Marineschepen.nl
 
   
 

Schepen en onderzeeboten in 'In het diepste geheim'


Laatst aangepast: 28-06-2017

In het boek 'In het diepste geheim' worden ruim negentig schepen en scheepsklassen genoemd. Een aantal spelen een belangrijke rol in het verhaal, meer informatie over deze schepen is hier te vinden en in de achterliggende pagina's.

schepenNederlandse onderzeeboten

Driecilinders

Hr.Ms. Tonijn, een van de Driecilinder-onderzeeboten en bovendien de boot met de meeste Nederlandse patrouilles tijdens de Koude Oorlog. (Foto: Koninklijke Marine/ NIMH)

Meer over de Driecilinders.

Zwaardvisklasse

Hr.Ms. Tijgerhaai, een van de twee boten van de Zwaardvisklasse. (Foto: Koninklijke Marine/ NIMH)

Meer over de Zwaardvisklasse.

Sovjeteenheden

Echo II-klasse nucleaire onderzeeboten

De Echo-II onderzeeboten waren nucleaire boten die (nucleaire) kruisvluchtwapens konden lanceren. Zeker twee keer slaagde Hr.Ms. Zwaardvis (in 1983 en 1988) er in om een Echo-II te volgen. In 1988 volgde Hr.Ms. Zwaardvis de Echo-II ongeveer vijf dagen door de Middellandse Zee (zie hoofdstuk 21). (Foto: US Navy)

Foxtrotklasse onderzeeboten

De dieselelektrische onderzeeboten van de Foxtrotklasse vormden de kern van de Sovjet-onderzeebootvloot in de periode van de Nederlandse inlichtingenpatrouilles. De Foxtrots waren veelvuldig het onderwerp van studie door Nederlandse onderzeeboten. In 1977 werd door Hr.Ms. Tonijn de onderkant van een varende Foxtrot gefotografeerd in de Middellandse Zee (zie hoofdstuk 13). Deze foto is genomen door Hr.Ms. Tonijn in de Middellandse Zee.

Juliettklasse onderzeeboten

De Juliettklasse onderzeeboten, Project 651, waren grote dieselelektrische boten met (nucleaire) kruisvluchtwapens. Zeker twee keer voerde een Nederlandse onderzeeboot een geslaagde inlichtingenoperatie uit op een Juliett. Dat gebeurde een keer in de Noorse Zee (1980) en een keer in de Middellandse Zee (1983), zie hoofdstukken 15 en 18. (Foto: US Navy)

Kievklasse vliegkampschepen

De vier vliegkampschepen van de Kievklasse behoorden met hun lengte van 273 meter tijdens de Koude Oorlog tot de grootste Sovjeteenheden. Tijdens de inlichtingenoperatie van Hr.Ms. Tonijn in 1987 wist de Nederlandse onderzeeboot ongedetecteerd geheime informatie over de Kiev te verzamelen (hoofdstuk 20). (Foto: US Navy)

Kolomnaklasse

De Kolomnaklasse bestond waren drogeladingsschepen die in Oost-Duitsland waren gebouwd. En schip uit de reeks, de Kuznetsk, zou een spectaculair leven gaan leiden als schip met geheime opdrachten bij de Sovjetmarine. Het tot Svanetiya omgedoopte schip was zeker twee keer doelwit van Nederlandse spionageactiviteiten, waarvan de operatie van Hr.Ms. Zwaardvis in 1975 de bekendste was (zie hoofdstuk 11).

Tangoklasse onderzeeboten

De Tango was een modernere onderzeeboot dan de Foxtrot en ook deze sub was regelmatig het doelwit van de Nederlandse inlichtingenmissies (zie ook hoofdstuk 16). (Foto: US Navy)

Amerikaanse eenheden

USS John F. Kennedy vliegkampschip

USS John F. Kennedy was het enige schip in deze klasse. In 1988 voer het als hoofd van de Amerikaanse Zesde Vloot in de Middellandse Zee toen het -vermoedelijk zonder het zelf te weten- doelwit was van een schijnaanval door een Echo II onderzeeboot. Hr.Ms. Zwaardvis volgde het schouwspel echter ongezien op zeer dichte afstand en wist cruciale informatie over de aanval op de Kennedy te onderscheppen. (Zie hoofdstuk 21.) (Foto: US Navy)

Nieuwsbrief
Als eerste meer weten over het boek? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.De ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor de nieuwsbrief van 'In het diepste geheim'. De gegevens worden niet gedeeld met derden, zij worden in een beveiligde omgeving opgeslagen van het Nederlandse bedrijf Laposta. Afmelden kan op ieder moment middels een link in de nieuwsbrief.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
In het diepste geheim

Gerelateerde artikelen