Marineschepen.nl
 
   
 

Aanzienlijke schade bij waarschijnlijk ernstigste brand Nederlands marineschip in bijna 30 jaar


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-07-2022 | Laatst aangepast: 04-07-2022


Volgens Defensie heeft de brand aan boord van patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland voor "aanzienlijke schade" gezorgd. Afgelopen nacht ontstond brand aan boord toen het in een droogdok lag van de Directie MateriŽle Instandhouding (DMI) voor regulier gepland onderhoud.

Zeeland
Een gang aan boord van het patrouilleschip. (Foto: onbekend)

Dit artikel wordt aangepast zodra er weer meer bekend is.

Marineschepen.nl schreef in dit eerdere artikel al over de brand. Er is nu iets meer informatie over de brand die, voor zover nu na te gaan, de ernstigste brand op een Nederlands marineschip is sinds 1994. Toen ontstond aan boord van het M-fregat Hr.Ms. Tjerk Hiddes een korte maar hevige brand in de achtermachinekamer. Dat fregat was op zee en werd naar Den Helder gesleept. De Hiddes was ongeveer negen maanden uit de running.De Zeeland was niet op zee, maar lag in het dok. In Dok VI om precies te zijn, waar het was voor onderhoud. De Zeeland had eerder langere tijd tegen de kant gelegen vanwege budgettekorten. Dat besluit in het najaar van 2020 genomen, het schip moest op dat moment in onderhoud, maar dat werd dus uitgesteld. Doordat er toch meer budgetruimte kwam, werd in 2021 besloten om de Zeeland eerder in onderhoud te nemen. Dat gebeurde, maar het schip zal voorlopig niet varen.De schade is "op verschillende plaatsen aanzienlijk" zo schrijft Defensie.nl. Ook diverse insiders zeggen voorzichtig dat, naarmate er langzaam meer informatie binnenkomt, het er ernstig uitziet. Vooral de schade aan de bekabeling zou zorgwekkend zijn. Toch is het nog vroeg en over nevenschade valt, zo zegt de marine, niets te zeggen. "De focus ligt nu op veiligheid en het veilig kunnen betreden en bewaken van het schip".

Ook vanmiddag mag de bemanning nog niet aan boord, vertelt een anonieme bron.

Zeeland
Dezelfde gang, maar dan met de schade aan de bekabeling. (Foto: onbekend)

Het is nog onduidelijk hoe de brand ontstond, zegt de marine. "Schepen in het droogdok worden 24/7 bewaakt. 's Nachts en in het weekend gebeurt dit vanuit de centrale walbewaking. Alle alarmen, dus ook brandmeldingen van de schepen komen hier binnen. Bij brand wordt direct het Korps Marinebrandweer ingeschakeld."comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Hollandklasse

Zeeland in brand