Al vele jaren jagen Nederlandse marineschepen op drugstransporten en zijn vele ladingen onderschept. Marineschepen.nl heeft de top 10 van drugsvangsten door Nederlandse marineschepen op een rij gezet.
Een RHIB van Zr.Ms. Amsterdam stopte in 2013 een go-fast met 1.450 kg cocaïne. De vangst had een straatwaarde van ruim 40 miljoen euro. Van alle vangsten staat deze op de 16e plaats. (Foto: Koninklijke Marine)
Sinds 1992 draagt de Koninklijke Marine actief bij aan drugsbestrijding in het Caribisch gebied, maar ook daarbuiten wordt indien mogelijk de smokkel van verboden middelen op zee door de marine aangepakt. De marine doet dat niet alleen. Het bestrijden van drugstransporten is het werk van verschillende landen, instanties en eenheden. Nederland werkt in de West bijvoorbeeld samen met de Verenigde Staten, maar ook met landen als Groot-Brittannië en Frankrijk. Instanties als inlichtingendiensten en kustwachten spelen eveneens een belangrijke rol, net als helikopters en vliegtuigen. Marineschepen vormen slechts een schakel in de keten van een succesvolle actie.
Daarom moet gezegd worden dat bij deze Top 10 drugsvangsten, veel spelers en zeker de andere eenheden dan marineschepen tekort worden gedaan. Zo hebben de drie kustwachtcutters Jaguar, Panter en Poema veel drugstransporten onderschept. Ook de Orion maritieme patrouillevliegtuigen van de Marineluchtvaartdienst hebben veel bijgedragen aan succesvolle counterdrugs acties. Die acties zijn echter niet in het lijstje opgenomen.
In deze lijst staan dus alleen marineschepen, maar niet alleen acties in de West. Want hoewel de meeste drugsvangsten in het Caribisch gebied gedaan zijn, werden de grootste drugsvangsten gedaan op de Atlantische Oceaan.
Top 10 drugsvangsten. (Foto en infographic: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Schiedam vindt onderzeese verstopplaats
Op 1 staat de actie door mijnenjager Zr.Ms. Schiedam. Niet echt een schip waar je van zou verwachten dat het zoveel drugs zou onderscheppen. Toch kon deze klus uitstekend door een mijnenjager worden geklaard. In 1991 begon een onderzoek door justitie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) en de douanerecherche naar een criminele organisatie. De bende bleek hasj te transporteren van Pakistan en Afganistan via de Azoren in de Atlantische Oceaan naar de VS en Europa. In 1993 had justitie aanwijzingen dat de bende een onderzeese voorraad met drugs had aangelegd. Zr.Ms. Schiedam werd op pad op onderzoek gestuurd enspeurde een kilometer uit de kust van Sao Miguel de bodem af met sonar en de PAP (de gele mini-onderzeeboot). Op een diepte van 35 meter vond het een zeecontainer waar 20.000 kilo hasj in vaten waren verpakt.
Hr.Ms. Wolf in 1954. Twintig jaar later deed het één van de grootste drugsvangsten door de marine ooit. Foto: CAVDKM.
Wolf jaagt op Lammie
Op 5 één van de bekendste drugsbusts uit de Nederlandse geschiedenis, die de vaderlandse pers dagen bezig hield. De marine was begin 1974 door de politie gevraagd om uit te kijken naar de viskotter Lammie uit Den Helder. Het schip zou vanuit Libanon naar Nederland onderweg zijn met drugs aan boord.
Een Atlantic maritiem patrouillevliegtuig van de Marineluchtvaartdienst ontdekte de Lammie, waarna opnemingsvaartuig Hr.Ms. Blommendal koers zette naar de verdachte kotter. Het op zee oefenende fregat Hr.Ms. Wolf nam deze taak over en nadat bij Callantsoog een eerste lading hasj was gelost, besloot de douane op het douanevaartuig Zeearend aan boord van de Lammie te stappen.
Dat wilde de Lammie niet en na diverse mislukte pogingen, werd de marine gevraagd om het scheepje te stoppen. Commandant van de Wolf, LTZ1 Kernkamp, kreeg van de Commandant Zeemacht Nederland 'ruime bevoegdheden' om het tot stoppen te brengen. Eerst werden traangasgranaten in het stuurhuis geworpen. Maar daarmee werd men aan boord van de Lammie niet op andere gedachten gebracht. De Lammie kreeg nog ruime bedenktijd, maar hield koers en bleef gewoon doorvaren. Daarop werd besloten om met het 76mm kanon schoten voor de boeg te lossen en toen dat niets uithaalde werd met geweren en het 40mm geschut gevuurd op de Lammie. Al werd niet direct gericht gevuurd.
Plots mindert de Lammie vaart en begon cirkels te draaien: de opvarenden van de kotter hadden de kranen open gedraaid en brachten hun eigen schip tot zinken. De drie bemanningsleden werden gearresteerd en de kotter later gelicht.
Klein deel
Ondanks dat de marine de afgelopen jaren drugstransporten wist te dwarsbomen, gaat het om slechts een klein deel. In het complete (niet gepubliceerde) overzicht van Marineschepen.nl staan vooral cocaïnevangsten. Maar dat gaat meestal om kleinere vangsten (met weliswaar veel meer waarde dan hasj of marihuana) van tussen de 100 en 2.000 kilo. In de beste jaren wordt 10.000 kilo aan drugs gevangen door Nederlandse eenheden in de West, maar de stroom is niet te stoppen: volgens de marine werd in 2001 voor maar liefst 200.000 kilo aan cocaïne naar Europa getransporteerd...