Marineschepen.nl
 
   
 

JSS vervangt Hr.Ms. Zuiderkruis

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 12-12-2009

Op 8 december heeft de Tweede Kamer ingestemd met de vervanging van Hr.Ms. Zuiderkruis door een nieuw ondersteuningsschip; het Joint Support Ship. Ook het nieuwe schip zal andere marineschepen kunnen voorzien van brandstof, munitie, eten en drinken. Maar het JSS zal veel meer kunnen: strategisch zeetransport en opereren als een onafhankelijke basis op zee. Mede doordat de bouw van het schip eerder is uitgesteld, is de prijs omhoog gegaan. De Tweede Kamer had in november nog veel moeite met de prijsverhoging, maar stemde een maand later alsnog in.

Joint Support Ship
Concept JSS

100 miljoen duurder
Het Joint Support Ship gaat 363,5 miljoen euro kosten. Dat is 100 miljoen meer dan oorspronkelijk, in 2006, was begroot. Dat komt vooral doordat de prijzen de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan. Het uitstellen van de bouw van het JSS doordat de politiek niet meer geld overhad voor de marine, heeft nu geresulteerd in een duurder schip. Overigens heeft de marine zelf diep in de buidel moeten tasten voor het JSS en de patrouilleschepen: vier van de acht M-fregatten moesten verkocht worden. Het geheugen van veel politici en journalisten ging echter niet terug tot 2006 en de kritiek op de Staatsecretaris en de marine was groot. Uiteindelijk zag men toch de noodzaak in van de bouw van het nieuwe schip.diep in de materie op marineschepen.nl

Vervanging Hr. Ms. Zuiderkruis
Het JSS moet vanaf 2014 het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis gaan vervangen. Vervanging van de Zuiderkruis is meerdere keren uitgesteld. De 34 jaar oude bevoorrader moet nu nodig vervangen worden; het schip voldoet niet meer aan de milieu-eisen van deze tijd en mag niet overal meer worden ingezet.
Het nieuwe schip, met een lengte van 190 meter en een breedte van ongeveer 30 meter, kan een bevoorrading op zee uitvoeren. Maar het beschikt over een kraan en een lift die in staat zijn zwaar materieel te tillen. Het schip is groot genoeg om Leopard-2 gevechtstanks, pantserhouwitsers of Chinook-helikopters te vervoeren. Ook zijn er landingsplaatsen voor helikopters. Het JSS krijgt de beschikking over een hospitaal met 2 operatiekamers.Beter afgestemd op de taken
Het JSS is een onderdeel van de Marinestudie 2005. Het belangrijkste punt in deze studie heeft te maken met het materieel en de mensen die de marine heeft om nog beter haar taken te kunnen uitvoeren.Het gaat daarbij vooral om het steeds belangrijker worden van de ondersteuning en beÔnvloeding van operaties op het land vanuit zee. Ook moet de marine in een kort tijdsbestek onafhankelijk over de hele wereld in actie kunnen komen, bijvoorbeeld bij maritieme knooppunten en transportroutes, maar ook in wateren vlakbij operatieterreinen op het land.

Het schip wordt gebouwd door Damen Schelde Naval Shipbuilding. De cascobouw zal plaatsvinden in RoemeniŽ en de afbouw in Vlissingen.

Klik voor hier uitgebreide informatie over het Joint Support Ship.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr. Ms. Zuiderkruis
JSS Karel Doorman

Mogelijk vertraging JSS