Marineschepen.nl
 
   
 

India test kruisraket

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 25-11-2003

Afgelopen zondag 23 november heeft India een nieuwe kruisraket getest. Hiervoor waren twee Indiase schepen (INS Rajput en INS Kalinga) aangewezen en hebben de PJ-10 BrahMos raket afgevuurd in de Golf van Bengalen. BrahMos is een supersonische kruisraket tegen schepen en landdoelen. De raket is door India en Rusland is ontwikkeld.

Delhi
INS Rajput van de Delhi klasse.

De test van afgelopen zondag was de vierde van de raket en de tweede vanaf een marineschip. Ook dit keer was het resultaat positief: het doel (een oud schip, dat naar de sloop kon) werd op maar liefst 290 km afstand getroffen. Het maximumbereik van de Harpoon, het standaard wapen van de NAVO, is 130 km.



Hoe het begon
In februari 1998 ondertekenden de Russchische wapenfabrikant NPO Mashinostroyenia en Defense research and development Organisation, onderdeel van de Indiase Defensie, een document waarin werd afgesproken om de PJ-10 Brahmos raket gezamenlijk te ontwikkelen. Sindsdien zijn beide organisaties druk in de weer om de kruisraket, die de naam heeft van een grote rivieren in India (Brahmaputra) en in Rusland (Moskva), in 2004 in productie te nemen.

Om meer te weten te komen over de PJ-10 BrahMos, is het handig om te kijken naar een project waar NPO Mashinostroyenia in 1985 mee startte: de 3M55 Oniks (ofwel SS-N-26 Yakhont), want de BrahMos is hier grotendeels op gebaseerd. Yakhont is, net zoals de BrahMos, een kruisraket tegen schepen (Anti-Ship Cruise Missile, ASCM). De raket kan afgevuurd worden vanaf schepen, onderzeeboten, vliegtuigen of een installatie op de wal. Dat beide raketten een groot bereik hebben, moge duidelijk zijn. De Yakhont is pas na 300 kilometer uit gevlogen, als hij het eerste deel van de vlucht op grote hoogte kan vliegen (14 kilometer hoogte) en daarna pas op een hoogte van 10 meter. Het gevaar is echter dat doordat hij eerst op enorme hoogte vliegt, hij eerder door een vijandelijke radar kan worden gezien. Om deze kruisraket toch wat minder zichtbaar te maken, zal hij pas op het allerlaatste moment de eigen zoekradar bij zetten. Hierdoor merken de schepen die worden aangevallen pas heel laat wat er aan de hand is (als hij dus nog niet was ontdekt op de radar) en ook "zien" ze op het laatste moment pas wat voor raket het is, want dat wordt altijd gedaan aan de hand van de radar van de raket die op je af komt.



Hoofdpijn
Gelet op de mogelijkheden van de Yakhont, zal ook de PJ-10 BrahMos een raket zijn waar menig verdedigingssysteem hoofdpijn van krijgt. Zorgelijk is, dat steeds meer landen in het bezit komen van dit soort geavanceerde raketten, landen die niet terugschrikken om deze raketten in te zetten. Zeker in Azië is een wapenwedloop aan de gang, waar China en India hun militaire apparaten steeds meer opbouwen om meer controle over de regio te hebben (Taiwan en Pakistan).

BrahMos
De BrahMos wordt afgevuurd.

China
Ook China krijgt steeds meer geavanceerde wapensystemen.

Waar in veel Westerse landen steeds meer stemmen opgaan om de schepen vooral in te richten voor vredestaken, kunnen landen als India, Pakistan en China gemakkelijker aan wapens komen door de overlevingsdrang van Russische wapenfabrikanten, die om te blijven bestaan steeds meer moeten verkopen. Deze wapens vliegen sneller, zijn wendbaarder en nauwelijks te detecteren, zeker in kustgebieden waar steeds meer missies plaatsvinden kunnen ze een levensgroot gevaar vormen. Het is dus van groot belang dat de politiek en de marines van de NAVO landen, deze mogelijke dreiging serieus nemen.

(bron tekst en foto's: Jane's Navy International, October 2003; BrahMos.com)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe fregatten India
India bouwt zelf schepen
Nieuwe vliegkampschepen
Vliegkampschip India
Supersonisch Monster



Reclame