Marineschepen.nl
 
   
 

Welke landen hebben de grootste marines?
Het vermogen om kracht over oceanen te projecteren is een bepalend kenmerk van elke nationale macht. De onderstaande lijst, gebaseerd op gegevens die zijn verzameld in de 2018 Military Strength Ranking van Global Firepower, rangschikt landen uitsluitend op basis van het aantal marine-middelen dat ze hebben, inclusief ondersteuningsvaartuigen, patrouilleboten, korvetten, torpedojagers, fregatten en vliegdekschepen, waarvan de laatste verwijst voor zowel traditionele dragers als oorlogsschepen met helikoptervluchten. Zo is dus bepaald welke landen wereldwijd de grootste marines hebben, wat inmiddels mogelijk alweer gewijzigd, net zoals je auto verzekeren wijzigen, is.

Type 021 Huangfeng
Een aanval van deze snelle boten van de Huangfengklasse kan dodelijk zijn. Ze zijn misschien klein, maar Noord-Korea heeft er veel van.Noord-Korea
De marine van het Noord-Koreaanse volk is de grootste in omvang, maar het internationale isolement van Noord-Korea en de focus op de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten hebben ertoe geleid dat de conventionele strijdkrachten, met name de marine, te weinig middelen hebben. Onder de 967 marine-activa bevinden zich 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeŽrs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsvaartuigen. Die schepen zijn grotendeels van Sovjet-, Chinese of Noord-Koreaanse afkomst en zijn in de meeste gevallen van lage kwaliteit en slecht onderhouden. Noord-Korea heeft ook zwaar geÔnvesteerd in zijn onderzeebootvloot, die een van 's werelds grootste is. Het Pentagon schatte in 2015 dat Pyongyang 70 onderzeeŽrs had.

China
De Chinese marine is de afgelopen jaren snel gegroeid en heeft meer operaties ondernomen in het nabije buitenland, met name in de Zuid-Chinese Zee, waarover Peking uitgebreide en betwiste claims heeft gedaan, en plaatsen verder weg, zoals de Indische Oceaan. Van de 714 marine-activa is er ťťn vliegdekschip (en een ander staat klaar om proefvaarten te starten), 50 fregatten, 29 torpedobootjagers, 39 korvetten, 73 onderzeeŽrs, 220 patrouillevaartuigen en 29 mijnenbestrijdingsvaartuigen. De onderzeeŽrs van China zijn van bijzonder belang voor zijn buren en de VS. China's onderzeeŽrs hebben de afgelopen twee decennia namelijk verschillende keren nauwe ontmoetingen gehad met Amerikaanse oorlogsschepen.

Verenigde Staten
Mogelijk had je verwacht dat de VS de grootste marine zou hebben, maar dat is niet het geval. Ondanks de derde plaats in aantallen, wordt de Amerikaanse marine over het algemeen wel als de machtigste beschouwd en is ze over de hele wereld actief. Van de 415 schepen die het heeft, heeft het 20 vliegdekschepen - de meeste ter wereld met een ruime marge - 10 fregatten, 65 torpedobootjagers, 66 onderzeeboten, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenbestrijdingsvaartuigen. In de afgelopen jaren heeft de USN een aantal schepen toegevoegd, waaronder haar nieuwste vliegdekschip, USS Gerald R. Ford.

Iran
Jaren van sancties en embargo's hebben het vermogen van Iran om zijn twee marines uit te breiden beperkt, en de meeste van zijn 398 marine-middelen zijn patrouillevaartuigen, waarvan Teheran er 230 heeft. Het heeft ook vijf fregatten, drie korvetten, 33 onderzeeŽrs en 10 mijnenbestrijdingsvaartuigen. Iran zei eind 2017 dat het tegen 2018 een torpedojager wilde toevoegen en dat het nucleair aangedreven schepen en onderzeeŽrs aan het ontwikkelen was, wat volgens Iraanse functionarissen zou gebeuren in overeenstemming met de nucleaire deal van 2015. De kans is daarom groot dat Iran ondertussen een grotere vloot heeft, al is dat niet helemaal duidelijk.

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
De zee en haar betekenis
Taken van de marine
Korps Mariniers
Mijnendienst
Onderzeeboten
Dienst der Hydrografie

Marine uniformen
Rangen en standen

Gerelateerde artikelen