Marineschepen.nl
 
   
 

The Great Wall at Sea (Bernard D. Cole)

Bookmark and Share
Recensie datum: 11-12-2010

The Great Wall at Sea second edition - Bernard D. Cole
"The Great Wall at Sea" een nieuw standaardwerk over de Chinese marine en te koop via de webwinkel van Marineschepen.nl

Was China in het verleden een gesloten en vrij arm land, het is nu een grootmacht in wording. De economie groeit al jaren snel, en het land is steeds actiever en dominanter over de grenzen. Maar ook steeds afhankelijker van grondstoffen uit het buitenland.

Behalve economische, maakt China ook enorme militaire veranderingen door. Deze hebben vooral te maken met de Chinese marine. Want, volgens het hoogste militaire orgaan van China krijgt de marine de hoogste prioriteit.




Bernard D. Cole over People Liberation Army Navy
De Chinese marine, of beter: People Liberation Army Navy (PLAN), staat centraal in het boek The Great Wall at Sea. Auteur Bernard D. Cole was in 2001 al diep in de materie gedoken, en heeft dat nu voor de herschreven uitgave nogmaals gedaan. Dat was hard nodig, want maar weinig marines ontwikkelden zich zo snel als de PLAN.
Bernard D. Cole is goed bekend bij de marine. Hij was dertig jaar actief bij de US Navy en een van zijn hoogtepunten was ongetwijfeld het commando over het fregat USS Rathburne (van de Knox klasse). Tegenwoordig is hij professor bij het National War College in Washington. Zijn boek wordt uitgegeven door een van 's werelds beste maritiem-militaire uitgevers: Naval Institute Press.

Grondige omschrijving van de Chinese marine en het maritieme wespennest
Cole pakte het weer grondig aan, dit keer werd hij geholpen doordat er meer open bronnen beschikbaar waren over de PLAN.
Zijn boek is veel meer dan een opsomming van schepen en capaciteiten. Sterker, als je alleen op zoek bent naar specificaties en foto's, raadpleeg dan het internet want daar vind je veel meer info. Dit boek moet je lezen als je een breder begrip wilt van de PLAN. Daar zit direct de kracht: Cole behandelt de geschiedenis van de PLAN, de conflicten die China heeft met andere landen over olie, eilanden en zeegrenzen. Maar hij staat ook uitvoerig stil bij de economische en geografische kanten van de wateren bij China. Zoals gezegd zijn het niet alleen de varende en vliegende eenheden die de PLAN zo snel ontwikkelt (die komen in hoofdstuk 5 in 30 pagina's aan bod), maar ook personeel, training, operaties en strategie.

PLAN China
Cole richt zich in zijn boek niet op alleen schepen, maar ook op personeel, training, economische belangen, etc.

Al met al geeft dit boek een goed beeld van de Chinese marine. Het is een absolute aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in toekomstige maritieme ontwikkelingen en de Aziatische in het bijzonder. Bijkomend voordeel is namelijk dat Cole zich niet alleen richt op China, maar en passant ook de andere spelers (van India tot Japan, Thailand tot Australie) bespreekt. Hun maritieme belangen en hun marines. Daaruit blijkt direct hoe complex en explosief de huidige situatie is in Azie; een echt maritiem wespennest.

The Great Wall at sea
Het Spratly eilanden conflict is slechts één van de 12 conflicten. Regelmatig resulteert dit in kleine militaire botsingen, aanvallen op vissersschepen en diplomatieke ruzies.

China bevindt zich midden in dit wespennest. Zo zijn er maar liefst 12 maritieme conflicten tussen de landen in Azie over eilandjes en grondstoffen. Bij 6 van de 12 is China betrokken. En met betrokken bedoelen we echt betrokken, inclusief het tot zinken brengen van vissersschepen van bijvoorbeeld Vietnam. Maar het belangrijkste conflict is natuurlijk Taiwan: op nr 1 in Peking staat nog altijd het terug veroveren van dat eiland. Op 2 staat echter een grotere invloed in de Zuid-Chinese zee ten koste van andere landen zoals Maleisie en Indonesie. De Zuid-Chinese zee, die overigens ondanks de naam helemaal niet Chinees is, is groter dan de Middellandse Zee.

Gelukkig is het zover nog niet. China heeft dan wel de meeste onderzeboten ter wereld gebouwd in de periode van 2000 tot 2010, maar een echte heerschappij laat nog op zich wachten. Cole weet de pijnpunten van de Chinese marine haarfijn te vinden. Zo schiet de PLAN enorm tekort op gebied van onderzeebootbestrijding en luchtverdediging. Maar, zo merkt hij wel op, gaan de ontwikkelingen razendsnel. China zal overigens wel moeten, want het land is enorm afhankelijk van grondstoffen uit Afrika en het Midden Oosten, die over zee worden gebracht. (Net als Nederland, maar dat beseft hier slechts een enkeling.) De PLAN heeft daarom ook de opdracht om deze enorme tankervloot te kunnen beschermen in tijden van oorlog.

Bernard Cole Ann Rondeau
Professor Cole overhandigt het eerste exemplaar van het boek op 23 november 2010 aan de president van de National Defense University Vice Admiral Rondeau.

Tekortkomingen, toch een aanrader
Het boek staat tussen de regels vol met weetjes. Bijvoorbeeld het ontbreken van commando centrales op een een groot aantal (oudere) Chinese fregatten! De details zijn steeds waardevol en vertroebelen het overall beeld niet. Wat het beeld wel enigszins vertroebeld is de Amerikaanse bril waardoor Cole naar de PLAN kijkt. Hier en daar probeert de oud kolonel dat aan te kaarten, maar het gevoel wordt daarmee niet weggenomen. Die Amerikaanse bril blijkt juist als hij schijnbaar achteloos oplossingen voor een Chinees probleem noemt, die heel erg met NAVO oplossingen overeenkomen. Uiteraard is het soms lastig voor een buitenstaander (zoals wij Westerlingen) om een verschil te zien tussen dommigheid en een vreemde oplossing die lijkt op dommigheid maar voortkomt uit een briljante en geheel vernieuwende visie.

Een resultaat van een briljante en vernieuwende visie is de Dong-Feng 21D. Dit is een ballistische raket tegen vliegkampschepen. Een wapen, niet in bezit van de marine maar van een ander krijgsmachtonderdeel, met een enorm (maritiem) strategisch effect. China is het eerste land dat dit wapen in bezit heeft en kan hiermee (in de nabije toekomst) Amerikaanse vliegkampschepen op afstand houden. Helaas besteedt Cole niet meer dan 5 regels aan dit wapen en noemt niet eens de naam. Een ernstige tekortkoming. Zeker omdat dit wapen een belangrijk onderdeel is geworden van de Chinese strategievorming en toekomstige tactieken in een strijd tegen Amerika, de vijand waar China zich op voorbereid. Deze omissie heeft misschien te maken met een ander matig belicht onderwerp: namelijk de Chinese strategie. Deze komt in het boek van Cole soms minder goed uit de verf. In China maakt de strategie (en de tactische gevolgen) een enorme ontwikkeling door, maar soms lijkt deze deels aan Cole voorbij gegaan. Overigens zou dat zomaar kunnen komen doordat hij het Mandarijn (de Chinese taal) niet beheerst.

Interessant is overigens dat Cole zich opnieuw waagt aan voorspellingen. Zo voorspelt hij dat de PLAN de komende 10 jaren een goed georganiseerde marine nog niet zal kunnen verslaan en pas over 50 jaar de echte heerschappij over de Zuid-Chinese zee zal hebben. Dat heeft hij (en collega auteurs ook) eerder gedaan, en toen bleken de voorspellingen al snel fout. De PLAN ontwikkelde zich sneller en anders dan verwacht. Benieuwd hoe het nu zal aflopen met de voorspellingen van Cole.

Inclusief de paar punten van kritiek, zal The Great Wall at Sea van Bernard D. Cole de komende jaren (oh jee voorspelling) hét standaardwerk zijn op gebied van de Chinese marine. Een uitstekend boek om de maritiem-militaire ontwikkelingen in Azie, het nieuwe maritieme continent, beter te kunnen plaatsen.



Waardering: Aanrader
Kennis van de marine benodigd? Nee.
Categorie: non-fictie
Volledige titel: The Great Wall at Sea, Second Edition; China's Navy in the Twenty-First Century
Auteur: Bernard D. Cole
Uitgever: Naval Institute Press, Annapolis
Jaar: 15 december 2010
ISBN: 978-1591141426
Taal: Engels
Aantal pagina's: 202 (322 incl. noten, literatuurlijst, etc.)
Zwart-wit foto's en kaarten

Koop het boek nu via de webwinkel van Marineschepen.nl





Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Reviews
Boeken
Films
Games

Gerelateerde artikelen
Type 039 onderzeeboten
Liaoning vliegkampschip
Luhai destroyers

Zingend voorwaarts
Chinese Fast Patrolboat