Marineschepen.nl
 
   
 

Marinemusea in Nederland




Als traditionele maritieme natie heeft ons land een lange geschiedenis als het gaat om defensie op zee. De Nederlandse marine bestaat in verschillende vormen namelijk al sinds de middeleeuwen. Wie geïnteresseerd is in de historie van de krijgsmacht in het algemeen, en de marine in het bijzonder, kan terecht in meerdere musea. We zetten er een aantal op een rijtje.

Joes Wanders
Links VADM Baron de Vos van Steenwijk, rechts SBN Karel Doorman. Beide olieverf op doek door Joes Wanders, in het Marinemuseum te Den Helder. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Stichting Koninklijke Defensiemusea
Nederland telt een groot aantal musea die zich richten op de krijgsmacht. De overkoepelende organisatie die belast is met het beheer van de diverse collecties is de Stichting Koninklijke Defensiemusea. In een belangrijk deel van de musea die zij vertegenwoordigen staat de landmacht centraal. Zo zijn het Nederlands Artillerie Museum in 't Harde en het Cavaleriemuseum in Amersfoort gespecialiseerd in landsverdediging. Onder meer het Nationaal Militair Museum in Soesterberg beschikt ook over vliegtuigen. Daarnaast kent Nederland twee marinemusea. Gelukkig kun je ze allemaal bezoeken en hoef je niet te kiezen voor het beste of meest interessante aanbod, zoals bijvoorbeeld bij energieleveranciers vergelijken.



Marinemuseum in Den Helder
Den Helder is van oudsher de thuishaven van de Nederlandse marine. Het daar gevestigde Marinemuseum staat op een toepasselijke plek, namelijk de voormalige marinewerf Willemsoord. De paradepaardjes zijn de drie marinevaartuigen, die in het water rond het museum liggen. Het pantserschip Schorpioen werd gebouwd in 1868 en de mijnenveger Abraham Crijnssen in 1936. Het jongste schip is de onderzeeboot Tonijn, die in 1966 in dienst werd gesteld. Alle schepen zijn toegankelijk voor het publiek. Opvallende museumstukken zijn verder de brug van het fregat Hr.Ms. De Ruyter en de met kanonnen uitgeruste geschutskoepel van de Tromp.

Mariniersmuseum in Rotterdam
Het Mariniersmuseum staat in het teken van het ontstaan en de geschiedenis van het Korps Mariniers. Deze elite-eenheid van de Koninklijke Marine bestaat al sinds 1665. Het korps is daarmee een van de oudste onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. In de collectie bevinden zich scheepsmodellen, amfibievoertuigen, uniformen, schilderijen en apparatuur. Daarnaast beschikt het Mariniersmuseum over een grote bibliotheek. Deze is gericht op alles wat met het Korps Mariniers te maken heeft. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen over de missies van het korps in het verre en recente verleden.

Traditiekamers in Den Helder
Behalve het Marinemuseum heeft Den Helder ook twee zogeheten traditiekamers met kleinere collecties. In deze defensiemusea zijn bijzondere historische verzamelingen van de marine ondergebracht. De Traditiekamer Onderzeedienst bevindt zich op het marineterrein, niet ver van het Marinemuseum. Het herbergt onder andere torpedo's, stuurwielen, scheepsbellen, aanvalsvlaggen en sonarapparatuur. De Traditiekamer Marineluchtvaartdienst is gevestigd op marinevliegkamp De Kooy. De collectie richt zich op de Marineluchtvaart Dienst, die van 1917 tot 2008 bestond. Naast marineluchtvoertuigen en modellen daarvan is er een gedenkrol met de namen van gesneuvelde en omgekomen mariniers. In tegenstelling tot het Marinemuseum en Mariniersmuseum zijn de traditiekamers alleen op afspraak te bezoeken.




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
De zee en haar betekenis
Taken van de marine
Korps Mariniers
Mijnendienst
Onderzeeboten
Dienst der Hydrografie

Marine uniformen
Rangen en standen

Gerelateerde artikelen