen 2003 zijn alweer voorbij, tijd voor een verslag! Marineschepen.nl was zaterdag 5 juli aanwezig voor een uitgebreide foto-reportage.

Jaarlijks komen zo'n 200.000 mensen op de Nationale Vlootdagen af. Niet alleen voor de Nederlandse en buitenlandse schepen, maar ook voor de demonstraties van de Marineluchtvaartdienst, het Korps Mariniers, de Marinierskapel, informatie over werken bij de marine en natuurlijk om de gezelligheid, het is immers een dagje uit!



UK/ NL Amphibious Force
Dit jaar stonden de Nationale Vlootdagen in het teken van het 30-jarig samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Britse mariniers: the UK/ NL Amphibious Force. Helaas werd door de oorlog in Irak het geplande bezoek van HMS Ocean (Britse helikopter carrier) niet mogelijk, maar werd het jublieum dankzij de aanwezigheid van een Brits landingsvaartuig dat deelnam aan demo's alsnog ook tijdens de Vlootdagen gevierd.

Ondanks de bewoling en relatief lage temperatuur, was het (volgens marineschepen.nl) een geslaagd evenement. Hieronder volgt een foto-reportage.

Foto's

Eén van de jaarlijkse hoogtepunten is Hr.Ms. Rotterdam. Dit jaar werd aan boord het stuk "Gijsbrecht van Amstel" gespeeld.


Links Hr.Ms. Mercuur (A900), het torpedowerkschip. SUBS-leden konden een tochtje varen met dit schip. Verder lagen in de Nieuwe Haven ook schepen uit het buitenland. Rechts zijn 2 Duitse vaartuigen te zien en de boeg van een Frans korvet.


Hier vooraan 1 van de 2 Duitse vaartuigen: FGS Konsort (Y681) een testvaartuig van de Schwedeneck-klasse. Daarachter ligt oceaansleepboot FGS Langeoog (A1441).


Hetzelfde duo, maar dan van de andere kant gezien.


Frankrijk werd vertegenwoordigd door Premier Maître L'Her (F792) een korvet van de D'Estienne D'Orves klasse. Daarachter Hr.Ms. Rotterdam (L800).


Naast schepen uit het buitenland, werden er ook demo's gegeven. Hier spot een Orion patrouillevliegtuig (vliegt boven Hr.Ms. De Zeven Provinciën (F802) en Hr.Ms. Tromp (F803), een bootje met drugssmokkelaars.


De ontdekking wordt doorgegeven aan de Kustwacht. Ook een Lynx van de marine wordt ingezet.


Een RHIB met daarin leden van de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE) vaart naar het bootje...


...en overmeesteren de smokkelaars.


Veel publiek tijdens de demo's (zie helidek Hr.Ms. Rotterdam).


Het publiek was nauwelijks bekomen van de drugsbestrijdingsactie, toen bekend werd dat het schip van het Korps Zeekadetten uit Den Helder gekaapt was. De BBE, de zeer goed getrainde anti-terreur eenheid van het Korps Mariniers, moet de terroristen aan boord onschadelijk maken.


Ook dit loopt goed af: de Zeekadetten worden uit hun benarde positie bevrijd en de kapers worden ingerekend (zie foto).


Leden van de SUBS konden vanaf Hr.Ms. Haarlem de demonstratie bekijken. Daarna voeren zij voor een kort tochtje de Noordzee op.


Ook statische demo's waren er: hier is tussen Hr.Ms. Tjerk Hiddes (links) en bevoorrader Hr.Ms. Zuiderkruis een demo van het bevoorraden/ olieladen op "zee" te zien.


Hr.Ms. Van Galen (links) naast Hr. Ms. Tjerk Hiddes. De Van Galen is "gepavoiseerd" (alle seinvlaggen hangen zoveel mogelijk in de volgorde rood-wit-blauw over het hele schip).


Het was druk op de Vlootdagen!





De Britten stuurden een Type 22 fregat: HMS Cumberland. De gele lijn bij de waterlijn lijkt mij het bovenste deel van een net, om vijandelijke duikers of terroristen die explosieve ladingen willen plaatsen onder het schip, te weren.


De spiegel van Hr.Ms. Zuiderkruis (A832) en de Lynx van HMS Cumberland.


Het publiek stond inmiddels weer vele rijen dik voor de volgende demo: een landing van het Korps Mariniers in samenwerking met Britse mariniers.


Mariniers vertrekken hier op weg naar het demo-gebied. Recht vooruit is het terrein van het Marinebedrijf te zien: het onderhoudsbedrijf van de marine.


De demo.


Een landingsvaartuig onderweg.


Het Britse landingsvaartuig.


In de SUBS tent konden leden een SUBS keycord en een SUBS frisbee krijgen. Ook kon er gelounged worden en PC-spelletjes worden gespeeld om een SUBStas te winnen.


Met het spel Diamond Fever (soort Tetris) konden SUBStassen gewonnen worden.





Het Korps Mariniers had 380 mensen in gezet om een heus mariniers-dorp te bouwen.





Iedereen kon kennismaken met de mariniers en hun materieel.


En met hun camouflagetechnieken!





De bekende transportmiddelen van de mariniers: BV's. Als je even geduld had om in de rij te staan, was het mogelijk om te ervaren hoe het is om door ruig terrein te rijden.


Met gevaar voor eigen leven werden foto's gemaakt!


Een stuk verderop konden geïnteresseerden meer te weten komen over werken bij de marine.


Ook specifieke informatie kon verkregen worden over het werk bij en de opleiding van de Logistieke Dienst Verzorging (onder andere de koks, bakkers, hofmeesters dus).


Ook de Marineluchtvaartdienst kreeg de aandacht die het verdient.


De Goalkeeper. Het snelvuurkanon, dat gemaakt wordt in Hengelo, werd getoond. Op de beelden was te zien hoe een Goalkeeper 2 Exocet raketten uit de lucht kan schieten.


Niet alleen de Wapentechnische Dienst was er (zie Goalkeeper), ook de Technische Dienst: liefhebbers konden hier sleutelen!


Een roerganger in wording vaart een virtueel fregat de haven van Den Helder binnen.


Op zoek naar mijnen.


2 (jeugdige) geïnteresseerden geven (onder leiding van ervaren instructeurs) een demonstratie van een "deur-procedure".




De deur gaat open en de brand wordt geblust.


Naast het fregat HMS Cumberland stuurde de Royal Navy een aantal Fast Patrol Boats van de Archer-klasse. Aan de andere kant is de onderzeeboot Hr.Ms. Dolfijn te zien. Deze boot was (begrijpelijkerwijs) zó populair dat om 1130 uur door de speakers op het terrein schalde dat het niet meer mogelijk was om de Dolfijn vóór 1700 uur (sluitingstijd) te bezichtigen: de rij was zo lang dat de wachttijd langer was dan 5,5 uur!!





Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Dossiers
Marine in cijfers
De maritieme oplossing
Anti-piraterij Somalië
Analyse Venezuela

Gerelateerde artikelen
Marinedagen 2011

Hr.Ms. Rotterdam
De Zeven Provinciën klasse
Walrus klasse
Alkmaar klasse
HMS Ocean