Marineschepen.nl
 
   
 

Algerije test Russisch kruisvluchtwapen met eigen Kiloklasse onderzeeboten


Door: Robbie Warmerdam
Bericht geplaatst: 28-08-2019 | Laatst aangepast: 28-08-2019


De Algerijnse marine heeft afgelopen maandag een test uitgevoerd met het Kalibr-kruisvluchtwapen vanaf haar eigen Kiloklasse onderzeeboten. Met dit kruisvluchtwapen voegt Algerije zich bij een groeiende groep landen dat kan beschikken over een modern door een onderzeeboot gelanceerd wapen dat over een afstand van enkele honderden kilometers zijn doel op land of zee kan raken.

Kilo
Twee Kiloklasse onderzeeboten in de marinehaven van Algerije. (Foto: Zerbout/ CC By 4.0)

Algerije beschikt over 4 Kiloklasse onderzeeboten, waarvan de laatste twee in januari van dit jaar in dienst zijn gekomen. Naast Algerije beschikken ook Rusland, China, India, Iran en Vietnam over de Kiloklasse die in staat is de Kalibr in te zetten.Het Kalibr-kruisvluchtwapen is ontworpen door Rusland en wordt gezien als tegenhanger van de Tomahawk-kruisraketten van de Verenigde Staten. Het wapen is meermaals door Russische schepen ingezet tegen ISIS doelen. Hoewel het type dat Rusland aan andere landen verkoopt, de 'Club' variant, beperkt is tot een afstand tussen ongeveer 225 en 300 kilometer, beschikt Algerije hiermee over een modern door een onderzeeboot gelanceerd wapen. Niet veel NAVO-marines beschikken over een dergelijke capaciteit. De combinatie van een moderne dieselelektrische onderzeeboot en de Kalibr, maakt dat de Algerijnse marine een grote slagkracht in huis heeft.De Club-familie bestaat uit veel verschillende raketten. Om welke variant van de Club-S het exact gaat, wordt niet gemeld door Algerije. Waarschijnlijk heeft Algerije de 3M-54E1 of de 3M-54E-variant van 6,2 meter geleverd gekregen, beide vliegen in tegenstelling tot veel andere versies subsoon en dus niet supersoon (Mach 1-5). De eerstgenoemde is bedoeld voor aanvallen op zeedoelen, de tweede kan op landdoelen worden gevuurd.


Op beelden van de test is te zien dat het kruisvluchtwapen succesvol werd afgevuurd tijdens een demonstratie van de Algerijnse Marine.

Gelijktijdig met de demonstratie was het bezoek van de Russische kruiser RS Marshal Rustinov aan de Algerijnse hoofdstad. Volgens de voorlichting van de Noordelijke Vloot diende dit bezoek voor de bevoorrading van het schip en excursies aan boord voor vertegenwoordigers van de Algerijnse Marine.Binnen de NAVO wordt veelal nog gebruik gemaakt van de Boeing RGM-84 Harpoon en de Exocet, vrij langzame wapens die in bereik niet op kunnen tegen de Kalibr. Zelfs de Amerikaanse Raytheon Tomahawk kan ondanks haar bereik van 2500 km, net als de Harpoon en de Exocet enkel op subsone snelheden vliegen. Binnen de antischipwapens van de NAVO-marines haalt alleen de SM-6 (oorspronkelijk bedoeld voor luchtverdediging en wordt niet gelanceerd door onderzeeboten) supersone snelheden. Veel Russische versies van de Kalibr en enkele export versies vliegen wel supersoon. Ondertussen neemt Rusland ook hypersone wapens in gebruik (Mach 5-10).

Verschillende NAVO landen waaronder Nederland zijn van plan om de relatief oude Harpoon te vervangen voor een nieuwere variant. Maar zelfs de Naval Strike Missile, het type dat door de Amerikaanse marine is gekozen als vervanger van de Harpoon, raakt zijn doelen op een afstand van ongeveer 185 km met een snelheid van 0,95 Mach. Dit type zal het vooral moeten hebben van haar kleine radarcross-sectie voor late detectie en haar wendbaarheid.

De Nederlandse marine heeft nog geen keuze gemaakt voor de vervanging van de Harpoon, en verwacht een vervanger in 2024 geleverd te krijgen voor de LCF'en en de vervanger van het M-fregat.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen