Marineschepen.nl
 
   
 

Drone-aanval op Russische marine in en rond Sebastopol


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-10-2022 | Laatst aangepast: 30-10-2022


De Russische marine is doelwit geweest van een drone-aanval. Volgens Oekra´ne zijn meerdere Russische marineschepen gezonken, Moskou zegt dat de aanval is afgeslagen. Er zijn foto's van rook nabij Sebastopol te zien en in de loop van de dag verschenen beelden online van een aanval met een varende drone, een USV, op een Russisch fregat. Er is geen bevestiging van gezonken of beschadigde schepen.

Sebastopol
Archiefbeeld van de haven van Sebastopol met op de voorgrond de Admiral Grigorovich. (Foto: Russische marine)

Update: onderaan deze pagina

Er is nog niet veel bekend over de situatie in Sebastopol waar onder andere de Russische Zwarte Zee Vloot haar thuishaven heeft. Volgens onbevestigde, Russische, berichten zou de aanval vanochtend zijn uitgevoerd met negen vliegende drones en zeven varende drones.De aanval zou zijn afgeslagen door Russische marineschepen, zo heeft een Russische woordvoerder laten weten. Andere berichten spreken van een beschadigde mijnenjager en weer andere berichten houden het op een beschadigd fregat. Het fregat zou de Admiral Makarov zijn, een van de schepen van de nieuwe Admiral Grigorovichklasse.

Deze fregatten zijn bewapend met Kalibr kruisvluchtwapens waarmee doelen in Oekra´ne kunnen worden bestookt en vormen dus een interessant doelwit.Aanval op fregat(ten)
Videobeelden die vandaag op social media verschenen zijn gemaakt door een klein vaartuig, een USV. In de verte zijn de contouren van een fregat waarneembaar. Terwijl de USV snel naderbij komt zijn fonteintjes te zien veroorzaakt door vuur van machinegeweren vanaf het Russische schip. Op een ander beeld is een fregat in infraroodbeeld te zien dat lijkt te worden geraakt door de USV.USV
De aanval leverde een serieus vuurgevecht op. Het fregat schoot met het kanon op de USV. (Foto: screenshot)

USV
Ook een helikopter werd ingezet om op de inkomende USV te vuren. Het fregat vaart op hoge snelheid, gezien de boeg- en hekgolven. (Foto: screenshot)

USV
Eind september spoelde een USV aan van het type dat vrijwel zeker vandaag gebruikt is voor de aanvallen. Deze USV's zijn ogenschijnlijk alleen voor observaties bedoeld aangezien ze geen wapens hebben. Maar na deze aanval lijkt het heel waarschijnlijk dat deze scheepjes zijn voorzien van explosieven. (Foto: Russische Defensie)

Het fregat in beeld is een Admiral Grigorovichklasse fregat. Opvallend is dat eerst het fregat in beeld naar rechts vaart en in een andere video het schip naar links vaart. Dat kan duiden op meerdere USV's of meerdere fregatten. Volgens Oekra´ne is niet alleen Admiral Makarov, maar ook Admiral Essen getroffen.

Hoewel de Russische marine zegt dat de aanval is afgeslagen en er nog geen bewijzen zijn voor gezonken of beschadigde Russische marineschepen, lijkt de Russische marine moeite te hebben met het uitschakelen van de onbemande vaartuigen. Om dergelijke kleine vaartuigen (zeker als het er meerdere tegelijk zijn) te kunnen raken, zijn speciale middelen en procedures nodig. Het is bijvoorbeeld lastig met een bemand machinegeweer op die afstanden een rap manoeuvrerende USV te vernietigen. De laatste jaren zijn binnen de NAVO wel wapens aangepast om een aanval van bemande of onbemande scheepjes af te kunnen slaan. Zo heeft de Goalkeeper een update gekregen om ook dit soort doelen uit te kunnen schakelen.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Olieterminal
Foto's die op sociale media rondgaan, lijken van een olieterminal op 12 kilometer ten zuidwesten van de Russische marinehaven. Deze olieterminal ligt aan de Kozachabaai naast het vliegveld van Sebastopol.


Links een van de vaak gedeelde foto's van rookpluimen bij Sebastopol, deze lijken afkomstig van een olieterminal. Daarmee is niet uitgesloten dat marineschepen zijn getroffen, dat zou evengoed ook kunnen zijn gebeurd.

Sebastopol
(Kaart: Google)

USV
In een andere scene uit de bovenstaande video is te zien hoe een USV rakelings achter een visser scheert. Het onbemande vaartuig lijkt op weg naar de kust, waar een olieterminal lijkt te zijn. (Foto: screenshot)

De Oekra´ense strijdkrachten hebben eerder met succes aanvallen uitgevoerd op Russische doelen op de Krim, maar hebben ook eerder onterecht het zinken van diverse schepen geclaimd. Zowel de Admiral Essen (in april) als de Admiral Makarov (in mei) zouden tot zinken zijn gebracht, maar dat bleek later niet te kloppen.

Update 29-10 23:25 uur: 'Zaterdagavond: nieuwe explosies in Sebastopol'
Volgens onbevestigde zijn er vanavond weer explosies gehoord in Sebastopol. Mogelijk gaat het dus om nieuwe aanvallen, maar het kan ook zijn dat de explosies afkomstig zijn van de Russische verdediging ter plaatse die na de aanvallen van vanochtend gespannen is en snel schiet.

Update 30-10 09:30 uur: Geen bevestiging nieuwe aanval
Hoewel gisteravond meerdere meldingen werden gedaan over nieuwe explosies, lijken die geen verband te houden met een nieuwe aanval. Er zijn geen signalen waaruit blijkt dat Oekra´ne zaterdagavond weer een aanval heeft uitgevoerd op Sebastopol.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Rusland heeft zich met aanval laten verrassen