Marineschepen.nl
 
   
 

Marinejaaroverzicht 2018


Laatst aangepast: 31-12-2018

Een overzicht van de hoogte- en dieptepunten op marinegebied in 2018.

jaaroverzicht

Januari 2018
Kortenaer
Toch meer informatie over schending oorlogsgraven Javazee Nadat eind 2016 bekend was geworden dat de gezonken marineschepen in de Javazee niet meer op de zeebodem lagen, werd er een officieel onderzoek ingesteld door de Nederlandse regering. Uitkomst na een jaar onderzoek: geen spoor meer van de schepen en van de daders. Maar Indonesische journalisten wisten al snel wel het nodige te achterhalen. Onder andere over de werkwijze van de bergers en welke schepen er betrokken waren bij de grafschennis. (Foto: NIMH)



mijnenjager
Belangrijke stap vervanging mijnenjagers België Het zat er al even aan te komen, maar toch mooi als het licht dan op groen gaat: de Belgische regering maakte 1,1 miljard euro vrij voor de aanschaf van zes mijnenbestrijdingsvaartuigen en bijbehorende toolboxen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

MEA
De Russische interesse in het MEA Een journalist van Het Parool begreep maar niet waarom de Sovjets het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) zo interessant vonden, de Russen waren toch niet van plan om het te verkopen en er huizen neer te zetten om er veel geld mee te verdienen? Alle reden om eens te schrijven over de zeer geheime activiteiten van de Nederlandse Marine Inlichtingendienst ter plaatse. Dat er Franse, Italiaanse en Belgische codes werden gekraakt. Ja, zo ging dat. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Februari 2018
Kramer
Nieuw bevoorradingsschip in 2022 (!) Februari was de maand van de bevoorrader. Daar is geen twijfel over mogelijk. Want eerst werd de Zeemanschapstrainer 'Poolster' geopend, twee stukken midscheeps in de marinehaven waar marinepersoneel op het droge kan oefenen met bevoorraden op zee. Eerder was al bekend geworden dat de nieuwe tanker een echt bevoorradingsschip zou worden (er was even discussie dat er misschien sprake zou zijn van ingehuurde bevoorradingscapaciteit). Tijdens de openingsceremonie van de Zeemanschapstrainer werd bekend gemaakt dat het nieuwe schip in 2022 zou komen. Later werd dat jaartal stilletjes gewijzigd in 2023. Met een andere 'voorspelling' zat VADM Kramer wel goed: dat we de naam nooit zouden raden. Later meer over die naam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Karel Doorman
De Doorman eindelijk in de kou Nogmaals: het was de maand van de bevoorrader. En in die maand was het Zr.Ms. Karel Doorman, het schip dat al voor de indienststelling was ingezet, dat eindelijk de koudweerbeproevingen kon doen. Behalve de inzet richting de landen in Afrika die getroffen waren door ebola, waren er de problemen met de elektromotoren en vervolgens inzet in het Caribisch gebied na orkaanpassages. Vier tot vijf jaar na de oorspronkelijke planning kon de Doorman naar het koude noorden. (Foto: Canadese marine)



Maart 2018
Kirov
Nucleaire blik in de toekomst Maart begon ronduit ongezellig. Op de eerste dag van de maand was het de Russische president Vladimir Poetin die de toekomstige kernwapens onthulde. En toegegeven er zaten wat listige wapens tussen. De meest opvallende was wel de nucleaire onderwaterdrone Status-6 (ook bekend als Kanyon, in de toekomst bekend als Poseidon). Als toetje werd een hypersone anti-scheepsraket gepresenteerd, de Kinzhal. Om de sfeer er in te houden: voor geen enkel van deze wapen is momenteel of in de nabije toekomst een verdediging beschikbaar. (Foto: Noorse luchtmacht)

Nieuwe fregatten
Geld en spullen Die gedachten over een kernoorlog en de vernietiging van de aarde waren gelukkig eind maart alweer helemaal vergeten, want toen kwam de Defensienota uit. Dit keer geen zure bezuinigingsnota in het belang van de vijand, maar een nota met belangrijke stappen naar de vernieuwing van de vloot. Slechts drie dagen later kon Marineschepen.nl ook al een tipje van de sluier lichten aangaande de nieuwe marineschepen. Dat ging vooral over fregatten, tanker en mijnenjagers. Over de onderzeeboten was er eerder #ophef, want er zou tussen Nederland en Duitsland achter de schermen een schaakspel op hoog niveau worden gespeeld: het ruilen van onderzeebootbouw tegen fregattenbouw. (Foto: Ron Damman/ Newdeep.nl)

April 2018
Meeuwennest
Meeuwennest in de nationale media De verbazing bij een marinewoordvoerder over de aandacht rond de sluiting van het bedrijfsrestaurant in Den Helder was enorm. Je moet die journalisten aan hun haren naar Den Helder trekken als er iets positiefs te melden is, maar zijn er problemen met de 'vreetschuur' dan staan ze in de rij. Muizen en ratten stonden overigens ook in de rij, plus er waren problemen met de luchtafvoer en het drinkwater, maar het was allemaal begonnen met een lek in de riolering. Het oude gebouw bleek verwaarloosd (de laatste grote renovatie was in 1996, dat weetje leverde de toestand dan wel weer op) en het Meeuwennest werd tijdelijk gesloten. (Foto: Defensie)

Tomahawk
Aanval op Syrië Aan de andere kant van Europa en het geweldspectrum gebeurde ook het nodige, want half april werd door de VS, de UK en de Fr een gecombineerde aanval vanaf zee en vanuit de lucht op doelen in Syrië gevuurd. Ongeveer 105 kruisvluchtwapens werden vanuit de Middellandse Zee, de Rode Zee en de Perzische Golf gelanceerd. Dat de aanval niet alleen vanuit de Middellandse Zee gebeurde, was toch verrassend. En daardoor namen meer schepen er aan deel dan gedacht. Ook vrij onverwachts was de inzet van de Franse FREMM's, vrij nieuwe schepen die hun nieuwe MdCN moesten inzetten. Dat lukte maar gedeeltelijk door een storing. (Foto: US Navy)

Mei 2018
missile
Nieuwe fregatten, kanons, raketten, tanker, onderzeeboten, etc. Jaren was het wachten en was het karig. Maar begin mei was het raak: met maar liefst tien brieven naar de Tweede Kamer voerde Defensie een DMP-overweldigingsaanval uit op de politiek en de media. De officiële start van teveel op op te noemen. Nou ja, oké een dag en tien A-brieven later volgde een uitgebreide analyse met highlights over de vernieuwing van de vloot. De brieven stonden, soms tussen de regels door, vol nieuwe informatie, bijvoorbeeld over de vervanging van de Luchtverdediging- en Commandofregatten. Er kwam overigens niet alleen informatie uit Den Haag, ook uit Frankrijk volgde nieuws. Want de Naval Group maakte bekend dat hun aanbod een conventionele variant van de Franse Barracudaklasse zal zijn.
Alle nieuwe plannen ten spijt: de marine zal in 2022 zes jaar geen nieuw schip in dienst hebben gesteld, een record. (Foto: Kongsberg)


benesam
70 jaar geheime Belgisch-Nederlandse overeenkomst Op 10 mei 2018 was het exact 70 jaar geleden dat België en Nederland de basis legden voor de huidige intensieve marinesamenwerking. Jammer dat het niet werd gevierd, maar de feestvreugde kan vast wel worden aangewakkerd door publicatie van de originele overeenkomst uit 1948. Pech, want die is dus nog steeds geheim. Jawel. Het leuke was ook dat uit het onderzoek bleek dat bovenstaande foto niet in Breda is genomen (zoals men bij het NIMH vermoedt), maar op het Rokin in Amsterdam. (Foto: Defensie)

Juni 2018
Damen Saab
Gelikt Nederlands-Zweeds ontwerp De tandem Saab en Damen was de eerste die inhoudelijk wat liet zien van hun ideeën over nieuwe Nederlandse onderzeeboten. En wat zij lieten zien was niet verkeerd. Na het zien van beelden van de accommodatie tijdens een presentatie in Malmö (niet openbaar gemaakt) was wel duidelijk dat men in Zweden het interieurontwerp van kleine ruimtes tot kunst heeft verheven. (Beeld: Saab)



Sachsen
Ongelukken Tijdens de lancering van een SM-2 door het Duitse fregat Sachsen ging het mis. De raket verliet de lanceerinrichting niet en ontplofte. Gevolgen: brand en grote schade. Gelukkig waren er geen gewonden. Wel bleek later (en dat is wel een nieuwtje) dat het Duitse fregat tot zeker augustus 2019 uit de running is in verband met de reparatie.
Veel triester was het duikongeval in 2015 waarbij de 23-jarige matroos Mandy Groenewoud om het leven kwam. In mei 2018 kwamen de onderzoeksresultaten naar buiten en bleek dat marinepersoneel een onterecht gevoel van veiligheid had.


Juli 2018
MEA
MEA mag blijven Lees voor 'kip': 'konijn'. De gemeente Amsterdam, het naastgelegen architectenbolwerk ARCAM en vele anderen die er geld in zien, keken lelijk op hun neus toen Defensie het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) op 1 juli 2018 ineens niet had verlaten. Tegen de afspraken in. Dat was ook wel een beetje vreemd, al was de afspraak om het laatste defensieterrein in Amsterdam te verkopen nog gekker. Defensie wil het nu toch zoveel mogelijk behouden en de gemeente was (is) verbijsterd. Waarom vindt niemand het vreemd dat de gemeente (coalitie: GroenLinks, D66, PvdA en SP) een overheidslocatie weg wil hebben die er dagelijks is voor (de veiligheid van )Nederland en de inwoners plus toeristen van de stad, in ruil voor horeca en (dure) woningen waar vooral veel geld mee verdiend gaat worden? (Beeld: Google, bewerking: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

NYC
Foto van het jaar Het was de foto van het jaar. Dat was al direct duidelijk, dus was de vraag: hoe is die foto op dat drukke Times Square in New York tot stand gekomen? (Foto: SMJR Maartje Roos/ Defensie)

Augustus 2018
MKS 180
Net Gute Zeiten, Slechte Zeiten Het verhaal rond de nieuwe Duitse fregatten (3,5 miljard euro) heeft kenmerken van een soap. Eerst wilde de Duitse regering een Europese aanbesteding, dus iedereen mocht meedoen. Dus deed ook iedereen mee en na verloop van tijd bleek dat Damen met Duitse partner een van de finalisten was. Duitse favoriet TKMS werd uitgeschakeld. Dat leverde toestanden op! Terwijl het moederbedrijf bekendmaakte dat ze af wilden van de scheepsbouwer TKMS, wist de werf zich via een omweg toch weer in het MKS-programma te werken. Namelijk door samen te werken met de andere finalist, German Naval Yards. (Beeld: MTG Marinetechnik)

September 2018
Rotterdam
Rotterdam knapt op van Amsterdam Zr.Ms. Rotterdam is ruim 20 jaar oud en moest nodig gemoderniseerd worden. De eerste fase vond plaats in Amsterdam en eindigde op 1 september met het verlaten van Damen Shipyard. (Overigens is men dit in Amsterdam niet meer gewend. Iemand werkzaam in een van de kantoren met uitzicht op de werf zei, toen ik haar wees op de buurman die er toen al even lag, verrast: 'wordt hier nog fysiek aan schepen gewerkt??') Veel foto's! (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl))

De Ruyter
Schaduwen van Russen Een ouderwets Koude Oorlog-artikel: NAVO-eskader met aan het hoofd Zr.Ms. De Ruyter schaduwde in de Middellandse Zee de Sovjetvloot. Dat in verband met Russische oefeningen nabij Syrië. Met Russische beelden van Zr.Ms. De Ruyter! (Maar daar ziet het schip er niet anders dan anders uit.) (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Oktober 2018
mijnenbestrijdingsvaartuigen
Jacht op vervanging mijnenjagers De knock-out fase van strijd om de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van Nederland en België ging begin oktober in. Van de vijf consortia bleven er drie over, geleid door: Damen, Naval Group en de combi Chantiers de l’Atlantique, Socarenam en EDR. Binnenkort de uitslag!
Damen doet uiteraard aan meer aanbestedingen mee. In oktober maakten zij ook bekend dat Damen zich mengt in de strijd om korvetten voor de Roemeense marine. Een thuiswedstrijd, zo lijkt het. Maar ook de Fransen, Duitsers en Italianen hebben er hun vooruitgeschoven posten. (Beeld: Damen)


Vrouwen
Proeven met vrouwen op onderzeeboten Nee, niet #HHB onder water of een tekort aan laboratoriummuizen. Het gaat om een test waarbij vanaf -wat gaat de tijd toch snel- januari vier vrouwen op onderzeeboten gaan varen. Voor de proef is het interessante inzicht van andere onderzeediensten gebruikt: het aanpassen van de accommodatie heeft een averechts effect. Of deze proef kan mislukken is twijfelachtig.
Een soortgelijk initiatief dat geen proef was mislukte wel. De eerste vrouw die tot de opleiding van het Korps Mariniers werd toegelaten, raakte geblesseerd en stopte. En toen bleek ze ook nog eens niet de eerste vrouw te zijn geweest en stonden er meer vrouwen op die de opleiding hadden gedaan. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)


November 2018
Helge Ingstad
Verlaatrol op post November 2018 was een heftige maand. Op 8 november in de ochtend was de onderzeebootthriller Orka net gepubliceerd en was ondergetekende na maanden van auteursstress en een gezellige boekpresentatie, aan het genieten van een welverdiend ontbijtje en een paar uurtjes vrijaf. Tot de beelden van Noors marinepersoneel in reddingsvesten de wereld over gingen. Wat een drama en wat een geluk dat iedereen van boord kon. Die ochtend was het Noorse fregat KNM Helge Ingstad na afloop van de oefening Trident Juncture in botsing gekomen met het tien keer grotere vrachtschip Sola TS. De Helge Ingstad zwabberde naar de kant en bleef op een rots liggen. Even dan. (Foto: Eirik Brekke)

CSS
Den Helder hier Den Helder Het nieuwe bevoorradingsschip dat de verrassende en toch niet verrassende naam 'Den Helder' krijgt, wordt een schip dat deels gebaseerd is op een ontwerp van Damen met functionaliteiten van de Karel Doorman. Meer details werden openbaar gemaakt door niemand minder dan de projectleider Paul de Leeuw, die behalve voormalig marineofficier is ook projectleider was van de Karel Doorman en de Johan de Witt. (Foto: DMO)



San Juan
ARA San Juan gevonden Een jaar na het meest vreselijke marineongeval in tijden, werd de gezonken Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan gevonden. De boot ligt op ruim 900 diepte in een ravijn en was erg moeilijk te vinden. Meerdere onderzoeksschepen waren er al in de buurt geweest. Of de San Juan ooit nog naar boven gehaald zal worden is de vraag, Argentinië heeft niet het geld om zo'n complexe bergingsoperatie te betalen. (Foto: Argentijnse marine)



Oekraïne
Uit de hand gelopen vaartocht November nieuwsmaand zullen we maar zeggen. Eind november voeren drie Russische marineschepen vanuit de Zwarte Zee naar de Zee van Azov. Tot zover niets schokkends, want Oekraïne heeft havens aan beide zeeën. Maar om daar te komen moet je door de Straat van Kertsj en laten de Russen daar nu net een brug hebben gebouwd. Van en naar de Krim. Dus toen de schepen door de Straat van Kerstj wilden, werd er plotseling moeilijk gedaan. Drie Oekraïense schepen werden in beslag genomen en 24 bemanningsleden werden gearresteerd. Zij zitten nog steeds vast in Rusland. (Foto: Oekraïense marine)



December 2018
Koersk
Koersk We blijven even in de hoek van de rampen. Want rond de maandwisseling was er veel aandacht voor de ramp met de Koersk dankzij de Belgisch-Franse film Kursk die in de bioscopen draaide. Zo nodigde Pauw voormalig onderzeebootcommandant LTZ1 Pieterbas Peters uit en kwam Marineschepen.nl met maar liefst elf wetenswaardigheden over de ramp met de Koersk. Het internet houdt van lijstjes!

SM-3
Vuurpijlen! (Hoe kan het ook anders: met vuurpijlen het jaar uit.) Het nationaal plan voor de NAVO. Een plan dat eigenlijk alleen een voorzichtig voornemen is. In dat plan stond, of eigenlijk niet maar toch wel, vermeld dat Nederland overweegt om SM-3 raketten te kopen. Dat zijn raketten die een kill vehicle met 10.000 km/ uur laat botsen met een ballistische raket in de ruimte. Rocketscience plus. En dus ook een bijbehorend prijskaartje. Maar daar ging het niet over. In de bijlage stond "het versterken van maritieme capaciteiten door investeringen in BMD-capaciteiten". Dus 1 plus 1 is 2, los van dat het al maanden gonsde rond de SM-3.

Beste wensen
Alle lezers van Marineschepen.nl wil ik enorm bedanken voor de vele bezoeken aan en reacties op deze website. Een heel fijne jaarwisseling gewenst en een heel gezond en gelukkig 2019!

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen