Marineschepen.nl
 
   
 

Liaoning vliegkampschip (China)


Laatst aangepast: 14-01-2016

Het vliegkampschip Liaoning (voorheen bekend als: Shi Lang) is het eerste vliegkampschip van de Chinese marine. Het feit dat de Liaoning in augustus 2011 zee koos voor haar proefvaart, was op zich al wereldnieuws. Een aircraft carrier voor China, iets dat menigeen lang voor onmogelijk hield. De Liaoning wordt vooral gebruikt om kennis en ervaring op te doen.

Liaoning
Liaoning vertrekt voor nieuwe tests.

Lang werd buiten China gedacht dat de naam van het nieuwe vliegkampschip Shi Lang zou worden, maar op 10 september 2012 werd bekend dat het vernoemd zou worden naar de provincie waar het is afgebouwd tot heus vliegkampschip: Liaoning. Overigens werd toen ook duidelijk voor de buitenwereld dat de Chinese richtlijnen voor naamgeving van marineschepen voorschrijven dat de schepen alleen vernoemd kunnen worden naar provincies, steden, landen, bergen of meren, en niet naar mensen.1


Interview met de commandant van de Liaoning (in vloeiend Engels).

Ontwerp en taken
In 1998 verkocht het noodlijdende Oekraïne de romp van wat hun vliegkampschip met de naam Varyag (Admiral Kuznetsov klasse) had moeten worden. Chinese handelaren kochten het om van het schip een casino te maken. Al snel bleek wat het echte doel was. Destijds konden velen niet geloven dat China -toen een ontwikkelingsland op marinevlak- er een varend en werkend vliegkampschip van zou kunnen maken. Na eerst 1,5 jaar rondjes varen in de Zwarte Zee, wachtend op toestemming om door de Bosporus te mogen en om vervolgens in de Middellandse Zee tijdens een vliegende storm dagenlang op drift te raken, arriveerde de roestige en kale romp in China. Na ruim tien jaar opknappen, was de Liaoning op 10 augustus 2011 klaar voor de proefvaart. Op 25 september 2012 werd het Chinese vliegdekschip officieel in dienst gesteld.

vergelijking vliegkampschepen
Vergelijking van vliegkampschepen. Bron: BBC.co.uk

Ondanks dat het China's eerste is, behoort het wel met 300 meter lengte en een waterverplaatsing van bijna 70.000 ton, tot de op één na grootste carrierklasse van deze aarde. Alleen de Amerikaanse Nimitzklasse is groter (333 meter en 88.000 ton).
De Liaoning heeft een ski schans en de vliegtuigen moeten verder op eigen kracht opstigen. De vliegtuigen landen op conventionele wijze: met hun haak aan de achterzijde grijpen ze één van de kabels op dek. De ski schans werkt overigens wel beperkend. Vergeleken met schepen met een conventioneel dek (zoals op Amerikaanse vliegkampschepen en de Franse Charles de Gaulle) is er plaats voor veel minder vliegtuigen. Daarnaast hebben de vliegtuigen op de Liaoning een vrij korte startbaan, waardoor ze minder munitie en brandstof kunnen meenemen dan op de Amerikaanse supercarriers.

Wat de rol precies gaat worden van de Liaoning is onduidelijk. China is nog niet klaar met het bouwen van vliegkampschepen. Volgens het toonaangevende Jane's heeft China het plan om er nog minimaal vijf zelf te bouwen. Analisten zeggen daarom dat de Liaoning als eerste stap moet worden gezien, als een soort trainingsschip voor bemanning en vliegtuigen. Vooralsnog is het met een lengte van 300 meter nu al een serieuze aanwezigheid in de wateren rondom China.

De Liaoning is het eerste niet-ondersteunende Chinese marineschip dat vrouwen aan boord heeft: 5% van de bemanningsleden is vrouw. 2



Wapensystemen en sensoren
De Chinese trots beschikt over minstens wapensystemen tegen zowel luchtdoelen als onderzeeboten. Zoals gebruikelijk op vliegkampschepen zijn systemen voor zelfverdediging geïnstalleerd, de oorspronkelijke Russische wapens (waaronder offensieve wapens zoals P-700 Granit SSM) zijn verwijderd.

De Liaoning heeft drie Type 1030 CIWS systemen, dit zijn gepimpte "Goalkeepers", maar dan met maar liefst 10 lopen (3 meer dan de Nederlandse GK). Tegen luchtdoelen op iets grotere afstand heeft de Liaoning drie HHQ-10 systemen, ook wel FL-3000N geheten. Dit systeem is sinds 2008 in dienst en lijkt sprekend op de 15 jaar oude Amerikaans/ Duitse RIM-116 RAM.

Tegen onderzeeboten heeft het twee RBU-12000 raketdieptebomwerpers.

CIWS
AK-1030: gepimpte Goalkeeper

CIWS
FL-3000N RAM

Air wing
De belangrijkste toestellen aan boord zijn de Shenyang J-15 Flying Shark gevechtsvliegtuigen. De J-15 is een Chinese multirole fighter; geschikt voor luchtgevechten en aanvalllen op zowel grond- als zeedoelen. De J-15 is een variant op de J-11B, met het belangrijkste verschil dat de eerder genoemde op vliegkampschepen kan landen. Overigens zijn de gelijkenissen met de Russische Su-33 treffend. China zou een Su-33 hebben bemachtigd en zorgvuldig bestudeerd alvorens aan de bouw van de J-15 te starten.

Op 23 november 2013 vond de eerste deklanding aan boord van de Liaoning plaats.

Airborne Early Warning vliegtuigen en onderzeebootbestrijdingsvliegtuigen maken geen deel uit van de aiwring en dat is een tekortkoming.



Uiteraard zal de Liaoning ook helikopters aan boord krijgen. Dit zijn Russische Kamov Ka-31 "Helix" helikopters. Daarnaast zal de airwing bestaan uit patrouillevliegtuigen, onderzeebootbestrijdingsvliegtuigen en vliegtuigen voor elektronische oorlogvoering. Het vliegkampschip zal meerdere airwings hebben die zullen rouleren.
Aan boord van de Liaoning zijn twee liften die het materieel van het vliegdek naar de hangar en terug kunnen brengen.

Liaoning
Twee J-15's op het vliegdek.



Liaoning
Liaoning tijdens de eerste proefvaart

Liaoning
Op 14 augustus 2011 keerde het schip terug in de haven van eerste periode op zee.

Liaoning
Het eiland, met de brug en daarboven (bolle vlak) een plaat van de Active Phased Array Radar. Helemaal bovenin de Sea Eagle.

Liaoning
Opnieuw tijdens de eerste proefvaart.


Een impressie van het vliegkampschip en de bemanning.


Eerste beelden van de testvluchten van de Shenyang J-15.


Shenyang J-15

Nummer Naam In dienst
16 Liaoning 2012
Afmetingen 304,5 x 75 x 10,5
Max. waterverplaatsing 58.000 - 67.500 ton
Max. snelheid 32 knopen
Bemanning 1960 vaste bemanningsleden
40 staf voor leiding geven over een vloot of operatie
626 boordvliegploeg
Voortstuwing stoomturbines
Wapensystemen 3x FL-3000N Flying Leopard
3x AK-1030 CIWS
3x RBU-12000
Sensoren Sea Eagle luchtwaarschuwingsradar
Active Phased Array Radar
Air wing Max 50 (incl. 24 vliegtuigen)
26x J-15 gevechtsvliegtuig
4x AEW helikopters (luchtwaarschuwing)
18x andere helikopters


Noten
1.Pang Li, China to name its first aircraft carrier 'Liaoning', China.org.cn, geraadpleegd op 24 november 2012
2.China's 1st Carrier Liaoning Setting Sail, CCTV News, 29 september 2012




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Tweede vliegdekschip China

China: meer vliegdekschepen
Eerste deklanding succes
Proefvaart Liaoning
Nieuwe vliegkampschepen
Boek Chinese marine
Chinees ontwerp