Marineschepen.nl
 
   
 

Navantia



De Spaanse scheepsbouwer Navantia, 100% eigendom van de Spaanse staat, is een toonaangevende scheepswerf op gebied van het ontwerpen, bouwen en integreren van state-of-the-art marineschepen, evenals scheepsreparaties en moderniseringen. Navantia is ook betrokken bij het ontwerp en de productie van geïntegreerde platformbeheersystemen, brandbeveiligingssystemen, commando- en controlesystemen, voortstuwingsinstallaties en levenslange ondersteuning voor al zijn producten. De Spaanse scheepsbouwer is één van de kandidaten voor de bouw van de nieuwe Nederlandse onderzeeboten.

Deze bedrijfspagina is een betaalde dienst en is tot stand gekomen in samenwerking met Navantia.

logo

Navantia: wereldwijd actief
Navantia is met kantoren in meer dan 20 landen actief in uiteenlopende projecten. Momenteel werkt de scheepswerf aan schepen voor Australië, Noorwegen, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten:

• vier onderzeeboten S-80 voor de Spaanse marine
• modernisering van de Spaanse S-70 onderzeeboot Galerna
• vijf F-110 fregatten voor de Spaanse marine
• twee bevoorradingsschepen voor de Australische marine
• vijf korvetten voor de Saoedische marine
• engineering en technische assistentie voor de bouw van een Landing Helicopter Dock (LHD) voor de Turkse marine en bouw van dieselgeneratoren

logo
De S-80 Plus-onderzeeboten in aanbouw, eind 2018, in Cartagena. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Navantia repareert en onderhoudt de Amerikaanse destroyers van de Arleigh Burkeklasse die in Rota (Spanje) gestationeerd zijn. Ook de vier Noorse fregatten van de Fridtjof Nansenklasse en de schepen die Navantia voor Australië heeft gebouwd worden door de Spaanse scheepswerf onderhouden.
In de afgelopen jaren heeft Navantia aan uiteenlopende projecten gewerkt, zoals de Hobartklasse destroyers en Canberraklasse LHD's voor Australië, de Álvaro de Bazánklasse fregatten voor de Spaanse marine, de Fridtjof Nansenklasse fregatten voor Noorwegen, Guaiqueríklasse en Guaicamacutoklasse patrouilleschepen voor Venezuela. Samen met het Franse DCNS (nu Naval Group) bouwde Navantia voor Chili en Maleisië Scorpène-onderzeeboten.

In de jaren '90 werkte Navantia samen met Nederland bij de ontwikkeling van een bevoorradingsschip (Patino en Zr.Ms. Amsterdam) en een amfibisch transportschip (Galicia en Zr.Ms. Rotterdam).

Navantia is met de S-80 Plus betrokken bij de aanbesteding van nieuwe Nederlandse onderzeeboten en in samenwerking met Bath Iron Works bij de toekomstige fregatten (FFGX) voor de Amerikaanse marine.

navantia
Navantia heeft producten geëxporteerd aan meer dan 20 landen.

Achtergrond
In 1717 werd opdracht gegeven tot de bouw van de eerste moderne scheepswerf voor marineschepen van Spanje. Later volgden andere werven van de marine. Na samenvoegingen met civiele scheepswerven, werden de militaire arsenalen in 1947 door de Spaanse staat onder de naam Bazan gebracht. In 2000 werden de civiele en marinewerven weer samengevoegd, dit keer onder de naam IZAR. In 2005 kwam daar Navantia uit voort, dat zich voornamelijk op marineschepen richt.

Inmiddels heeft Navantia ruim 5.000 personeelsleden en een omzet van meer dan een miljard euro. Navantia heeft de afgelopen 10 jaar voor 10 miljard euro geëxporteerd.

Het hoofdkantoor van de scheepswerf staat in Madrid, schepen worden ontworpen, gebouwd, onderhouden en gerepareerd in Cadiz, El Ferrol en Cartagena (onderzeeboten). In samenwerking met partners worden schepen ook in het buitenland gebouwd. Zo zijn de Australische destroyers grotendeels in Australië gebouwd. Navantia heeft verder kantoren in Bergen (Noorwegen), Istanbul (Turkije), New Delhi (India) en Washington (VS).

S-80 Plus
Animatie van de S-80 Plus, met Nederlandse vlag. Navantia onderzoekt o.a. de mogelijkheid van een X-roer (zoals de Walrusklasse), een andere indeling en meer ruimte voor Special Forces. (Beeld: Navantia)

Onderzeeboten, vervanger Walrusklasse
Navantia is een van de scheepswerven in de aanbesteding voor de vervanger van de Nederlandse Walrusklasse onderzeeboten. Een variant op de S-80 Plus wordt door de Spaanse scheepswerf aangeboden. Vier van deze onderzeeboten worden momenteel voor de Spaanse marine gebouwd. Dat gebeurt in Cartagena, waar Navantia over een moderne scheepswerf met uitgebreide R&D, onderzoeks- en testfaciliteiten, een ontwerpafdeling en uiteraard constructieruimtes voor de volledige onderzeeboot beschikt.

Navantia bouwt al sinds geruime tijd onderzeeboten. Eerst in samenwerking met de Verenigde Staten, sinds de jaren '60 samen met Frankrijk. Zeker bij de recentere ontwerpen van de Scorpène-onderzeeboten, hadden Spaanse ontwerpers zitting in het ontwerpteam. De S-80 is door Navantia ontworpen en gebouwd.

De S-80 Plus dient als uitgangspunt voor het ontwerp van Nederland. Dit ontwerp is de enige onderzeeboot in aanbouw van de vier aanbieders dat in de basis een gelijkwaardige blauw-water profiel biedt als de huidige Nederlandse Walrusklasse. Tegelijkertijd doet Navantia onderzoek naar technologieën die aan het ontwerp voor Nederland toegevoegd kunnen worden, zo blijkt uit deze folder. Onderwerp van onderzoek zijn o.a. meer automatisering en dus een kleinere bemanning, optronische masten hetgeen meer flexibiliteit voor de locatie van de commandocentrale betekent, de voor- en nadelen van alternatieve roerconfiguraties (de S-80 Plus heeft een + roer), verdere signatuurreductie en het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals Li-ionbatterijen.

Navantia is bereid om het intellectueel eigendom van het ontwerp voor Nederland over te dragen. Ook geeft Navantia de voorkeur aan een samenwerking met Damen, om zo de onderzeeboten in Nederland te bouwen. Navantia is er van overtuigd dat het Nederland een platform kan aanbieden tegen de laagst mogelijke technische en financiële risico's.



Vierde Industriële Revolutie - Shipyard 4.0
Om klaar te zijn voor de toekomst, wil Navantia de productiviteit verhogen en de kosten omlaag brengen. De scheepswerf implementeert daarom momenteel het 'Shipyard 4.0'-model. In eerste instantie gebeurt dit in El Ferrol als onderdeel van het programma van de F-110 fregatten voor de Spaanse marine.

Shipyard 4.0 is gebaseerd op het idee van de vierde industriële revolutie (de eerste startte door stoomwerktuigen en fabrieken, de tweede door elektriciteit en massaproductie, de derde door toevoeging van elektronica en IT). Centraal in de volgende industriële revolutie staat de 'slim verbonden' producten en fabrieken. Technologieën die dan een belangrijke rol spelen zijn onder andere robots, virtual reality, big data, internet of things, cyber security en virtual modelling.

Deze digitale transformatie heeft volgens Navantia een doorslaggevende invloed op producten en bedrijven. Het zwaartepunt van Shipyard 4.0 ligt op de scheepswerf, maar reikt tot iedere plaats waar de apparatuur en onderdelen worden gefabriceerd en zal duidelijk zichtbaar zijn voor klanten en eindgebruikers.
Voor de S-80 onderzeeboten die nu in aanbouw zijn wordt al gebruik gemaakt van een 3D-model en Navantia boekt vooruitgang in de ontwikkeling van tools voor de identificatie van materialen. Dit proces wordt voortgezet voor het programma van de F-110.

Met Shipyard 4.0 zal er uiteindelijk een digitale tweeling van ieder schip zijn en zullen alle faciliteiten, processen en mensen hier aan gekoppeld worden. De digitale tweeling is een virtuele replica van het schip dat, eenmaal gevoed met data, zal weergeven hoe het fysieke product is gebruikt en in welke omstandigheden. Met deze digitale tweeling kan een scheepswerf op duizenden mijlen afstand een beeld krijgen in de status en conditie van het fysieke schip.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Bedrijfspagina's