Marineschepen.nl
 
   
 

Alternatieve eskaderreis Hybrid Archer naar hoge noorden van start


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-01-2021 | Laatst aangepast: 21-01-2021


Afgelopen maandag zijn Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Rotterdam vertrokken voor de 'alternatieve eskaderreis' Hybrid Archer 2021. De drie schepen, later vier, zullen vooral in het hoge noorden oefenen en aansluiten bij diverse oefeningen van de Noorse marine. Dat liet de Koninklijke Marine desgevraagd vanmiddag aan Marineschepen.nl weten.

Zr.Ms. Rotterdam
Zr.Ms. Rotterdam op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Havens als Eilat (IsraŽl), Singapore en Jakarta (IndonesiŽ) stonden op het programma voor 2021, de eerste echte eskaderreis naar de Oost sinds 2000. Wat voor zoveel mooie plannen in 2020 en 2021 gold: toen kwam corona. De marine annuleerde de reis en plande een alternatief. Dat is Hybrid Archer 2021 geworden. Waar komt die naam vandaan? Archer is een naam die door de marine sinds enkele jaren wordt gegeven aan oefenreizen onder leiding van NLMARFOR. 'Hybrid' is gekozen omdat het een samengestelde reis is onder COVID-beperkingen: deels op zee, deels in Den Helder en deels in buitenlandse havens zonder te passagieren.Om toch de gereedheid van de schepen op peil te houden en te oefenen als onderdeel van een eskader, was het belangrijk om aan te sluiten bij reeds geplande oefeningen die niet al te ver van Nederland worden gehouden. Immers, normale havenbezoeken zijn niet mogelijk, dus de schepen moeten tussendoor zoveel mogelijk naar Den Helder kunnen.

Voor vertrek afgelopen maandag werd de bemanning medisch gescreend door personeel van de ziekenboeg, indien nodig werd een sneltest afgenomen aan boord van de Doorman. Daarna is het eskader, bestaande uit Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, M-fregat Zr.Ms. Van Speijk en Landing Platform Dock Zr.Ms. Rotterdam in opmars gegaan naar de zuidkust van Engeland voor de eerste fase van Hybrid Archer.Hybrid Archer 2021 zal drie fases kennen. De eerste fase duurt twee weken waarvan een deel in de South Coast Exercise Areas (SCEXAS) van de Flag Officers Sea Training (FOST) om het eskader als geheel op te lijnen voor de oefeningen in het noorden. Voor de tweede fase zal Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn aansluiten, de Rotterdam zal het eskader dan verlaten. Dan staat in de tweede fase de oefening Nor TG, met een eskader van de Noorse marine nabij Noord-Noorwegen, centraal.

De derde fase is ook in het noorden. Zr.Ms. Rotterdam keert weer terug in de noordelijke wateren en gaat ondersteunen bij de Joint Arctic training in Noord-Noorwegen.
Vervolgens zal het hele eskader meedoen met de grote Noorse amfibische oefening Joint Viking. Deze is gericht op het verdedigen van Noorwegen tegen een aanval van Rusland.

Tot slot zal het Nederlandse eskader opstomen richting de Oostzee om Hybrid Archer af te sluiten. Begin april zijn de schepen weer in Den Helder.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Marine annuleert reis naar de Oost

Marine plant reis naar de Oost