Marineschepen.nl
 
   
 

Nederlandse bedrijven marinebouw bijeen op de Zweedse residentie


Door: Saab
Bericht geplaatst: 25-11-2023 | Laatst aangepast: 25-11-2023


Nederland staat aan de vooravond van een historische keuze: de aanschaf van nieuwe onderzeeboten. Saab en Damen zijn als partners in de running als een van de drie gegadigden om de nieuwe boten te mogen bouwen en onderhouden.

Dit is een partnerartikel. Meer info onder aan deze pagina.

Zweedse residentie
Beeld van de bijeenkomst afgelopen donderdag. (Foto: Saab)

De samenwerking tussen Saab en Damen werd al in 2015 bekrachtigd. Sinds die tijd is een trouw netwerk van Nederlandse maritieme bedrijven opgebouwd die samen met Saab-Damen de nieuwe onderzeeboten in Nederland wil bouwen. Op 23 november kwamen vertegenwoordigers van de bedrijven uit dit netwerk bijeen op de Zweedse residentie in Den Haag. Daar sprak onder andere de Zweedse ambassadeur, Mats Wicksell van Saab Kockums en Roland Briene van Damen naval. Zij spraken de aanwezigen bij over de status van het vervangingsproject Walrusklasse en de rol die diverse onderaannemers bij de bouw van deze nieuwe onderzeeboten kunnen spelen. Specifiek is ingegaan over de verwachte tijdslijn voor de leveranciers maar ook over de belangrijke rol die de UK in het ontwerp van Saab-Damen heeft. Dit werd onderstreept door de aanwezigheid van de Britse defensie attaché.Wereldwijde spelers
Saab is sinds de verkoop van de autodivisie in 1990 een puur defensiebedrijf en heeft wereldwijd 19.000 werknemers. Saab produceert onderzeeboten, schepen, gevechtsvliegtuigen, grondwapens en radars. Damen heeft meer dan 12.000 werknemers en bouwt wereldwijd meer dan 175 schepen per jaar.

Saab
(Beeld: Saab)

Nederlands partnernetwerk ingezet
De Nederlandse overheid wil de huidige onderzeeboten snel vervangen. Om een tijdige levering te garanderen, passen Saab-Damen een aanpak met meerdere productielocaties toe. Dit betekent ook dat meerdere locaties in Nederland worden gebruikt om aan de nieuwe onderzeeboten te werken, daartoe zetten Saab-Damen het brede Nederlandse partnernetwerk in. Omdat een onderzeeboot ook na levering continu moet worden onderhouden en gemoderniseerd, is de samenwerking voor de hele levensduur van de onderzeeboot. Door samenwerking met de vele Nederlandse partners kan het onderhoud en de doorontwikkeling van de onderzeeboten zeker voor de komende veertig jaar autonoom in Nederland plaatsvinden.Essentieel voordeel
Het ontwerp van de vervanger van de Walrusklasse, die Saab en Damen hebben ontwikkeld, voldoet aan de Nederlandse eisen maar ook aan de eisen die in Zweden gelden. Zweedse onderzeeboten opereren voornamelijk in de Oostzee. Een zee die nog vol ligt met zeemijnen van verschillende oorlogen in de vorige eeuw. In Zweden ontworpen onderzeeboten voldoen daarom aan de meest stringente esien om akoestische (ruis), magnetische en elektrische signalen te minimaliseren. Het aanbod wat er voor Nederland ligt is de expeditionaire C718. Dit ontwerp is gebaseerd op de technologie van de meest moderne onderzeeboot die momenteel wordt gebouwd, de A26-klasse. Daar kan de combinatie in samenwerking met het Verenigd Koninkrijk unieke onderzeebootsystemen aanbieden. Systemen die de komende decennia ook gebruikt worden door de Royal Navy. Dit is een essentieel voordeel van de Zweeds Nederlandse onderzeeboten.

C718
Illustratie van het voorstel van Saab en Damen. (Beeld: Saab)

Strategische autonomie
De keten van Nederlandse bedrijven, onder de paraplu van Damen, werken al lang samen aan diverse grote marinebouwprojecten. Momenteel worden de nieuwste fregatten en een bevoorradingsschip voor de Nederlandse marine gebouwd. Hierbij wordt de zelfde filosofie als in Zweden gehanteerd. Bedrijven, defensie en kennisinstituten werken gezamenlijk aan de nieuwe innnovatieve schepen. Daarmee blijft het kennisniveau bij de bedrijven op een hoog pijl en wordt defensie samen met de kennisinstituten in staat gesteld om de beste boot voor de beste prijs te leveren. Saab heeft een identieke samenwerking in Zweden (de gouden driehoek) wat daardoor perfect aansluit bij de bedrijven uit deze Nederlandse keten. Dit biedt voor beide bedrijven ook de kans om binnen de Europese context op gebied van de strategische autonomie van de beide landen, een optimale inbreng te leveren.

Klaar voor de nieuwe onderzeeboten
De komende periode is zeer spannend voor Saab-Damen en de keten van samenwerkingspartners. Het is de verwachting dat de keuze voor de aanbieder medio volgend jaar plaatsvindt. Met de recent verschenen sectoragenda voor de maritieme maakindustrie in het achterhoofd, is een mooie basis gelegd voor dit toekomstige complexe Nederlandse marinebouwproject. Dat stemde ook alle aanwezigen bij de bijeenkomst positief. Het woord is nu echter aan de regering en de nieuwe Tweede Kamer om het project aan de juiste aanbieder te gunnen. Aan het enthousiasme van de deelnemers van deze bijeenkomst zal het niet liggen, zij zijn klaar voor de bouw van deze nieuwe onderzeeboten. Liever vandaag dan morgen, want door de huidige situatie in de wereld is nieuw marinematerieel hoognodig, om onze veiligheid te waarborgen.

Dit is een partnerartikel. De tekst is geschreven door een van onze adverteerders.comments powered by Disqus
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen

Oorlogvoering op de zeebodem

Communiceren met alles en iedereen - TactiCall ICS

Saab

Damen