Marineschepen.nl
 
   
 

Duitse onderzeeboot in actie tijdens FOST (VIDEO)


Bericht geplaatst: 14-01-2014
Door: Jaime Karremann


In november en december 2013 voer de Duitse onderzeeboot U 31 in Britse wateren om deel te nemen aan de internationale training FOST. Daar maakte de Duitse marine een interessante reportage over. De u-boot was natuurlijk niet alleen. Tegenstander was niets minder dan de ons welbekende Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. Helaas geen beelden van de rechtstreekse confrontatie tussen de Zeven en de U 31, maar het blijft een boeiend kijkje in de Duitse onderwaterwereld.

alarm
Duitse onderzeeboot U 31 in gevecht met De Zeven ProvinciŽn: "ALAAARM!". (Bron: still)

Type 212A onderzeeboten
De U 31 is de eerste van zes Duitse Type 212A onderzeeboten. Deze conventionele boten hebben behalve de standaard diesel-elektrische voortstuwing ook brandstofcellen aan boord met vloeibare zuurstof en waterstof. Met deze zogenaamde Air Independent Propulsion (AIP) kunnen zij lang (18 dagen) en zeer stil onder water varen. De 56 meter lange boten zijn nauwelijks te detecteren.Flag Officers Sea Training (FOST)
Marineschepen zijn niet altijd inzetbaar. Als een schip bijvoorbeeld voor een groot onderhoud lange tijd tegen de kant heeft gelegen en een nieuwe bemanning krijgt, moet het schip -en vooral de bemanning- "opgewerkt" worden. Voor de laatste fase van dat hele traject reizen marineschepen van meerdere landen al decennialang af naar het zuiden van Engeland voor de FOST, wat staat voor Flag Officers Sea Training. Onder leiding van de Britse marine worden de schepen daar getraind. De wekenlange training wordt afgesloten met een examen, waarin wordt bepaald of een schip gereed is voor inzet en elke missie aankan.

Zo toog ook het LCF Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn naar Plymouth, evenals OPV Zr.Ms. Zeeland en onderzeeboot Zr.Ms. Walrus.

Vanuit Duitsland voer de U 31 naar Engeland. Daar zijn dergelijke onderzeeboten erg welkom, want zij vormen een zeer lastig oefendoel voor de oppervlakteschepen en helikopters.

U-31
Type 212A onderzeeboot U 31 op archiefbeeld. (Foto: Duitse marine)

De reportage
In de reportage is te zien hoe de U 31 zich gereed maakt voor vertrek vanuit Plymouth en even later onder de zeespiegel duikt. Bij de belangrijke commando's herhaalt de bemanning in de OPZ (commandocentrale) de opdrachten op een zangerige manier. Waarschijnlijk niet voor de lol, maar om te voorkomen dat iemand de opdracht mist.

Na wat sfeerbeelden van dolfijnen, duikt plots een Britse EH101 Merlin helikopter op. Normaalgesproken geen vrolijk beeld voor een onderzeebootcommandant, want deze onderzeebootbestrijdingshelikopters zijn geduchte tegenstanders voor onderzeeboten. Deze Merlin is echter alleen van plan om de U 31 voor oefening te torpederen en de afspraak is dat de U 31 een beetje helpt. Een beetje. Want nadat het met de periscoop naar de heli heeft gezwaaid, duikt de U 31 naar de zeebodem, waar het zich verstopt tussen wrakken. De Merlin pingt zich een slag in de rondte, maar de sub is voor de heli onvindbaar. Na een uur zoeken gaat de U 31 maar weer naar periscoopdiepte om zich aan de helikopterbemanning te laten zien.

Overigens, vanaf 2014 is het jagen op een Duitse onderzeeboot met een helikopter zelfs niet veilig meer. De Type 212A wordt voorzien van IDAS raketten tegen onder andere helikopters. Dat had dus einde Merlin geweest.

De Zeven ProvinciŽn en Orangeleaf
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn en de Britse tanker RFA Orangeleaf tijdens de FOST. Gefotografeerd vanaf Zr.Ms. Zeeland. (Foto: @GielvanHoorn)

De oefening met onder andere Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn gaat verder. Vanuit de Duitse commandocentrale luistert men goed naar het schroefgeruis en sonaruitzendingen van de Zeven. De U 31 lanceert dan ťťn torpedo op het Nederlandse LCF en ťťn op een Britse tanker -mogelijk RFA Orangeleaf-. Twee van dergelijke klapsigaren met een explosieve lading t.w.v. 460 kilo TNT per stuk zijn in een oorlogssituatie voldoende om de twee marineschepen te doen breken, scheuren en zinken.Ook aan boord van de U 31 gaat uiteraard het ťťn en ander mis ("ALAAARM!") en treft een lekkage de sub. Deze wordt verholpen, waarna de U 31 na vijf dagen onder water te zijn geweest naar de oppervlakte gaat om zich in Plymouth te gaan vermaken. De vrijdagmiddagborrel wordt volgens de Duitse onderzeeboottraditie ingeluid met een zogenaamde einlaufbier op de kade.

En dan nu eindelijk de reportage.


Verstoppertje onder water tijdens de FOST.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Google
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Type 212A onderzeeboten
LCF
OPV
Walrusklasse subs
Onderzeeboten