Marineschepen.nl
 
   
 

VS experimenteert met licht vliegdekschip-concept


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 21-11-2022 | Laatst aangepast: 21-11-2022


Vijf NAVO-vliegdekschepen hebben zich momenteel ontplooid in de wateren rondom Europa voor een serie van afzonderlijke oefeningen in de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. De vijf eskaders zijn geconcentreerd rond de vliegdekschepen FS Charles de Gaulle, ITS Cavour, HMS Queen Elizabeth, USS George H.W. Bush en Gerald R. Ford.

FS Charles de Gaulle
De Franse carrier FS Charles de Gaulle op archiefbeeld. (Foto: Franse marine)

De gelijktijdige operaties van vijf NAVO-vliegdekschepen in de wateren rondom Europa biedt bijkomende perspectieven om verdere maritieme coŲrdinatie en integratie van strijdkrachten te versterken. De meeste ontplooiingen zijn nationaal ingegeven en alle eskaders werken momenteel hun eigen trainingsplannen en operaties af. Echter, de nabijheid van elk eskader laat de mogelijkheid toe om ad hoc grotere maritieme oefeningen op te zetten waarbij vliegkampschepen centraal staan en tegen elkaar ingezet kunnen worden tijdens deze oefeningen.Charles de Gaulle ontplooit voor langere termijn
Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle verliet haar thuisbasis Toulon op 15 november en begon aan een reeks oefeningen onder de codenaam Antares waarbij het vliegdekschip de komende maanden in zowel de Middellandse Zee als in de Indische Oceaan actief zal zijn. Het eskader werd op 17 november verder versterkt door de integratie van de Amerikaanse torpedobootjager USS Roosevelt uit de Arleigh Burkeklasse. Daarnaast zouden Griekse en Italiaanse schepen eveneens deel uitmaken van het eskader, hoewel hun namen niet bekend werden gemaakt in de officiŽle communicatie [4]. Op officiŽle foto's is onder andere het Griekse fregat HS Hydra uit de MEKA-200HN/Hydraklasse te zien alsmede het Italiaanse fregat ITS Virginio Fasan (Bergaminiklasse) [5], echter het is niet zeker of dit recente beelden zijn of een collage uit vorige operaties aangezien er eveneens archiefbeelden zijn van de Amerikaanse torpedobootjager USS Ross (Arleigh Burkeklasse) en een samenwerking met een Amerikaans en Italiaans vliegdekschip.

Eťn van de eerste oefeningen die door de Charles de Gaulle en haar eskader werd gehouden, was een gezamenlijke gevechtsoefeningen met de Britse reactiegroep gecentreerd rond het amfibisch transportschip HMS Albion. De Albion en haar groep speelden de tegenstander en moesten een amfibische aanval uitvoeren op een fictief eiland terwijl de Charles de Gaulle met eskader de opdracht hadden om deze aanval te verhinderen. Verdere details over hoe deze oefening is verlopen werden niet meegedeeld.

Queen Elizabeth oefent met F-35s
Het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth was de afgelopen dagen actief in de Noordzee als onderdeel van Operatie Achillean [7] waarbij F-35 gevechtsvliegtuigen van het 617de Squadron vliegdekoperaties uitvoeren. Deze oefeningen vonden plaats, zowel overdag als 's nacht en vaak in slecht weer [8]. Vandaag is het vliegdekschip de Noorse haven Oslo binnengelopen voor een havenbezoek. Volgens de Noorse Defensie is het eskader rond HMS Queen Elizabeth momenteel opgebouwd met een torpedobootjager, twee fregatten en een bevoorradingsschip [9]. Eerder oefenden Noorse F-35's ook al met de Britse F-35's van HMS Queen Elizabeth.George H.W.Bush en ITS Cavour opereren weldra samen
Het Amerikaanse vliegkampschip USS George H.W. Bush werd voor het laatst gezien in de Adriatische Zee [10]. Tijdens de afgelopen dagen hebben de vliegtuigen van de George H.W. Bush voornamelijk patrouilles boven Litouwen en Polen gevlogen [11] en werd er in de Ionische Zee een bevoorrading gedaan van de Amerikaanse onderzeeboot USS Florida (Ohioklasse) [12]. Er was eveneens een gezamenlijke oefening met het Italiaanse FREMM-fregat Carabiniere van de Bergaminiklasse in de Adriatische Zee. Deze bevoorrading op zee werd gevold door een bezoek van Italiaanse marineofficieren aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip [14].

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Verwacht wordt dat het Italiaanse vliegdekschip Cavour snel weer naar zee zal gaan [13] en zich zal voegen bij het Amerikaanse eskader. Eerder opereerde het Italiaanse vliegdekschip Garibaldi in deze regio, maar zij voer op 15 november de haven van Taranto terug binnen [15].

Gerald R. Ford start Europees deel van haar ontplooiing
Het Amerikaanse vliegkampschip Gerald R. Ford is het eerste vliegdekschip uit de gelijknamige klasse en is momenteel bezig aan haar eerste officiŽle reis. Het vliegdekschip kwam onlangs aan in de Solent, nabij Portsmouth nadat het de Atlantische Oceaan was overgestoken [16]. Tijdens deze transit was het vliegdekschip en haar eskader betrokken bij de vlootoefening Silent Wolverine, een maritieme gevechtsoefening van hoge intensiteit [19].

Als onderdeel van haar proefvaart en ontplooiing in Europese wateren wordt het vliegdek geŽscorteerd door oorlogsschepen van verschillende NAVO-bondgenoten. De Nederlandse fregatten Zr.Ms. Van Amstel en Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn maakten onderdeel uit van dit internationaal eskader [17] dat ook het Duitse fregat Essen en Spaanse fregat Alvaro de Bazan omvatte naast schepen uit Canada, Denenmarken en Frankrijk. Op 18 november is het vliegdekschip en haar internationaal eskader alweer uitgevaren en onderweg naar de Atlantische Oceaan voor verdere oefeningen [18]. De aard van deze oefeningen werd nog niet gecommuniceerd.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen