Marineschepen.nl
 
   
 

Nederlandse marine in het Caribisch gebied




De Koninklijke Marine doet overal ter wereld activiteiten. Er zijn daarom dus ook marineonderdelen en personeel gestationeerd aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De marine heeft een vaste aanwezigheid in het Caribisch gebied. Verschillende eilanden in deze regio behoren namelijk tot het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse marine is er medeverantwoordelijk voor de veiligheid op zee.

Friesland in de West
Zr.Ms. Friesland voor de kust van Sint-Maarten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Commandement der Zeemacht
Het Nederlandse marineonderdeel in de Cariben heet officieel het Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied. Het zorgt voor de landsverdediging en internationale rechtshandhaving. De marine geeft daarmee extra ondersteuning aan de lokale civiele autoriteiten op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Deze Nederlandse overzeese gebieden vormen het zonnigste deel van ons koninkrijk. Waar Nederland per jaar 1600 zonuren heeft, schijnt de zon in het Caribisch gebied jaarlijks 3200 uur. Inwoners van dit gebied kunnen dus maar beter zonnepanelen vergelijken, zodat ze gunstig gebruik kunnen maken van de ruim aanwezige zon.



Breed takenpakket
De Koninklijke Marine opereert sinds 1945 in het Caribisch gebied. De taken omvatten onder meer het optreden tegen milieudelicten en onderscheppen van drugstransporten. Daarnaast komt de marine in actie bij reddingsoperaties op zee en het bieden van hulp na orkanen. Er zijn zo'n 800 marinemedewerkers in de Cariben. Een klein deel daarvan werkt voor de Kustwacht Caribisch Gebied. Deze organisatie werd in 1996 opgericht als zelfstandige kustwacht voor Aruba en de Nederlandse Antillen. De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied is zowel de hoogste plaatselijke Nederlandse militaire leidinggevende als de directeur van de Kustwacht.

Parera en Suffisant
De marine heeft verschillende kazernes in de Cariben. Marinebasis Parera geldt als belangrijkste standplaats en is gevestigd in Willemstad op Curaçao. Hier bevinden zich de stafleden van de marine-eenheid in het Caribisch gebied en van de Kustwacht. Daarnaast is Parera de thuishaven van het stationsschip van de marine. Tot medio 2021 is dat Zr.Ms. Groningen. Dit patrouilleschip kwam onlangs in het nieuws vanwege een recordaantal succesvolle drugsvangsten binnen in maand. Het marineopleidingscentrum in Willemstad heet Suffisant. Dit is tevens de basiskazerne voor militairen die bij regionale oefeningen en trainingen zijn betrokken.

Savaneta en Pointe Blanche
Behalve op Curaçao heeft de Koninklijke Marine ook afdelingen op Aruba en Sint Maarten. In de kazerne Savaneta op Aruba zijn onder meer leden van het Korps Mariniers en de Arubaanse Militie Arumil gehuisvest. Verder dient het als basis voor het 32e Raiding Squadron. Het laatste marinesteunpunt in de Cariben is Pointe Blanche op Sint Maarten. Dit detachement levert militaire bijstand aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Verder ondersteunen de marineleden de Kustwacht Caribisch Gebied en staan ze paraat in het orkaanseizoen. De basis is ook betrokken bij grensbewaking en handhaving op zee.




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
De zee en haar betekenis
Taken van de marine
Korps Mariniers
Mijnendienst
Onderzeeboten
Dienst der Hydrografie

Marine uniformen
Rangen en standen

Gerelateerde artikelen