Marineschepen.nl
 
   
 

Overzicht marineschepen tijdens Sail 2015 Amsterdam


Laatst aangepast: 19-08-2015

Tijdens Sail Amsterdam 2015 (19 t/m 23 augustus) zullen naar verwachting bijna 2 miljoen mensen de 63 deelnemende schepen komen bewonderen. Eťnderde van die schepen bestaat uit (voormalige) marineschepen. Dat is niet altijd goed te zien en daarom op deze pagina een overzicht van de militaire deelnemers aan Sail.

Sail 2010
Zr.Ms. Tromp vaart met een marinesleepboot, na de Stad Amsterdam, aan het begin van de Parade of Sail de haven van Amsterdam binnen tijdens Sail 2010. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Sinds de eerste editie van Sail in Amsterdam, in 1975, barst de haven eens in de vijf jaar van het gigantische aantal zeilschepen. Van kleine optimistjes tot de allergrootste tallships. Onder die talloze zeilschepen zijn, niet altijd goed herkenbaar, marineschepen aanwezig. Met dit overzicht van deelnemende marineschepen is direct duidelijk welke schepen gelinkt zijn aan een marine. En in 2015 zijn dat er weer heel wat.Het bekendste militaire tallship is wel ITS Amerigo Vespucci. Ondanks dat de 101 meter lange driemaster van de Italiaanse marine er deze editie niet bij is, zijn er tijdens Sail 2015 wel andere heel bijzondere zeilende marineschepen. Wat dacht u van INS Tarangini uit India? Of de Young Endeavour uit AustraliŽ? Bijzonder is ook de deelname van de Chileense viermaster Esmeralda en de Ecuadoriaanse driemaster Guayas.

De Nederlandse marine pakt flink uit. Behalve zeilend opleidingsschip Zr.Ms. Urania, zijn ook een fregat, patrouilleschip en een onderzeeboot van de partij.

Van de 63 deelnemende schepen, zijn 20 schepen in gebruik (geweest) bij marines van 12 verschillende landen.Zie voor actuele foto's: Fotopagina SAIL 2015Hieronder het overzicht van alle (voormalige) marineschepen die deelnemen aan Sail 2015:


Sleepboot van de Lingeklasse. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)


Zr.Ms. De Ruyter, fregat van de De Zeven ProvinciŽnklasse. (Foto: Amerikaanse marine)


ORP Iskra van de Poolse marine. (Foto: Poolse marine)


De Mutin uit 1927 is het oudste schip van de Franse marine. (Foto: Franse marine)


BAE Guayas van de Ecuadoriaanse marine verliet op 12 mei Ecuador voor een wereldreis. Het schip gaat 23 havens in 22 landen bezoeken, zal 294 dagen wegblijven waarvan 208 op zee en 32.000 zeemijlen afleggen. In maart 2016 is het schip weer terug in Ecuador. (Foto: Amerikaanse marine)


Zr.Ms. Urania. (Foto: Koninklijke Marine)


Dit schip is een parttime marineschip. Als KNM Statsraad Lehmkuhl vaart het met adelborsten van de Noorse marine, maar als Statsraad Lehmkuhl zonder "KNM" vaart het voor andere doeleinden. (Foto: Noorse marine)


INS Tarangini van de Indiase marine verliet op 27 april 2015 de Indiase haven Kochi voor de reis "Lokayan 2015". Deze reis van dik 17.000 mijl voert het schip langs o.a. Oman, Saoudi-ArabiŽ, Malta, Spanje, Portugal, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken en Noorwegen. Met havenbezoeken in 14 landen aan 17 havens wil de Indiase marine laten zien dat het een wereldwijd bereik heeft. Begin december is het weer terug in Indiase wateren. (Foto: Indiase marine)


Zr.Ms. Zeeland, patrouilleschip van de Hollandklasse. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)


ARC Gloria, het vlaggenschip van de Colombiaanse marine. De Gloria vertrok eind juni uit Cartagena voor een reis langs onder andere Bremerhaven (Duitsland), Amsterdam (Nederland), Edinburgh (Schotland), Londen (Engeland), Lissabon (Portugal), Cadiz (Spanje), Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), Isla Roatan (Honduras) en Puerto Barrios (Guatemala). Het schip is eind november weer terug in de thuishaven. (Foto: Colombiaanse marine)


STS Young Endeavour is van de Australische marine, maar vaart doorgaans voor een programma van zeiltraining voor Australische jongeren. Het zeilschip is bezig met een bijzondere wereldreis. Met het vertrek op 22 december 2014 is de Young Endeavour het schip dat van alle Sail 2015 deelnemers het langst van huis is. Na het vertrek uit Sydney zeilde het via het wilde gebied genaamd de "roaring forties" naar Rio de Janeiro, BraziliŽ. Daarna vervolgde het de reis naar Spanje en koerste het in de Middellandse Zee richting Turkije. Na Southampton (Groot-BrittanniŽ) arriveert het in Amsterdam en keert het weer terug naar huis via andermaal Rio de Janeiro en daarna Kaapstad (Zuid-Afrika) en arriveert het 23 december 2015 in Fremantle, AustraliŽ. (Foto: Australische marine)


De Esmeralda van de Chileense marine, verliet 31 mei Chili en voer via het Panamakanaal naar Willemstad (Curacao) en daarna koerste het richting Rouen (Frankrijk). De evenementen in Bremerhaven en Amsterdam worden op de website van de Esmeralda genoemd als de hoogtepunten van de reis. (Foto: Amerikaanse marine)


HMS Gladan van de Zweedse marine vaart vaak met zusterschip HMS Falken over de zeeŽn, maar komt dit jaar alleen. Eerder is het in Kiel geweest, en na Amsterdam is het in o.a. Frankrijk, Spanje en Portugal. (Foto: Zweedse marine)


NRP Sagres van de Portugese marine. (Foto: Portugese marine)


Ex-Hr.Ms. Naaldwijk, een mijnenveger van de Dokkumklasse. (Foto: Koninklijke Marine)


Zr.Ms. Bruinvis (onderzeeboot Walrusklasse is een dag voor Sail gearriveerd en vandaag vanaf 1200 uur geopend voor publiek. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)


Zr.Ms. Friesland, patrouilleschip van de Hollandklasse, ligt tijdens het weekend bij de NDSM-werf. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)


Duikvaartuig van de Cerberusklasse. (Foto: Koninklijke Marine)


Ex-Hr.Ms. Roermond, een mijnenveger van de Dokkumklasse. (Foto: S.J. de Waard - CC BY 3.0)


ex-HMS Elfin, een torpedowerkschip van de Britse marine. (Foto: Arboom)

Y8122, een voormalige sleepboot van de Koninklijke Marine.
comments powered by Disqus
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Fotopagina SAIL 2015

Esmeralda en Guayas Sail '15
ARC Gloria
Zr.Ms. De Ruyter
Zr.Ms. Urania
Zr.Ms. Bruinvis
Zr.Ms. Zeeland