Marineschepen.nl
 
   
 

De marine schiet drones kapot en vliegt met UAV's


Bericht geplaatst: 27-06-2016

Dagelijks lees je over drones. Drones verstoren luchtvaartverkeer bij Schiphol. Drones gaan pakketjes verzorgen. Drones brengen milieuvervuiling in kaart. Drones schakelen terroristen uit. Maar vraag iemand bij de marine wat hij/ zij doet met drones en het antwoord is: neerhalen, aan flarden schieten!

Drone
Een drone van het bedrijf Banshee op het helidek van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. Deze drone wordt gelanceerd, waarna het -eenmaal op grote afstand- weer richting het schip wordt gestuurd om een inkomende raket na te bootsen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marines werken al vele jaren met drones. Binnen de krijgsmacht zijn drones al decennia niets anders dan (oranje) doelvliegtuigjes die bijvoorbeeld vliegtuigen of raketten moeten simuleren. En daar richt je natuurlijk je wapens op.Een term als drone werd tot enkele jaren terug niet voor veel anders gebruikt dan voor doelvliegtuigje. Maar op een dag werden de unmanned aerial vehicles (UAV's), zoals Predator, die boven Afghanistan terroristen in beeld bracht en later ook uitschakelde, ook drones genoemd. Nu heet in de media en dus bij het grote publiek alles wat onbemand is een drone. Of de machine autonoom is of bestuurd wordt, en onder water, aan de oppervlakte of in de lucht opereert.

Ook wel begrijpelijk want de officiŽle benamingen als Unmanned Underwater Vehicle (UUV, onbemand onderwatervaartuig), Autonomous Underwater Vehicle (AUV, autonoom onderwatervaartuig), Unmanned Aerial Vehicle (UAV), unmanned aircraft system (UAS), etc. zijn voor het snelle krantenartikel van vandaag wat te lastig.

X-47B
Dit is dus geen drone, maar een UCAS. (Foto: US Navy).

Drone
Goalkeeper vs drone: drone verliest. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Drone van de Van Amstel