Marineschepen.nl
 
   
 

70 jaar Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-05-2018 | Laatst aangepast: 10-05-2018


Vandaag is het 70 jaar geleden dat BelgiŽ en Nederland de militaire samenwerkingsovereenkomst tekenden die aan de basis staat van de huidigde innige samenwerking tussen beide marines. Tegenwoordig hebben beide marines een gezamenlijke staf en gaan beide landen samen nieuwe schepen laten bouwen. Dat begon allemaal met de ondertekening van een geheim document op 10 mei 1948. Een document waarvan de inhoud heel lang geheim is gebleven.

Nederlandse en Belgische schepen
BNS Godetia en BNS Narcis, met op de achtergrond een Nederlandse mijnenjager. (Foto: Defensie)

Op 10 mei 1948 ondertekenden de Belgische minister van Landsverdediging De Fraiteur en de Nederlandse minister van Oorlog (en tijdelijk ook van Marine) Fiťvez in het kasteel Oud-Wassenaar een militaire overeenkomst tussen beide landen. De inhoud was geheim, de ondertekening zelf niet en stond in de dagen daarna dan ook in alle kranten.Beide ministers benadrukten achteraf dat het ging om een innige militaire samenwerking tussen BelgiŽ en Nederland, het betrof geen politieke overeenkomst. Dat was belangrijk voor de beide vrienden, want de overeenkomst was in het geheim vooraf besproken zonder dat de regeringen uitgebreid waren geÔnformeerd. De toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken kreeg zelfs geen inzage in het militaire verdrag.

Inmiddels is meer bekend over de inhoud van het verdrag.

Ondanks de waas van geheimzinnigheid rond de inhoud, waren de effecten van de samenwerking al snel zichtbaar in samenwerkingen tussen de land- en zeemachten van de twee landen. Zo werd jaarlijks een klein aantal Belgische matrozen in Nederland opgeleid en later gingen ook Belgische officieren hun opleiding hier volgen. Er waren ook al snel plannen voor een samenwerking op gebied van materieel, de uitvoering daarvan moest echter nog even op zich laten wachten. Op marinegebied zelfs tot in de jaren '70.De samenwerking begon voortvarend, maar er was een enorme kloof te dichten. Zo maakte de linkse krant De Waarheid in 1948 nog stampij over een Nederlandse landmachtoefening in de Ardennen: wat hadden Nederlandse militairen op vreemd grondgebied te zoeken? Na de ondertekening op 10 mei 1948 volgden nog vele overleggen en nieuwe gezamenlijke plannen. Zeker op marinegebied groeiden de twee landen naar elkaar toe. Inmiddels zijn de beide marines welhaast gefuseerd.

Op dit moment zetten Nederland en BelgiŽ weer nieuwe stappen op gebied van de samenwerking met de gezamenlijke aanschaf van zowel mijnenbestrijdingsvaartuigen als fregatten. Ondanks dat de Belgische en Nederlandse Defensie, voor zover bekend, geen aandacht besteden aan het 70-jarig bestaan van de samenwerking tussen beide landen, was het wel het geheimzinnige verdrag tussen de twee landen van die 10e mei (niet toevallig de dag dat Duitsland in 1940 BelgiŽ en Nederland binnenviel) dat aan de wieg stond van de huidige binationale samenwerking.

Klik hier en lees alles over de geschiedenis van de Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking in het vandaag geheel vernieuwde artikel over BeNeSam.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Belgisch-Nederlandse samenwerking