Vorige week verscheen op Marineschepen.nl het verslag van een weekend aan boord van Zr.Ms. Walrus in Schotse wateren met een aantal foto's. Nu nog veel meer foto's! Een uniek inkijkje in het leven aan boord van een onderzeeboot.
Alle foto's zijn gemaakt door Jaime Karremann. Op alle foto´s rust auteursrecht. Overnemen/ kopiëren van deze foto's mag alleen na schriftelijke toestemming van Marineschepen.nl.
1. Zr.Ms. Walrus aan de oppervlakte in de Firth of Clyde. Rechts een klein stukje van Isle of Arran en in het midden een piepklein wit stipje: Zr.Ms. Tromp.
2. Om te kunnen overstappen werden de twee schepen aan elkaar vastgeknoopt.
3. Oorspronkelijk werd de Walrusklasse niet gebouwd met deze unieke vorm, de "toekan", aan het sail. Deze werd er later op gezet om de uitlaatgassen tijdens het snuiveren (varen op diesels onder water) te spreiden.
4. Groepsoudste Onderzeedienst KTZ Hugo Ammerlaan wacht nog even op zijn gasten voor hij instapt.
5. Eén van de duty captains kijkt door de periscoop van Zr.Ms. Walrus. Rechts Teacher KLTZ Willem-Jan Rouwhorst.
6. Eén van de officieren belast met de navigatie geeft een update.
7. De moderne mens moet toch aan dit ABC-toetsenbord wennen. De oorspronkelijke computers van de Nederlandse onderzeeboten stammen uit halverwege jaren '80 en dus ook de toetsenborden. Op dit moment wordt de commandocentrale gemoderniseerd en dan kan dit stukje hardware naar het museum.
8. De Walrusklasse onderzeeboten hebben 3 diesels en onderhoud is een vettig werkje.
9.
10.
11. Een onderzeeboot wordt gestuurd als waren het een vliegtuig. Hier is te zien dat de roerganger, een matroos, één stuurtje heeft. Hij kan zowel draaien als het stuur van zich afduwen en naar zich toe trekken. De stuurautomaat en de bijbehorende X-roeren waren ten tijde van de introductie van de Walrusklasse wereldwijd baanbrekend.
12. De longroom, het verblijf van de officieren.
13. De oudste officier in zijn hut.
14. Het Cafetaria. Hier eten de matrozen en korporaals. Plaatsnemen vergt soms enig klimwerk.
15.
16. De Australische duty captain manoeuvreert de boot voorzichtig door een geul. Rechts commandant LTZ1 Berend van de Kraats.
17. De sonaroperators worden bijgestaan door de Amerikaanse duty captain LCDR Mike Kessler (midden).
18. Eén van de Australische studenten overlegt met de Teacher.
19.
20. Sinds 1995 stuurt Australië studenten voor de commandantenopleiding naar Nederland. Als zij het Nederlandse diploma op zak hebben krijgen zij het commando over één van de zes Collinsklasse onderzeeboten.
21. De Amerikaanse student in overleg met twee officieren van de Walrus over zijn voorbereidingen in de kaart.
22. Voor Amerikaanse officieren geldt de Nederlandse opleiding als voorbereiding voor de functie van executive officer, de tweede man op een onderzeeboot. Om commandant te worden moeten zij de eigen opleiding (voor nucleaire onderzeeboten) volgen.
23. Een momentopname van de damcompetitie aan boord van de Walrus.
24.
25. De studenten bereiden tot diep in de nacht hun werk in de kaart voor.
26. De commandocentrale is 's nachts verduisterd.
27.
27.
28. De kombuis telt af: nog 488 uur voor de boot weer in Den Helder aankomt.
29. De MK-48 torpedo is groen en bovendien het zwaarste wapen van de Nederlandse krijgsmacht. Het wapen is draadgeleid en kan daardoor (op grote afstand) precies tot onder het doel gestuurd worden. Deze torpedo's worden eveneens gemoderniseerd.
31. 's Ochtens om 0530 uur. De Tromp zal een gesimuleerde torpedo voor z'n kiezen krijgen: een waterschot. Gelukkig had men mij en collega-opstapper Maarten Bleumers van Radio 1 een paar minuten vooraf ingeseind. De boegbuiskamer was voor die nacht namelijk ook ons slaapverblijf, en op zondagochtend wakker geschoten worden is niet ideaal. Wel zo vriendelijk dus!
32. Hurry up and wait.
34. Weer boven water.
35. De onderzeeboot was op onze aankomst na een week lang onder water geweest, dus mocht de bemanning even naar buiten voor wat zonlicht en frisse lucht.
33. Maar bellen en roken is dan wel het belangrijkste!
36. Zr.Ms. Tromp in de verte.
39.
40. Aan de horizon kwam nog een flottielje mijnenjagers voorbij.
41. Zr.Ms. Tromp met het ruige Schotse landschap van het eiland Bute op de achtergrond.