Marineschepen.nl
 
   
 

Admiral Kuznetsovklasse vliegkampschip (Rusland)


Laatst aangepast: 22-12-2022

De Admiral Kuznetsov (of Admiraal Koeznetsov) is het enige vliegkampschip van de Russische marine en is tevens vlaggenschip. Het Russische vliegdekschip is het grootste vliegdekschip van Europa en na die van de VS, de grootste ter wereld. De Kuznetsov is in Russische termen een "zwaar vliegtuigdragende raketkruiser"; behalve vliegtuigen kent het een zware bewapening tegen zowel zee- als luchtdoelen.
Het schip zou het eerste schip van een klasse van twee vliegdekschepen worden voor de Sovjet-Unie. Het tweede schip, de Varyag, werd echter nooit afgebouw en is nu in Chinese dienst als Liaoning.

Admiral Kuznetsov
Het Russische vliegdekschip Admiral Kuznetsov in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië, in 1991. (Foto: Amerikaanse marine)

De Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov is bedoeld voor uiteenlopende taken. Dankzij de zware bewapening van Granit-kruisvluchtwapens is het uitstekend in te zetten tegen andere oppervlakteschepen op grote afstand. Daarnaast heeft het met bijna 200 missiles tegen luchtdoelen een ruim pakket aan luchtverdediging (in kwantitatieve zin). Dankzij de airwing kan het zorgen voor luchtverdediging, luchtoverwicht en aanvallen op gronddoelen. Met de helikopters kan het onderzeeboten bestrijden, reddingsacties en humanitaire operaties operaties uitvoeren. Het kan tot slot ingezet worden als stafschip.

Admiral Kuznetsov
De Kuznetsov in 2016 op de Noordzee. De enorme rookpluim zorgde voor de nodige grappen op sociale media.

Voortstuwing
Tijdens de in 2016 passage van de Kuznetsov over de Noordzee, maakte de onvoorstelbare hoeveelheid rook de meeste indruk. De voortstuwing is bestaat uit vier TV-12-4 stoomturbines. Deze stoomboot haalt een topsnelheid van 29 knopen.



Inzet
In 1996 was het schip in de Middellandse Zee, in 2007, 2008, 2011 en 2014 maakte het ook lange reizen voornamelijk naar de Middellandse Zee.

Na een onderhoudsperiode is het vliegkampschip op 15 oktober 2016 met 7 andere Russische schepen vertrokken vanuit de thuishaven Severomorsk, nabij Moermansk en de Barentszzee, voor de eerste oorlogsmissie van de carrier. Het vertrek was later dan gepland, mogelijk door een tekort aan vliegers.

De Admiral Kuznetsov voer via de Noordzee naar de Middellandse Zee varen om aanvallen uit te voeren op doelen in Syrië. Het zouden de eerste oorlogshandelingen van de Kuznetsov worden.

Boven Syrië voerden de vliegtuigen van de Kuznetsov vele aanvallen uit. Twee vliegtuigen stortten echter neer nabij de Kuznetsov. Toen bleek dat de crashes veroorzaakt werden door problemen met de voorzieningen aan boord van de carrier voor landingen, werd de air wing verplaatst naar de Russische vliegbasis in Syrië.

In januari 2017 keerde het verband van de Kuznetsov weer terug. Het operationeel houden van de Kuznetsov ging met enig kunst- en vliegwerk, het vliegkampschip kampte al jaren met technische problemen.



Onderhoud, tegenslagen en brand (x2)
Na terugkeer in februari 2017 werd begonnen met levensverlengend onderhoud. Het plan was om de carrier tot zeker 2025 in dienst te kunnen houden, dan moest een nieuw vliegkampschip in dienst worden gesteld. Modernisering van de Kuznetsov zou daarom in de periode 2020-2021 gepland zijn, maar dat is uitgelopen.

De periode na terugkeer van het schip verliep echter vol tegenslagen. Het onderhoud bleek tegen te vallen, maar een van de dieptepunten was wel het zinken van het enige droogdok dat groot genoeg was om de romp onder de waterlijn te kunnen onderhouden. Terwijl het drijvende droogdok, in oktober 2018, zonk viel ook nog een kraan van 70 ton op het vliegdek, waardoor een gat van meer dan 60 meter lang ontstond. Zeker één persoon kwam om het leven aan boord van het droogdok.

De reparatie van het vliegdek werd ingeschat op 1 miljoen dollar en leek in 2019 te zijn geslaagd. Ondertussen was er een oplossing gevonden in Moermansk om een dok te creëren dat groot genoeg zou zijn voor de carrier. In december 2019 verschenen beelden van de samenvoeging van twee dokken op een scheepswerf. Ook werd rond die tijd bekend dat in oktober was geconstateerd dat er extra reparaties nodig waren aan de Kuznetsov. Opnieuw zouden die te maken hebben met de voortstuwing van het stoomschip.

Op 12 december 2019 brak echter een grote brand uit, vermoedelijk door laswerkzaamheden, terwijl het schip tegen de kant lag in Moermansk. De brand werd na vele uren geblust door het getroffen deel onder water te zetten. Naar schatting zal het onderhoud door de brand met zes maanden vertraagd worden.

De grote vertraging werd echter veroorzaakt door het maken van een droogdokfaciliteit die groot genoeg zou zijn om de carrier te kunnen accommoderen. In 2019 werd een contract getekend met scheepswerf 35 SRZ in Moermansk. Twee kleinere dokken werden samengevoegd. Begin mei 2022 was het nieuwe droogdok, het grootste van Rusland, bijna gereed alleen ontbrak de deur nog. Toch wordt de Kuznetsov gedokt en de definitieve deur wordt later geplaatst.

Enkele dagen na voltooiing van de dokperiode, was er brand aan boord van de carrier. Deze zou snel zijn geblust.

Naamsein Naam In dienst
063 Admiral Kuznetsov 1990
Afmetingen 305 x 72 x 10
Max. waterverplaatsing 43.000
Max. snelheid 29 knopen
Bemanning 1690 vaste bemanningsleden
626 boordvliegploeg
40 staf voor leiding geven over een vloot of operatie
Voortstuwing Stoom
8 ketels leveren 200.000 pk voor de 4 assen
Wapensystemen 192x luchtverdedigingraketten 3K95 Kinzhal SAM/ SA-N-9 Gauntlet
12x P-700 Granit SSM/ SS-N-19 Shipwreck tegen schepen
RBU-12000 UDAV-1 ASW raketwerpers tegen onderzeeboten
8x AK-630 AA CIWS
8x CADS-N-1 Kashtan CIWS
Sensoren lange afstand luchtbeeld radar
zeebeeldradars
navigatieradars
belichtingradars
Air wing Max 41 tot 52 vliegtuigen en heli's
14x Su-33 gevechtsvliegtuigen
20x MiG-29K gevechtsvliegtuigen
4x Su-25UTG of UBP trainingstoestellen
17x Kamov Ka-27 helikopters in diverse varianten: redding, onderzeebootbestrijding en airborne radar




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Russen naderen Noordzee
NL heeft geen antwoord op Russen
NL schip ontmoet Kuznetsov
Russen naar de Med