Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch schip Admiral Gorshkov midden in Atlantische Oceaan - richting Cuba?


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-01-2023 | Laatst aangepast: 24-01-2023


Het Russische fregat Admiral Gorshkov is na het verlaten van de Noordzee niet de Middellandse Zee in gegaan, maar werd gevolgd door het Portugese M-fregat NRP Bartolomeu Dias tot halverwege de Atlantische Oceaan. Rusland maakte maandag bekend dat het schip zal deelnemen aan een oefening met Zuid-Afrika en China nabij Zuid-Afrika. Het is de eerste reis van de Gorshkov met de hypersone Zircon raketten aan boord.

gorshkov
Admiral Gorshkov in de Atlantische Oceaan. (Foto: Portugese marine)

Update woendag 25-1: de Admiral Gorshkov heeft de lancering van een Zircon-raket gesimuleerd in de Atlantische Oceaan Lees hier meer.

Al voor het vertrek van de Admiral Gorshkov op 4 januari, was bekend dat het schip een lange reis zou maken. De verwachting was echter dat het fregat koers zou zetten richting de Middellandse Zee. Ook het persbericht van het Russische staatspersbureau Tass van maandag rept over eerst een havenbezoek aan het Syrische Tartus (waar Rusland een marinebasis heeft) en vervolgens deelname aan de Russisch-Chinees-Zuid-Afrikaanse oefening. Maar de Portugese marine zag het schip na passage door de Noordzee een andere koers varen.Waar is de Gorshkov?
Dat het fregat niet de Middellandse Zee in ging, maar doorvoer naar de Atlantische Oceaan, is op zich niet opmerkelijk. Het zou immers een lange reis worden en de Atlantische Oceaan stond al op het programma. Wat interessanter is, is dat de Gorshkov niet rechtstreeks naar het zuiden vaart, maar naar het westen.

gorshkov
De Russen worden in de gaten gehouden vanaf de brugvleugel. (Foto: Portugese marine)

De vroegere Hr.Ms. Van Nes, gekocht door Portugal en omgedoopt tot Bartolomeu Dias, volgde de Gorshkov. "Het schip begeleidde zes dagen lang permanent het Admiral Gorshkov-fregat, terwijl het tot ongeveer 1.300 kilometer ten westen van het eiland Flores, midden in de Atlantische Oceaan, voer", berichtte de Portugese marine op zaterdag 21 januari op Facebook.

gorshkov
De Gorshkov werd vorige week 1300 km in westelijke richting gevolgd. (Kaart: Openstreetmaps.org)

Waar de Gorshkov zich nu bevindt is publiekelijk niet bekend. Op sociale media wordt gespeculeerd dat het schip nabij Bermuda is, maar daar is geen bewijs voor. Al ligt het wel in de lijn van de route vanaf het Portugese eiland. Hetzelfde geldt voor Cuba. Een tussenstop in Cuba zou niet vreemd zijn. Havana was immers een van de havens die de destijds gloednieuwe Admiral Gorshkov in 2019 aandeed tijdens de wereldreis van het fregat.

Cuba is nog altijd goed bevriend met Rusland. Tijdens een bezoek aan Moskou in november sprak de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel nog zijn steun uit voor Poetin en beschuldigde de Verenigde Staten van het uitlokken van de oorlog.

Behalve de oorlog in Oekraïne is ook de bewapening van de Gorshkov anders dan in 2019. Het Russische fregat zou nu volgens het Russische Ministerie van Defensie varen met Zircon hypersone raketten. Deze raketten met een bereik van 1.000 km zouden een snelheid halen van vele malen het geluid. Of deze wapens ook aan boord zijn en of ze ook echt inzetbaar zijn, is niet bekend.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Zuid-Afrika
De Gorshkov voer niet alleen. Sinds vertrek werd het schip vergezeld door bevoorradingsschip Kama. Dat schip werd ook gevolgd nabij de Azoren, maar lijkt niet dezelfde koers te hebben gevaren. De Kama werd van 19 tot en met 20 januari begeleid door een van de nieuwe patrouilleschepen van de Viana do Casteloklasse, NRP Sines.Beide schepen zullen waarschijnlijk gaan deelnemen aan de oefening MOSI nabij Zuid-Afrika. Deze oefening wordt van 17 tot 27 februari gehouden in de wateren bij Durban en in Richards Bay. Dit maakte het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Defensie afgelopen donderdag bekend. Het is de tweede keer dat China, Rusland en Zuid-Afrika oefenen op zee. In 2019 was de Gorshkov ook van de partij (na passage door het Panamakanaal en bezoek aan Cuba). Welke Chinese schepen meedoen is nog niet bekend. Zuid-Afrika opereert met fregatten van Duitse makelij.

Castor
Een onderzeeboot van de Kiloklasse. (Foto: Belgische marine, bron: @Commandant_Cstr)

Kilo
Minder in de spotlights dan de Admiral Gorshkov, maar nog steeds interessant, was de passage van een Kiloklasse onderzeeboot. Het Belgische patrouilleschip BNS Castor heeft een Russische Kiloklasse onderzeeboot begeleid. De commandant van de Castor postte gisteren een foto van een Kiloklasse onderzeeboot met de tekst 'we patrol, we watch' en #NavyQRA. QRA staat, vooral bij de luchtmacht bekend als quick reaction alert. QRA-vliegtuigen staan klaar om snel het luchtruim te kiezen en ongenode vliegende gasten te onderscheppen.

Wat de bestemming van de Kilo is, is niet bekend.

Het zal waarschijnlijk niet lang duren voor de Gorshkov zich zal moeten laten zien. De afstand van de Azoren tot Bermuda is ongeveer 1800 zeemijlen en die zal in een kleine week worden afgelegd. Zou de Gorshkov naar Cuba doorvaren, dan zal het fregat er mogelijk komend weekend aan de horizon verschijnen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Lanceeroefening

Gorshkov heeft Noordzee verlaten

Gorshkov naar Middellandse Zee

Weer test Zircon

Nieuwe tests Zircon gepland

NAVO voorsprong kwijt

Gorshkov door naar Afrika

Gorshkov in Cuba