Marineschepen.nl
 
   
 

Akkoord bestelling nieuwe fregatten dichtbij en samenwerking richt zich op Scandinavische landen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-03-2023 | Laatst aangepast: 24-03-2023


Een akkoord met Damen voor de bouw van vier nieuwe fregatten voor Nederland en BelgiŽ, de ASW-fregatten, wordt binnen een maand verwacht. Dat blijkt uit de woorden van staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat. Van der Maat zei Defensie en Damen bezig zijn met de laatste details. Voor de eerste brief over de andere nieuwe fregatten, de Future Air Defender, moeten we langer wachten, tot eind dit jaar. De samenwerking tussen Nederland en Duitsland lijkt op dit punt op een laag pitje te worden gezet; de staatssecretaris kondigde een 'tour ScandinaviŽ' aan.

ASWF
Een oud ontwerp van het ASWF. De meest recente illustratie die door DMO is vrijgegeven van het ASWF dateert van juni 2020. In Belgische marinekringen ging eind 2021 bovenstaande afbeelding rond. Volgens DMO is dit inmiddels een oude schets. (Beeld: DMO)

De vervanging van de M-fregatten door de ASW-fregatten kan binnenkort een nieuwe fase in. Nadat vorig jaar bekend werd dat de fregatten groter moesten worden om alle eisen er in te kunnen krijgen en er meer geld bij moest, was het lang stil. Insiders vertellen Marineschepen.nl al geruime tijd dat de onderhandelingen zich in het laatste stadium bevinden. In oktober werd nog de hoop uitgesproken dat Defensie en Damen half november tot een akkoord konden komen.Dat gebeurde niet, maar staatssecretaris Van der Maat noemde gisteravond in de Tweede Kamer, tijdens het commissiedebat over taakspecialisatie, een concreet moment waarop de B-brief door de Kamer besproken kan worden. "Naar verwachting gaat u tijdens het volgende materieeldebat, als u in ieder geval die brief gaat agenderen die ik over niet al te lange termijn ga sturen, kunnen we daar de D-brief gaan bespreken. Er zit echt schot in de zaak, we zijn nu bezig met de laatste details. Dus die komt echt uw kant op, op niet al te lange termijn." Het volgende materieeldebat staat gepland op 19 april.

In de D-brief zal worden vermeld dat de Defensie Materieel Organisatie (DMO) met de werf Damen een overeenstemming heeft bereikt. Pas nadat de Tweede Kamer akkoord is gegaan, zal het contract daadwerkelijk worden getekend.Tour ScandinaviŽ
Over de vervanging van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) is de afgelopen weken op Marineschepen.nl het nodige geschreven. Het plan was om de vervanging van die fregatten samen met Duitsland te doen, maar tot schrik van velen in de Nederlandse defensie-industrie en bij de Nederlandse Defensie, heeft de Duitse marine geen voorkeur voor Nederlandse radars. De voorkeur gaat uit naar het Amerikaanse AEGIS.

Na vragen van VVD-Kamerlid Peter Valstar benadrukte staatssecretaris Van der Maat gisteren dat Duitsland nog geen "finaal oordeel heeft geveld" over de aanschaf van nieuwe fregatten. "AEGIS voldoet wel aan de Duitse operationele vereisten en planning", zei Van der Maat. AEGIS "voldoet niet aan onze operationele vereisten", voegde hij er nog aan toe.

Hoewel de Duitse keuze formeel nog niet genomen is, ziet Defensie ook welke kant de gedroomde samenwerkingspartner op gaat: "we voelen natuurlijk wel een beetje aan wat ik net aangeef", zei Van der Maat. Defensie ziet een volledige samenwerking als steeds minder realistisch en richt zich nu op samenwerking op deelgebieden: "Op componentenniveau zijn we natuurlijk in die verbinding. Als het niet voor het volledige verhaal kan; topside [systemen zoals radar] niet, onderdelen wel en op die manier blijven we natuurlijk in alle scenario's in gesprek."

Ondertussen richt Van der Maat zijn pijlen meer op Scandinavische landen: "Zijn er dan niet kansen meer richting de Scandinavische landen? Precies datgene wat u vroeg, is wat we aan het doen zijn. Sterker nog, mijn agenda wordt precies op die manier ingepland. Dus er komt echt een 'tour ScandinaviŽ' aan, juist om dat in de breedte te verkennen."

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.Nederlands besluit eind dit jaar
De vervanging van de LCF'en heeft geen vertraging opgelopen door de Duitse koerswijziging, zo zei Van der Maat: "We lopen nog steeds in de pas met de planning, [dat] begin jaren '30 de vervanging moet instromen. Dus het is niet dat daar ineens een vertraging in zit. Tegelijkertijd moeten we wel aanpoten."

Wat Nederland precies gaat doen, zal de staatssecretaris berichten in de A-brief over de Future Air Defender. Het jaartal waarin deze brief zou verschijnen, is al meerdere keren bijgesteld (was eerst 2021, daarna 2026) maar staat sinds 2020 op het huidige jaar 2023. In november beloofde de staatssecretaris nog dat de brief begin dit jaar zou verschijnen. Gisteravond zei Van der Maat dat de brief eind van het jaar verwacht kan worden.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Samenwerking veranderde door oorlog

tkMS presenteert AEGIS-fregat

Bom onder NL-Duits fregat

Stroeve start Duits-NLse samenwerking

Nieuwe D-NLse fregatten moeten identiek worden

Samenwerking lastiger na keuze Duitse radar

Duits-Nederlandse overeenkomst getekend

NL wil met Duitsland praten over fregatten